Bröd

Kalljästa frallor på dinkelmjöl

kalljästa frallor dinkel

Kalljästa frallor är verkligen perfekt att baka när du önskar nybakat till frukost eller kanske till kvällens soppmiddag. Degen sköter sig själv medan du gör annat och sedan bakas de ut lite snabbt och du kan ställa fram nygräddat på bordet. Ljuvligt!

Vi har ett recept som vi bakat efter hur många gånger som helst. Nu när jag börjat tåla dinkel så tänkte jag det var värt ett försök att byta ut vetemjölet till en blandning av fullkornsdinkel och siktat dinkel. Det blev riktigt, riktigt gott!

När du gör degen får du gå lite på känn. Har märkt att dinkel beter sig något olika beroende på vart mjölet kommer ifrån. Den här degen blev på gränsen till för kladdig, men resultatet blev en riktigt fin struktur och smak. Frallorna sprack lite upptill, vilket kan bero på vår ugn som beter sig lite underligt just nu. Skulle jag modifiera receptet längre fram uppdaterar jag såklart med mina tankar här. Nu till receptet!

Kalljästa frallor på dinkel

Ugnsvärme 225°
12 st

10 g färsk jäst
500 g (5 dl) kallt vatten
1,5 msk honung
1,5 tsk salt

180 g (3 dl) dinkel fullkorn
350-400 g (6-7 dl) siktat dinkel

Smula ner jästen i en bunke. Fyll på med kallt vatten, honung och salt. Vispa runt med en visp så att allt löses. Ha nu i mjölerna och börja med fullkornsmjölet. Du ska inte knåda eller arbeta för mycket med degen utan bara precis röra runt tills allt blandats ihop. Degen är kladdig och lite lös men den ska inte vara rinnig. Tillsätt lite mer mjöl i taget om du tycker att det behövs. Nu ska bunken plastas och ställas in i kylen. Du kan gärna låta bunken stå framme en stund på bänken först, en kvart-tjugo minuter, så att jästen kommer igång. Sen in i kylen i 8-10 timmar.

När degen jäst klart sätter du ugnen på 225°. Ta fram degen ur kylen och häll ut den på mjölat bakbord. Arbeta ihop degen försiktigt (knåda inte) med en degskrapa och forma till en stor bulle. Strö på lite mera mjöl om degen känns kladdig. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter medan ugnen värms upp.

När degen jäst klart så drar du försiktigt ut den till en rektangel (typ 25×35 cm). Försök platta till och dra ut den lite i hörnen också, så att den blir jämntjock. Ta en degskrapa och skär degen i 12 bitar. Flytta över en bit i taget till bakpappersklädd plåt. Pudra över lite mjöl om du vill. Ställ nu in plåten mitt i ugnen och grädda frallorna i 15-20 minuter tills de fått fin färg. För att säkert veta att frallorna är genomgräddade kan du lyfta ett bröd och knacka i botten, om det låter ihåligt är det färdiggräddat. Flytta över frallorna till ett galler och låt dem svalna där.

Hoppas det smakar!

Ännu mera långjäst

Om du tycker om kalljästa frallor och långjästa bröd måste du baka detta nattjästa rågsiktsbröd. Så enkelt och så gott!

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tina 24 januari, 2019 at 17:12

    Låter så gott och perfekt för Lördagsfrukosten ! Tack för inspiration <3

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.