Bakverk & Tårtor Bröd Dessert Glutenfritt

Kaffets dag, baka med kaffe

28 september, 2021
kaffets dag blomsterkaffe höst

Kaffets dag är det varje dag hos oss, men 29 september uppmärksammas kaffet lite extra. Jag vill såklart inspirera till att baka med kaffe. Jag läser att det även finns en internationell kaffedag, vilket är den 1 oktober, så vi får väl helt enkelt se till att fira flera dagar i rad.

blomsterkaffe kaffets dag

Kaffets dag med kaffe som gör gott i koppen

Är det något vi alltid köper både rättvisemärkt och ekologiskt så är det just kaffe. Vi tillhör ett av världens mest kaffedrickande länder så vårt avtryck gör skillnad. Det blir en vinning för både odlare, växter och djurarter med ekologiskt kaffe som odlas utan bekämpningsmedel. Jag både dricker och bakar med kaffe och här kommer en samling recept som kanske kan inspirera inför kaffets dag.

kladdkaka med kaffe och choklad

Kladdkaka, både med och utan gluten

Kladdkaka med kaffe och choklad, det är en fantastisk kladdkaka som min kaffe- och baktokiga dotter och jag skapade när hon var kring tio år. Vi gjorde en grej av att baka den på bara ekologiska och rättvisemärkta produkter så långt det var möjligt, och som vi njutit av denna goda kladdkaka genom åren. Om du har min bok känner du kanske igen bild och recept därifrån. Jag ville såklart att vår kladdkaka skulle vara med i boken.

glutenfri kavring med smak av kaffe

Glutenfri kaffekavring

Jag kom att tänka på den där slatten med kaffe som ofta blir kvar i kannan. Den som vi häller ut och kanske inte tänker så mycket mer på det. Men om man häller över alla slattar i en karaff i kylen så har man snart några deciliter som man istället kan använda till brödbak. Bara att ersätta en del av degvätskan med kaffe. Då kan man få till en sådan här fantastisk glutenfri kavring med smak av just kaffe men också anis, fänkål och lite mörk sirap.

kaffeglass med rostad mandelmassa

Kaffeglass med rostad mandelmassa

Jag måste bara påminna er om denna goda kaffeglass liksom upptäckten att strössla med rostad mandelmassa. Receptet består bara av 3 ingredienser och är lätt som en plätt. Det enda du behöver är vispgrädde, en burk kondenserad mjölk och någon form av smaksättning. Vår familj är som sagt lite kaffetokiga så kaffeglass njuter vi gärna av. Receptet på glassen hittar du här; Kaffeglass på enklaste sätt.

Choklad- och kaffeglass

Kaffeglass på kikärtsspad

Jag har också gjort en mjölkproteinfri kaffeglass som du hittar här: choklad-och kaffeglass på kikärtsspad. Smaksatt med kakao och snabbkaffepulver av sorten espresso. Jag valde florsocker istället för strösocker så att det inte skulle bli för tungt för det vispade kikärtsspadet. Jag tycker det blev både krämigt och gott!

mustigt bröd med kaffe

Baka in kaffet i brödet

Här är ett mustigt bröd på överblivet kaffe. Brödet kom till när jag helt hade missbedömt åtgången på kaffe och fick en hel del över. Ni vet så pass att det inte känns helt rätt att låta det gå till spillo. Jag använde då kaffet som degvätska, tillsatte lite vatten bara, och bakade sen brödet på fint rågmjöl och vetemjöl. Hade även i lite sirap, russin och stött fänkål.

Det blev riktigt gott. Mustigt och tungt. Jättegott i tunna skivor med gott pålägg. Med andra ord, nästa gång du får kaffe över – spara slattarna och baka ett kaffebröd!

kaffebrownie kaffets dag

Kaffebrownie med len chokladkräm

Kaffebrownie med chokladkräm, det är precis så gott som det låter. I min värld är kombinationen kaffe och choklad svårslagen. Särskilt när chokladen är en saftig brownie med kaffesmak. Och dessutom är hela härligheten toppad med den lenaste av krämer. Receptet till denna ljuvliga skapelse kommer från den danska tusenkonstnärinnan Maja Vase. Kika in till majavase.dk om du vill inspireras av en massa vackert och gott. Här kan du läsa mer om kaffebrownien.

chokladbollar

En höjdare till chokladboll

Så till sist, chokladbollar! Detta är en variant med lite mer vuxna smaker, chokladbollar med brynt smör, mörk choklad och kaffe. En höjdare till chokladboll om du frågar mig! Och dessutom snabb att få till om man vill fira kaffets dag med något litet till kaffet.

Jag hoppas att kaffets dag blir en riktigt god dag och att du inspirerats till att göra bakverk och andra godsaker med smak av kaffe.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Precis som att jag gärna postar boken som present med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.