Dessert

Choklad- och kaffeglass på kikärtsspad

16 augusti, 2020
Choklad- och kaffeglass

Choklad- och kaffeglass på kikärtsspad är senast hemmagjorda glassen som legat där i frysen och väntat på en riktigt varm dag. Det var ju minst sagt en utmaning att fota glass i trettiogradig värme, men det gick!

Jag har ju gjort glass på kikärtsspad förut och då med mango. Det blev som ett slags mellanting av glass och sorbet. Riktigt gott, men det kändes som att konsistensen borde gå att få krämigare, liksom lite mera glassig. Efter lite googlande förstod jag att olja och mjölk kunde vara lösningen. Eftersom tanken är att den här glassen ska vara mjölkproteinfri, så använde jag kokosolja och kokosmjölk. Jag smaksatte med kakao och snabbkaffepulver av sorten espresso och så använde jag florsocker istället för strösocker så att det inte skulle bli för tungt för det vispade kikärtsspadet. Och ja, det blev krämigare och det blev gott!

Kikärtsspad (även kallat aquafaba) är alltså vätskan som kikärtorna ligger i, så när du häller av en burk eller tetra med kikärter, se till att spara spadet och gör till exempel glass, maränger eller denna smarriga chokladmousse.

choklad- och kaffeglass på kikärtsspad

Choklad- och kaffeglass på kikärtsspad

Om du har en köksassistent gör den livet lite enklare då du ska vispa i flera minuter och det är praktiskt att ha båda händerna fria. Om inte, kör du med elvisp.

250 ml kokosmjölk, en tetra
50 g (0,5 dl) kokosolja
25 g (4 msk) kakao
10 g (2 msk) snabbkaffepulver, gärna espresso

ca 145 g (1,5 dl) kikärtsspad
0,5 tsk vitvins- eller äppelcidervinäger eller pressad citron
90-120 g (1,5-2 dl) florsocker, mängden sötma efter önskemål

Lägg kokosmjölk och kokosolja i en liten skål och värm i mikron i knappt en minut. Vattenbad går såklart finfint om du inte har någon mikro. Eller så smälter du på svag värme i en liten kastrull. När det smält samman vispar du ner både kakao och snabbkaffepulver så att det löses upp. Ställ skålen åt sidan.

Häll kikärtsspadet i köksassistenten eller en stor bunke tillsammans med vinäger eller citron. Vispa i 6 minuter så att det blir riktigt fluffigt. Sikta sen ner florsockret, men bara ett par matskedar i taget, och fortsätt vispa mellan gångerna. Se till att du vispar i totalt 9-10 minuter så att smeten är riktigt fast, glansig och fin.

Tillsätt chokladblandningen till det vispade men bara lite i taget. Det gäller att inte blanda för mycket så att smeten sjunker ihop. Jag fyllde ett halvdecilitermått och hällde i smeten, drog försiktigt med en slickepott framåt och åt sidorna. Fyllde på och drog, och fortsatte så tills all choklad blandats i.

Häll smeten i en form, jag brukar ta en avlång brödform på 1,5 liter vilket räcker fint. Ställ in i frysen och låt stå minst 8 timmar eller över natt.

Det gick lätt att forma glasskulor med en gång. Glassen smälte ganska så fort, men om man inte ska fotografera den först så lär det inte vara ett problem. Hoppas det smakar!

Ännu mera glass

Om du gillar glass på kokosmjölk kan du kolla in dessa glasspinnar med svarta vinbär. Eller så gör du varianten med kondenserad mjölk, som inte heller kräver någon glassmaskin. Du kan välja på smakerna kaffejordgubbe eller blåbär. Hittar du ekologiska vindruvor till bra pris i butik passar denna isglass perfekt – vindruvsglass på bara vindruvor. Om just mango är din stora passion här i livet tycker jag du ska kolla in denna mangosorbet.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.