Bröd

Dinkelfrallor med citron & timjan

20 april, 2022
dinkelfrallor med citron och timjan

Dinkelfrallor med citron & timjan är ett recept från min alldeles purfärska bok Baka & ta tillvara. Det kan låta märkligt, men att smaksätta frallorna med citron och timjan blir en helt ny upplevelse. Jag tycker det blir extra gott till en fiskgryta, paella eller till vårbuffén. Det går precis lika bra att använda färska som torkade örter. Jag tycker också att du ska prova en variant med pressad apelsin och rosmarin.

Obs – fel mängd vätska i boken!

Till mitt stora förtret har det blivit ett FEL i nya boken. Mängden vatten ska vara 400 g (4 dl) vatten och inte 500 g (5 dl) som det står i boken. Jag hoppas att ni tänker att degen är ovanligt lös och tillsätter lite mera mjöl. Men mest av allt hoppas jag att ni ser detta eller har sett mina inlägg på Instagram och Facebook och redan korrigerat receptet.

Degen kommer att vara lös och den ska hällas ut på bakbordet och bara skäras i bitar. Ha gärna en degskrapa till hands och häll ut degen på mjölad yta. Jag brukar liksom vända hela degsjoket i mjöl runtom några gånger, tills det känns lagom stabilt att skära i bitar. Knåda inte degen, utan vänd den i mjöl med lätt hand.

Att baka på en lös eller kladdig deg är ett sätt att få luftiga bröd. Tänk på att både olika mjölsorter och mjölmärken beter sig olika. Så gå både efter recept och på känn. Min mamma har bakat de här frallorna flera gånger nu, men hon tycker inte om att arbeta med en alltför lös deg, så hon väljer att istället tillsätta mera mjöl. Så kan man också göra. Tänk bara på att inte tillsätta för mycket. Då finns risken att frallorna blir torra.

Här kan du ladda ned och skriva ut en ny sida att lägga i boken.

citroner och penseer
Ett av årstidsmotiven från nya boken. Citroner & penséer, ett av vårens två motiv.

Dinkelfrallor med citron & timjan

12 st Ugn 250°

10 g jäst
400 g (4 dl) kallt vatten
60 g (4 msk) olivolja
30 g (1,5 msk) honung eller sirap
1 citron, rivet skal
2 msk hackad färsk timjan eller 1,5 tsk torkad
2 tsk salt
540 g-660 g (9-11 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, olja, honung, citronskal och kryddor. I med mjölet och arbeta i maskin ca 10 minuter på låg hastighet tills degen är smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 2–2,5 timmar.

Värm ugnen till 250°. Klä plåt med bakplåtspapper. Tippa ut degen på mjölat bakbord. Vänd om degsjoket i mjöl ett par gånger. Dra försiktigt ut till en platta och skär 12 ungefär lika stora delar. Flytta över till plåt direkt. Eller forma varsamt med en degskrapa i ena handen som föser degbiten mot andra handens handflata. Då rundar du frallorna varsamt utan att luften går ur dem.

Täck plåten med en bakduk och låt frallorna jäsa i knappt 30 minuter, medan ugnen blir riktigt varm. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt därefter svalna på galler.

Tips!

Degen passar utmärkt att jäsa i kyl över natten. Halvera mängden jäst och baka sen ut enligt ovan. En kall deg kommer också att vara något mer lättarbetad. Den här degen ska vara lös, men du kan tillsätta mer mjöl om du tycker det är enklare. Tänk bara på att inte ta för mycket så att det blir torrt.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Nu har min andra bok Baka & ta tillvara släppts. Båda böckerna finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply IngmarieWe/Refugium 25 april, 2022 at 15:26

  Ja den där ’Tryckfelsnisse’! Han kan ställa till det ibland. Har ändrat i boken!

  • Reply Annelie Andersson 25 april, 2022 at 15:51

   Ja, så retsamt. Men bra att det upptäcktes och att du också sett det :) Tack!

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.