Bröd

Mellislimpa, enkelt nattjäst rågsiktsbröd

13 januari, 2017
nattjäst rågsiktsbröd

Ett enkelt nattjäst rågsiktsbröd som smakar ypperligt till frukost eller till just mellis. Med få ingredienser och pyttelite jäst låter du degen jäsa över natt och kan sedan servera nybakat till frukost. Eller så rör du ihop degen på morgonen och har nybakat till mellis eller middag. Det är toppen med långjästa bröd som sköter sig själva medan jag gör annat.

Just det här brödet kallar vi mellislimpa och receptet har jag helt öppet och ärligt plockat från ett instagraminlägg hos Martin Johansson @paindemartin Det är många som ätit detta under åren och hummat av välbehag och jag delar så gärna bra recept vidare. Hans bok Bröd bröd bröd är en riktig favorit här hemma.

Vill du att brödet ska smaka ännu lite bättre, så välj ett bra mjöl. I somras stannade vi till vid Labans Kvarn på Gotland och köpte bland annat med oss några stora påsar rågsikt hem och jag lovar att det är skillnad. Det här mjölet finns även i välsorterade matbutiker, åtminstone där vi bor och annars kan man säkert be butiken att ta hem det.

mellislimpa nattjäst rågsiktsbröd

Mellislimpa, nattjäst rågsiktsbröd

Ugn 250°
1 bröd

3-5 g färsk jäst, som en stor ärta i storlek
350 g (3,5 dl) kallt vatten
500 g (1 liter) rågsikt
35 g (2 msk) sirap, honung går också bra
10 g (1,5-2 tsk) salt

Rör ihop alla ingredienser utan att jobba degen alltför mycket. Täck med plastfolie och låt jäsa över natt i rumstemperatur, minst 8-10 timmar.

Värm ugnen till 250°. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut degen till en fyrkant och vik in kanterna mot mitten, vrid degen och fortsätt varvet runt tills undersidan är slät. Vänd degen och snurra den samtidigt som du formar den med händerna. Forma till ett runt bröd eller en avlång limpa. Lägg på plåt och täck med bakduk, låt jäsa ca 45 minuter.

Pudra lite mjöl över det färdigjästa brödet och snitta med en brödsnittkniv. På så sätt spricker brödet lite mera kontrollerat. Vill du inte göra mönster så räcker det fint att dra några snitt eller klippa med en sax.

Ställ genast in plåten mitt i ugnen, som ska vara riktigt varm. Grädda brödet i ca 25 minuter. Lyft sedan över det till ett galler och låt svalna något. Njut doften och smaken av nybakat!

You Might Also Like

16 Kommentarer

 • Reply Ludvig 8 mars, 2020 at 15:00

  Stämmer det med 3 g jäst? 🤔😊

 • Reply Micke med kniven 29 mars, 2020 at 22:35

  Ska detta jäsa i kyl eller rumstemperatur?

  • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2020 at 06:28

   Hej, detta bröd jäser i rumstemperatur. Skriver alltid ut när det ska jäsa i kyl men borde såklart vara tydlig även med rumstemperatur. Ska fixa det. Tack.

   • Reply Micke med kniven 30 mars, 2020 at 16:01

    Okej. Kan man jäsa det i kylskåp också?

    • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2020 at 16:03

     Det kan man säkert men då får du nog antingen öka på mängden jäst eller jästiden. Inget jag provat med detta. Går utmärkt att ha det på köksbänken (eller ovanpå kylskåpet en kall vinterdag) 😊

     • Micke med kniven 30 mars, 2020 at 23:16

      Okej. Nu har jag en sats deg på köksbänken och en i kylskåpet. Hittade något liknande recept kalljäst så jag testade 12g jäst. Vi får väl se. Anledningen till att jag frågar är att det kan vara smidigt att ha i kylen så att våra enormt nyfikna katter inte busar. Dom är nämligen lite överallt i lägenheten och i köket finns det alltid mycket att nosa på och busa med.

     • Annelie Andersson 31 mars, 2020 at 08:43

      God morgon. Ser fram emot att höra hur det gått och vad du tycker :) Nu förstår jag varför du inte vill ha bunken på bänken. Men du kan också ställa in den i ett köksskåp om du hellre vill baka på mindre jäst. Gillar du att kalljäsa kan jag också tipsa om dessa goda frallor https://blomsterochbakverk.se/recept-brod/kalljasta-frallor-bjud-pa-nybakat-till-frukost/ Hoppas nu att det smakar!

   • Reply Birgitta 18 mars, 2021 at 14:01

    Jättegod Mellislimpa! Degen blev dock rätt lös så jag gräddade den i en form 1,5 liters. Och jag vågade inte heller snitta ngt mönster i den.

    • Reply Annelie Andersson 18 mars, 2021 at 14:11

     Hej, vad roligt att höra! Så lös ska däremot degen inte vara, du ska kunna forma ett bröd efter långjäsningen. Kanske att det blev fel mängd av något? Eller bytte du någon ingrediens? Huvudsaken det blev gott såklart :)

 • Reply Sara 26 juli, 2020 at 09:19

  Skriv jättegärna rumstemperatur i recepttexten. Jag satte in degen i kylskåpet som jag brukar göra med alla degar som ska jäsa över natten, upptäckte först nu på morgonen kommentarsfältet…

  • Reply Annelie Andersson 26 juli, 2020 at 09:28

   Men så tokigt, jag trodde jag hade lagt till det i texten. Nattjästa degar kan ju jäsa både i och utanför kyl. Du kanske kan forma brödet och jäsa på plåt tills det känns färdigt?

 • Reply Sara 26 november, 2020 at 22:04

  Hej Annelie! Jag har en bubblande bunke med surdeg just nu och letade brödrecept. Om man gör detta bröd med surdeg – vad rekommenderar du för mängd i volym då? Min surdeg är lite som tjock pannkakssmet. Antar att man får dra ned på vätskan då också i receptet?

  • Reply Annelie Andersson 27 november, 2020 at 06:08

   Hej Sara! Vad härligt det låter med en bubblande surdeg. Just surdeg har jag liksom inte fastnat för att hålla på med (även om jag älskar att äta det) så har tyvärr inga bra tips att komma med. Jag skulle kolla in hos paindemartin.se och se om du hittar några bra tips. Hoppas det blir bra!

 • Reply Ebba 16 februari, 2021 at 06:35

  Stämmer det att ugnen ska vara på 250 i 25 min, eller sänker du den när du stoppar in brödet i ugnen? Tycker det blir för varmt, jag…

  • Reply Annelie Andersson 16 februari, 2021 at 06:38

   Hej, det stämmer fint. Man får komma ihåg att ugnar är olika och om din ugn är väldigt varm så kan du ju sänka värmen. I min ugn blir brödet genomgräddat och får fin färg.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.