Bröd

Grytbröd med morot och chili

26 mars, 2022
grytbröd med morot och chili

Grytbröd med morot & chili är ett recept från min första bok Blomster & bakverk. Jag bakar brödet i gryta vilket ger en härligt krispig yta och det blir riktigt gott med en lagom hetta från chilin kombinerat med god sötma från moroten. Ett härligt bröd!

Idén till brödet har jag att tacka keramiker Susanne för. Ni som har min första bok vet att jag samarbetat med tre lokala keramiker här i Åkersberga som låtit sina hantverk ackompanjera mina bakverk. Här kan du läsa mer om dem. När jag var hos Susanne och lånade keramik så nämnde hon ett morots- och chilibröd som de brukade köpa på ett bageri och som de saknade. Det där lät spännande tyckte jag och gick hem och funderade. Resultatet blev det här brödet. Så glad för det!

Att riva ner grönsaker såsom morötter, rödbetor eller palsternacka är också ett roligt sätt att variera sitt brödbak. Det är också ett bra sätt att ta tillvara på grönsaker som kanske tappat sin spänst. Baka in dem i brödet!

Grytbröd med smak av morot & chili

Ett bröd med både sötma från morötterna och lite hetta från chilin. Ett saftigt och rejält bröd som gräddas i gryta och får en härlig skorpa.

1 stort bröd
Ugn 250°–225°

150 g (3 dl) fint rivna morötter
20 g (0,5 dl) röd chili, finhackad (finns även i frysdisken)
25 g jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
40 g (2 msk) honung eller lönnsirap
2 tsk salt
120 g (2 dl) grahamsmjöl
55 g (1 dl) fint rågmjöl
ca 540 g (ca 9 dl) siktat dinkel eller vetemjöl

Gör så här

Börja med att riva morötterna fint. Om du mäter i volym ska de vara lätt packade. Finhacka den röda chilin eller ta fram färdighackad från frysen.

Smula ner jästen i en bunke och lös upp med vattnet. I med morötter, chili, honung och salt. Tillsätt mjölet och blanda först in grahams- och rågmjöl. Jag använder en trägaffel att arbeta degen med. Tillsätt sedan det ljusa mjölet och rör ihop till en smidig men ganska så lös deg. Den ska precis börja släppa från kanterna men fortfarande vara lite kladdig. Täck bunken med plast och bakduk och låt jäsa i 1 timme.

Vänd ut degen på väl mjölat bakbord. Degen är lös så strö mjöl även på ovansidan och liksom fös ihop degsjoket ett par gånger och vänd på degen. Ta lite mer mjöl om det känns väldigt kladdigt. Vik in degen från ytterkanterna mot mitten och tryck till lite lätt med handflatan. Gå hela vägen runt och vänd sedan på degen. Driv runt degen mellan händerna tills ytan känns spänd och fin. Pudra över lite mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter till, medan ugnen värms.

Tips!

Lägg det färdigformade brödet i en väl mjölad jäskorg eller på en väl mjölad bakduk som du förflyttar till en skål med höga kanter. Degen behåller formen bättre då, men det finns förstås en charm i att låta degen forma sig själv i grytan.

Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i kall ugn och värm till 250°. När degen jäst klart, ta ut grytan. Var oerhört försiktig då det är riktigt varmt. Pudra lite mjöl i botten och lägg försiktigt ner degen i grytan. Du kan skära eller klippa ett enkelt snitt i degen. Lägg på locket och ställ grytan i nedre delen av ugnen. Grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 225°. Öppna luckan och ta försiktigt av locket och grädda brödet i 20 minuter till. Tippa ut brödet och låt det svalna på ett galler utan bakduk.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. I slutet av mars kommer min andra bok Baka & ta tillvara. Båda böckerna finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.