Bröd

Nyponfrallor på nyponsoppa, kalljästa

20 november, 2020
nyponfrallor på nyponsoppa

Nyponfrallor på nyponsoppa, det blev både mustigt och gott. Det är så lätt att tänka att degvätska är antingen vatten eller mjölk. Därför tänkte jag inspirera till att baka med något helt annat. Här är det bara att vara kreativ. Du kan exempelvis baka på allt från kaffe och te till julmust och öl eller varför inte buljong eller tomatsoppa.

Den här gången provade jag alltså nyponsoppa. Och jag utgick från mitt recept på kalljästa frallor. Det här är något du kan göra med dina egna favoritrecept. Prova dig fram med nya smaker på degvätska och se om du hittar nya favoriter. Det här är ett så enkelt sätt att variera brödbaket.

Nyponfrallor på nyponsoppa, kalljästa

12 st
Ugn 225°

10 g färsk jäst
500 g (5 dl) kall nyponsoppa, eller vatten
30 g (1,5 msk) honung eller sirap
1,5 tsk salt
60 g (1 dl) grahamsmjöl
600 g (10 dl) vetemjöl eller siktat dinkel

Nyponsoppa gör jag genom att vispa ihop nyponskalsmjöl, vatten och potatismjöl – här kan du läsa hur . När jag gör nyponsoppa till brödbak utesluter jag sötningen. Du kan göra på 5 dl som behövs till brödbaket och minska mängden mjöl något. Eller så gör du en hel sats och tar ett glas nyponsoppa till de nybakade frallorna. Tänk på att nyponsoppan ska vara kall eller åtminstone rumsvarm när du sätter degen, så förbered soppan i god tid.

Lös jästen i en bunke med nyponsoppa. Rör ner honung, salt och grahamsmjöl. Arbeta in vetemjöl lite i taget, tills degen känns smidig. Knåda inte en massa utan arbeta bara ihop degen. Täck bunken och ställ i kylen att jäsa över natt eller minst 10–12 timmar.

Tippa ut degen på mjölat bakbord. Tänk på att inte knåda degen, utan dra bara försiktigt ut den till en rektangel och skär i 12 bitar. Flytta över till en plåt klädd med bakplåtspapper och sätt ugnen på 225°. Låt frallorna jäsa medan ugnen blir varm (ca en halvtimme). Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter.

Frukosten är serverad!

Det blev en härlig, ganska så mustig smak av nyponsoppan. Utöver det, så blev konsistensen något lite segare. Något som jag bara tyckte var gott. Men det är en smaksak såklart. Så prova dig fram, du kanske kan ta hälften vatten och hälften nyponsoppa. Det roligaste är ändå att använda olika sorters degvätska och smakkombinationer. Här nedan får du några fler tips.

För dig som vill prova annan degvätska

Om du vill ha inspiration på andra smaksatta bröd, kan du exempelvis kolla in min glutenfria kaffekavring, mina glutenfria grytbröd och mitt glutenfria vörtbröd. Om du inte vill baka utan gluten, ta ett av dina egna recept och prova dig fram.

För dig som vill ha mera blomster & bakverk

Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.