0
Dessert Sött-utan-socker

Cheesecake med blåbär och kardemumma – ännu en raw food-godsak

 

Jo, jag vet. Jag har snöat in lite på det här med raw food-godsaker. Men det är ju så himla roligt. Och gott. Och enkelt. Och vackert. Av en slump hamnade jag på den här sidan och jösses så mycket vackert och gott! Det var där jag såg den lilla cheesecaken med blåbär- och kardemummafyllning. Två ingredienser som åtminstone jag har svårt att motstå så självfallet lockade det till att prova ännu en cheesecake.
 
 
 
Tycker mig ju ha hittat den perfekta botten, så jag använde samma som i den här cheesecaken och i den här tårtan. Så här blir receptet då:
 

Botten:
1,8 dl nötter (jag tog 1 dl pistage och en knapp dl sötmandel)
0,6 dl dadlar (5-6 stycken)
1 liten nypa havssalt

Fyllning:
7 dl blåbär
3,5 dl cashewnötter
1,2 dl agavesirap
2 msk pressad citron
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk vaniljextrakt
en nypa salt
3 msk smält kakaosmör

Släng nötter, salt och dadlar i en matberedare. Mixa tills du har en någorlunda jämn massa, det tar några minuter. Se till att inte mixa för mycket utan stanna maskinen och kolla massan då och då. När du kan forma en liten boll av massan med fingrarna är konsistensen perfekt. Fördela blandningen i botten av 8 små formar och tryck till. (Om du hellre vill göra i en stor form ska du dubbla satsen av både botten och fyllning. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant och fyll, så lossar den fint sen.) Diska ur matberedaren och fortsätt sedan med fyllningen.

Lägg alla ingredienser utom kakaosmöret i matberedaren och blanda tills mjukt och krämigt. Tillsätt sen det smälta kakaosmöret och mixa igen så att allt blandas. Fördela fyllningen över bottnarna. Ställ i frys att stelna. Tina en stund innan den ska ätas. Dekorera med bär, ätbara blommor eller annat vackert gott.

Fritt från gluten, mejeriprodukter, raffinerat socker och ägg.

 
 
Alla som var med och provsmakade godsaken gillade den mycket. Det blev en härlig smakkombination med blåbär och kardemumma. Och kakaosmöret gör att man känner en aning smak av choklad vilket lyfte hela skapelsen. Och gör man flera små kan man ju ha några redo i frysen om man får oväntat besök.
 
Gott och vackert.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.