Bröd

Rågsiktsbullar, långjästa och lättbakade

26 april, 2021
rågsiktsbullar

Rågsiktsbullar, dessa lättbakade frukostbullar jäser jag över natt och bakar ut på morgonen. Kall degvätska och lång jästid gör att smakerna får utvecklas i lugn och ro. Dessutom sker en nedbrytningsprocess i mjölet som gör att vi lättare kan tillgodogöra oss näringsämnena. Jag drar gärna ner på mängden jäst när jag bakar. Den här degen till exempel gör jag på bara 5 gram jäst och låter den stå framme på köksbänken i ca 10 timmar. Med andra ord finns det flera fördelar med långjäst bröd.

Tips! Ett paket jäst räcker länge när man bakar med så liten mängd. Förvara jästen i sitt paket i en liten glasburk med lock. Jag har min burk stående högst upp i kylskåpsdörren och jästen håller sig långt efter bäst-före-datum. Se framför allt till att ha helt rena händer och glasburk när du hanterar jästen.

rågsiktsbullar

Rågsiktsbullar

10 st
Ugn 275°

5 g jäst
350 g (3,5 dl) kallt vatten
500 g (10 dl) rågsikt
2 msk honung eller sirap
1,5 tsk salt
en näve russin, som gärna får läggas i blöt en stund innan de blandas i degen

Smula jästen i en stor bunke. Häll på kallt vatten och vispa ut jästen lite. Tillsätt sen resten av ingredienserna och rör ihop allt utan att jobba degen alltför mycket. Se bara till att allt blandas jämnt och att det inte är några mjölstråk kvar. Täck därefter bunken med plastfolie och jäs över natt i rumstemperatur, minst 8-10 timmar.

Värm ugnen till 275°. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Arbeta samman degen med lätta händer och forma till en rulle som delas i 10 lika stora delar. Jag väger min deg. På så sätt blir bullarna lika stora, här ca 90-95 gram/st.

Platta ut varje del något och nyp sen ihop ändarna. Snurra varsamt runt degbiten mellan handflatorna och forma till jämna bullar. Lägg därefter på plåt och täck med en bakduk. Låt jäsa ca 20-30 minuter.

Hur vet jag att degen jäst klart? Tryck lätt med ett finger på degen – om avtrycket snabbt går tillbaka, låt jäsa lite till. När degen har lite mera motstånd, det vill säga att avtrycket sakta går tillbaka, då har den jäst klart. Det är mycket som styr hur länge en deg behöver jäsa. Till exempel temperaturen i rummet.

Pudra lite mjöl över de färdigjästa rågsiktsbullarna och ställ in plåten mitt i den riktigt varma ugnen. Grädda i ca 15 minuter. Jag tar ut plåten och knackar på undersidan av en bulle. Låter det ihåligt och botten känns fast är de klara. Lyft då över alla bullar till ett galler och låt svalna.

Hoppas det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.