0
Bröd

Mellislimpa, enkelt nattjäst rågsiktsbröd

Mellislimpa, ett enkelt nattjäst rågsiktsbröd som smakar ypperligt till frukost eller till just mellis. Med bara några få ingredienser och pyttelite jäst låter du degen jäsa över natt och kan servera nybakat till frukost. Eller så rör du ihop degen på morgonen och har nybakat till mellis eller varför inte till kvällens soppa. Nattjästa bröd tycker jag är toppen och oftast handlar det då om bröd med gluten eftersom glutenfritt behöver några timmar på sig att mogna.

Det här receptet är Martin Johanssons och jag såg det på instagram för drygt två år sedan och har bakat det massvis av gånger sedan dess. Martin är mer känd som Pain de Martin och har en hemsida som numera inte är så aktiv men det finns massor av gott i arkivet och han ger ut bakböcker i toppklass. Hans bok Bröd bröd bröd är en riktig favorit här hemma.

Vill du att brödet ska smaka ännu lite bättre, så välj ett bra mjöl. I somras stannade vi till vid Labans Kvarn på Gotland och köpte bland annat med oss några stora påsar rågsikt hem och jag lovar att det är skillnad. Det här mjölet finns även i välsorterade matbutiker, åtminstone där vi bor och annars kan man säkert be butiken att ta hem det.

mellislimpa

Mellislimpa, nattjäst rågsiktsbröd

3 g jäst
350 g kallt vatten
500 g rågsikt
35 g sirap (honung går också bra)
10 g salt

Rör ihop alla ingredienser utan att jobba degen alltför mycket. Täck med folie och låt jäsa över natt, 8-10 timmar. Värm ugnen till 250°. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord, dra ut degen till en fyrkant och vik in kanterna mot mitten, vrid degen och fortsätt varvet runt tills undersidan är slät. Vänd degen och snurra den samtidigt som du varsamt formar den med händerna. Lägg på plåt och täck med en bakduk, låt jäsa ca 45 minuter. In med plåten mitt i riktigt varm ugn och grädda ca 25 min.

Om du vill snitta brödet, pudrar du lite mjöl över när det jäst färdigt, snittar med en brödkniv och sätter sedan genast in det i ugnen. Den här gången bakade jag ut ett runt bröd men du kan lika gärna forma det som en limpa.

Nu hoppas jag att det doftar nybakat hos er i helgen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.