Bröd

Mellislimpa, enkelt nattjäst rågsiktsbröd

Mellislimpa, ett enkelt nattjäst rågsiktsbröd som smakar ypperligt till frukost eller till just mellis. Med bara några få ingredienser och pyttelite jäst låter du degen jäsa över natt och kan servera nybakat till frukost. Eller så rör du ihop degen på morgonen och har nybakat till mellis eller varför inte till kvällens soppa. Nattjästa bröd tycker jag är toppen och oftast handlar det då om bröd med gluten eftersom glutenfritt behöver några timmar på sig att mogna.

Det här receptet är Martin Johanssons och jag såg det på instagram för drygt två år sedan och har bakat det massvis av gånger sedan dess. Martin är mer känd som Pain de Martin och har en hemsida som numera inte är så aktiv men det finns massor av gott i arkivet och han ger ut bakböcker i toppklass. Hans bok Bröd bröd bröd är en riktig favorit här hemma.

Vill du att brödet ska smaka ännu lite bättre, så välj ett bra mjöl. I somras stannade vi till vid Labans Kvarn på Gotland och köpte bland annat med oss några stora påsar rågsikt hem och jag lovar att det är skillnad. Det här mjölet finns även i välsorterade matbutiker, åtminstone där vi bor och annars kan man säkert be butiken att ta hem det.

mellislimpa

Mellislimpa, nattjäst rågsiktsbröd

3 g färsk jäst (som en ärta i storlek)
350 g kallt vatten
500 g rågsikt
35 g sirap (honung går också bra)
10 g salt

Rör ihop alla ingredienser utan att jobba degen alltför mycket. Täck med folie och låt jäsa över natt i rumstemperatur, 8-10 timmar. Värm ugnen till 250°. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut degen till en fyrkant och vik in kanterna mot mitten, vrid degen och fortsätt varvet runt tills undersidan är slät. Vänd degen och snurra den samtidigt som du varsamt formar den med händerna. Lägg på plåt och täck med en bakduk, låt jäsa ca 45 minuter. In med plåten mitt i riktigt varm ugn och grädda ca 25 min.

Om du vill snitta brödet, pudrar du lite mjöl över när det jäst färdigt, snittar med en brödkniv och sätter sedan genast in det i ugnen. Den här gången bakade jag ut ett runt bröd men du kan lika gärna forma det som en limpa.

Nu hoppas jag att det doftar nybakat hos er i helgen!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Ludvig 8 mars, 2020 at 15:00

  Stämmer det med 3 g jäst? 🤔😊

 • Reply Micke med kniven 29 mars, 2020 at 22:35

  Ska detta jäsa i kyl eller rumstemperatur?

  • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2020 at 06:28

   Hej, detta bröd jäser i rumstemperatur. Skriver alltid ut när det ska jäsa i kyl men borde såklart vara tydlig även med rumstemperatur. Ska fixa det. Tack.

   • Reply Micke med kniven 30 mars, 2020 at 16:01

    Okej. Kan man jäsa det i kylskåp också?

    • Reply Annelie Andersson 30 mars, 2020 at 16:03

     Det kan man säkert men då får du nog antingen öka på mängden jäst eller jästiden. Inget jag provat med detta. Går utmärkt att ha det på köksbänken (eller ovanpå kylskåpet en kall vinterdag) 😊

     • Micke med kniven 30 mars, 2020 at 23:16

      Okej. Nu har jag en sats deg på köksbänken och en i kylskåpet. Hittade något liknande recept kalljäst så jag testade 12g jäst. Vi får väl se. Anledningen till att jag frågar är att det kan vara smidigt att ha i kylen så att våra enormt nyfikna katter inte busar. Dom är nämligen lite överallt i lägenheten och i köket finns det alltid mycket att nosa på och busa med.

     • Annelie Andersson 31 mars, 2020 at 08:43

      God morgon. Ser fram emot att höra hur det gått och vad du tycker :) Nu förstår jag varför du inte vill ha bunken på bänken. Men du kan också ställa in den i ett köksskåp om du hellre vill baka på mindre jäst. Gillar du att kalljäsa kan jag också tipsa om dessa goda frallor https://blomsterochbakverk.se/recept-brod/kalljasta-frallor-bjud-pa-nybakat-till-frukost/ Hoppas nu att det smakar!

 • Reply Sara 26 juli, 2020 at 09:19

  Skriv jättegärna rumstemperatur i recepttexten. Jag satte in degen i kylskåpet som jag brukar göra med alla degar som ska jäsa över natten, upptäckte först nu på morgonen kommentarsfältet…

  • Reply Annelie Andersson 26 juli, 2020 at 09:28

   Men så tokigt, jag trodde jag hade lagt till det i texten. Nattjästa degar kan ju jäsa både i och utanför kyl. Du kanske kan forma brödet och jäsa på plåt tills det känns färdigt?

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.