Dessert

Crème brûlée med kardemumma

crème brûlée

Crème brûlée med kardemumma är en av de godaste desserter jag vet. Dessutom kan den förberedas i god tid och det är något jag verkligen gillar med en dessert. Det bästa är förstås den gyllene knäckiga ytan med det lena, krämiga innehållet.

Jag trodde länge att crème brûlée inte var något för mig. Balansera med vattenbad och bränna med brännare, det lät bara så komplicerat. Men så fick jag lära mig av en god vän att det går precis lika bra att tillaga utan vattenbad. Och så tipsade maken om den lilla smidiga brännaren man bara monterar på en gasolflaska. Vips så blev brännandet till en enkel match och jag kasserade den mer avancerade och dyrare brännaren som inte alls var lika bra eller lätt att hantera.

Här har jag valt att smaksätta med kardemumma bara för att jag älskar kardemumma. Med andra ord, smaksätt med det du tycker om och prova dig fram för att hitta din favorit. Vanilj, citrus, kaffe, lakrits, likör, ingefära, julkryddor och choklad är bara några smaker som du kanske kan inspireras av.

crème brûlée med kardemumma

Crème brûlée med kardemumma

6 st små formar eller 4 större

300 g (3 dl) vispgrädde
100 g (1 dl) mjölk
1 tsk vaniljpasta
1 tsk hel kardemumma, mortlad
80 g (4 st) äggulor
65 g (0,75 dl) socker
rörsocker

Värm ugnen till 90° varmluft (eller 100° vanlig värme). Placera ut formarna på en plåt. Koka upp grädde med mjölk, vanilj och kardemumma. Lyft från plattan och låt dra i 10 minuter.

Rör ihop (vispa inte) äggulor och socker i en bunke. Häll gräddblandningen genom en sil över äggsmeten och blanda utan att vispa. Fördela smeten i formarna, kring en halv deciliter per form är lagom. Baka av i mitten av ugnen i ca 1 timme. De ska ha stannat i kanterna och vara något dallriga, men inte rinniga. Låt svalna helt och förvara i kylen. Hit går det bra att förbereda.

Ställ fram formarna i rumstemperatur ett par timmar innan de ska ätas. Bränn av innan servering genom att strö rörsocker över ytan och gå över med en brännare så att sockret smälter och får färg. Gillar du den knäckiga ytan extra mycket kan du bränna i två omgångar. Låt svalna mellan gångerna.

Det blir inte riktigt samma sak, men det går att bränna av dem i ugn på 250° grill. Strö socker över ytan och ställ formarna på ett galler. Grädda tills sockret smält och fått färg. Håll noga koll så att det inte bränns.

Servering

Servera som de är eller tillsammans med bär eller frukt. Under bärsäsong är det gott med björnbär, blåbär och hallon. I vintertid är det gott med en frisk citrussallad. Filéa apelsin, blodapelsin, grapefrukt och/eller clementin och lägg upp vackert på assietter eller ett stort fat. Du kan också koka en sockerlag som smaksätts med vanilj eller annat gott och så får frukten marinera i lagen i någon timme. Hoppas det smakar!

Ännu mera Blomster&Bakverk

Jag delar dagligen med mig av mitt skapande, så följ mig gärna på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns såklart i bokhandeln. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar självklart gärna boken som present med en personlig hälsning. Här kan du läsa mer.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.