Bröd

Kalljästa frallor, bjud på nybakat till frukost

kalljästa frallor

Kalljästa frallor som får jäsa i kylen medan du sover och som sedan snabbt bakas ut och gräddas, det är fina grejer det. Med andra ord, gör succé genom att väcka de omkring dig till doften av nybakat.

Jag tycker det här receptet är toppen när ni vill bjuda andra eller er själva på nybakat. Degen rörs snabbt ihop och sköter sig därefter själv över natten (eller dagen för den delen om du vill bjuda på nybakat till middagen). På morgonen drar du igång ugnen, häller ut degen på bakbordet, skär den i bitar och sen skjuts in i ugnen.

collage kalljästa frallor

Kalljästa frallor

Ugn 225°
12 frallor

10 g (1/4 pkt) färsk jäst
400 g (4 dl) vatten
100 g (1 dl) mjölk
1,5 msk honung/sirap
1,5 tsk salt
60 g (1 dl) grahamsmjöl
570 g (9,5 dl) vetemjöl special

På kvällen

Ta fram en stor bunke, smula ner jästen och lös den i kallt vatten, jag brukar använda en stålvisp. I med resten av ingredienserna och blanda försiktigt ihop till en något kladdig deg. Här ska du inte använda degblandare utan blanda ihop allt för hand, bara precis så att det går samman. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylen över natt.

Ibland låter jag bunken stå framme på bänken en kvart-halvtimme så att jäsningen kommer igång lite innan jag ställer in den i kylen. Tänk också på att inte ställa bunken i kallaste delen av kylskåpet. Jäsningen avstannar under 4°. 

På morgonen

På morgonen sätter du på ugnen i tid, så den blir riktigt varm. När ugnen börjar komma upp i värme, häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dra ut den något till en ca 2 cm tjock rektangel. Skär nu degen i lagom stora bitar, jag gör alltid 12 frallor (delar i 4 delar på höjden och 3 delar på bredden). Pudra ev över lite mjöl. Flytta över degbitarna till en bakplåtspappersklädd plåt och grädda frallorna mitt i ugnen i ca 10-15 min. Smakar allra godast nybakade.

Jag gillar det här receptet för att det är så enkelt. Passar alltså även dig som inte bakar så ofta. Hoppas att du bakar detta någon dag. Det är svårslaget med nybakat som är hembakat. Hoppas det smakar!

Ännu mera kalljästa frallor – och baguetter

Till sist, om du tycker om detta recept är jag rätt säker på att du även kommer att tycka om varianten som bakas på dinkelmjöl istället för vete. Här finns mina kalljästa frallor på dinkelmjöl. Jag kan också tipsa dig om dessa härliga baguetter som går lite snabbare att baka och passar utmärkt till både frukost, en god sallad eller enkel soppa. Här är mina dinkelbaguetter.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag blir så glad om du också vill följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Almbacken 30 augusti, 2013 at 21:48

    Måste genast provas!!!

    Tack för tipset. Snygga bilder också:)

    Kram
    Maria

    • Reply annelie 31 augusti, 2013 at 12:26

      Tusen tack, Maria. Vad roligt att höra.Kram.

  • Reply Wilda 27 april, 2019 at 18:03

    Så underbart med nybakt bröd på morgonen. Och dina foton, som alltid – jag vill bo i dom. Kram!

  • Reply Keren 29 december, 2020 at 08:37

    Låter så gott! Tror du att det fungerar med rismjölk i stället för mjölk?

    • Reply Annelie Andersson 29 december, 2020 at 09:47

      Hej Keren och javisst, det går utmärkt! I brödbak kan man enkelt ersätta mjölk med andra alternativ, både laktosfritt eller mjölkfritt. Hoppas det smakar!

      • Reply keren 29 december, 2020 at 20:08

        Tack!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.