Bröd

Mammas rutbröd, ett gott vardagsbröd

4 februari, 2022
mammas rutbröd

Mammas rutbröd är ett gott vardagsbröd som jag vuxit upp med. Så gott nybakat och toppen till både soppa och gryta eller frukost och mellanmål. Ett riktigt bra vardagsbröd som brukar gå hem hos alla. Jag gillar dessutom att det blir tre stora bröd. Perfekt helgbak! Men det går också fint att frysa. Jag brukar skiva brödet innan jag fryser det och sen tina det jag behöver i brödrosten.

Mammas rutbröd

3 bröd Ugn 225°

20 g jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
15 g (1 msk) olja
2 tsk salt
250 g (5 dl) rågsikt
600 g (10 dl) vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olja och salt. Tillsätt mjölet, börja med att röra ner rågsikten. Arbeta in 7–8 dl av vetemjölet och tillsätt sedan lite mjöl i taget tills degen släpper från kanterna. Täck skålen med plast eller en bakduk och jäs degen i 1,5 timme.

Värm ugnen till 225°. Tippa ut degen på bakbordet, knåda smidig och dela i tre delar. Forma till små limpor, snitta rutor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i 1 timme. Grädda strax under mitten i ugnen i ca 30 min. Pensla bröden med kallt vatten när de tagits ut ur ugnen. Spraya går såklart lika fint.

I vanliga fall snittar jag alltid bröd precis innan de ska in i ugnen, men det här brödet blir faktiskt bättre av att snittas innan andra jäsningen. Det ena brödet har jag dekorerat med vallmofrön innan gräddning. Då underlättar det att pensla med lite vatten för att få fröna att fästa.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.