Bröd

Långjästa morotsfrallor med solroskärnor

18 mars, 2022
långjästa morotsfrallor

Långjästa morotsfrallor som får jäsa över natt blir härliga frukostfrallor att servera på morgonen.

Att slänga ner rivna morötter i en deg bidrar med både sötma och saftighet. Det är också ett smart sätt att ta vara på småtrötta grönsaker. Den långa jäsningen gör dessutom att frallorna håller sig goda i flera dagar. Det är gott att blanda ner solroskärnor i degen, men det går såklart att variera med andra fröer eller kärnor. Det går bra att ersätta dinkel med vetemjöl.

Sista chansen att förboka ett signerat ex av Baka & ta tillvara

Min andra bok Baka & ta tillvara släpps sista mars. Du som förbokar nu får boken signerad och dessutom alldeles nytryckt från tryckeriet. Klicka här för att komma till förhandsbokningen hos Bokus (annonslänk). Sista chansen nu alltså, då sista dag att boka är söndag 20/3.

Långjästa morotsfrallor med solroskärnor

8 frallor Ugn 250°–225°

5 g jäst
300 g (3 dl) kallt vatten
20 g (1 msk) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) olja
1 tsk kummin
1–2 tsk salt
100 g (2,5 dl) fint rivna morötter (1–2 st)
60 g (1 dl) solroskärnor
180 g (3 dl) fullkornsdinkel
240 g (4 dl) siktat dinkel (eller vete), spara någon dl till utbakningen

Lägg jästen i en bunke och tillsätt vatten, honung, olja, kummin och salt. Vispa runt lite. Skala och riv morötterna fint. Blanda ner både morötter, solroskärnor och mjölsorter (spara lite till utbakningen). Arbeta sen snabbt samman allt till en deg med en träslev. Täck bunken och jäs i rumstemperatur över natt (8–12 timmar).

Sätt ugnen på 250°. Häll ut degen på mjölat bakbord och dra försiktigt ut den till en rektangel. Skär degen i åtta ungefär lika stora delar och forma eventuellt lite lätt. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt. Låt bröden jäsa under en bakduk medan ugnen blir varm.

Ställ sen in plåten i mitten av ugnen och grädda frallorna i 20 minuter. Flytta därefter över bröden till ett galler och låt kallna, men utan bakduk. Lägger du på en bakduk blir den härliga skorpan mjuk.

Recept och foto från min första bok Blomster & bakverk.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. I slutet av mars kommer min andra bok Baka & ta tillvara. Just nu kan du förhandsboka signerat exemplar hos Bokus och vara bland de första som får hem boken. Du bokar Baka & ta tillvara här. Min bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.