Dessert Sött-utan-socker Vegetariskt

Glasspinnar på kokosmjölk, bär och lönnsirap

6 juli, 2019
glasspinnar kokosmjölk bär

Alltså dessa glasspinnar på kokosmjölk! Gjorda på bara frysta bär, krämig kokosmjölk och lite lönnsirap. Himmel så gott det blev. Så glad att jag köpte den där stora påsen med frysta närplockade svarta vinbär från vår lokala REKO-ring. Har länge tänkt jag skulle prova glass på detta sätt. Den blir ju helt mejerifri och bara lätt sötad. Proppad med god bärsmak dock!

Glasspinnar i form

Ifjol hittade jag en låda med glassformar på reahyllan och i den kan man göra 8 glasspinnar. Liknande formar finns i flertalet butiker (både matbutiker, pysselbutiker och affärer som säljer köksprylar), så det är bara att kika runt och ofta ingår även ett gäng glasspinnar. Om du googlar ’glasspinnar form’ så får du en massa träffar. Den smet som blev över hällde jag i små loppisfyndade metallformar och ställde i frysen.

glasspinnar kokosmjölk bär

Du kommer att behöva en bra mixer eller matberedare som orkar dra runt allt. Ju kraftigare mixer, desto snabbare går det  men annars är det bara att köra på tills smeten är helt jämn. Jag använde svarta vinbär men självfallet går det lika bra med andra bär, bara att prova sig fram till sina favoritsmaker. Nu valde jag att göra en smet på en hel förpackning kokosmjölk för att tänka matsmart. Till glassen använde jag den extra krämiga kokosmjölken på tetra. Och så hade jag bärförpackningarna i butik i åtanke och blandade i nästan 500 g bär. I butik köper man ju oftast askar om 250 g eller storpack om 500 g.

Glasspinnar på kokosmjölk och bär

400-500 g (ca 7 dl) frysta svarta vinbär
400 ml krämig kokosmjölk
2-3 msk ekologisk äkta lönnsirap

ev lite pressad lime eller citron
ev någon krydda som vanilj, ingefära, kardemumma

Gör så här

Mät upp bären och lägg dem i mixern. Om det är stora bär kan de behöva tina något. Tillsätt kokosmjölk och lönnsirap (söta efter behag). Kör nu mixern tills det blivit en riktigt jämn och fin smet. Det kan ta ett par minuter. Skrapa ned från sidorna om det behövs. Smaka av smeten och se om du vill tillsätta mer sötning eller någon annan smak. För att väga upp kokossmaken kan man tillsätta lite pressad lime eller citron. Man kan såklart vända ner lite hela bär nu på slutet. Eller kanske tillsätta lite vanilj, kardemumma eller varför inte ingefära. Allt beroende på tycke och smak.

Sedan är det bara att hälla eller klicka ned smeten i formar. Ställ in i frysen, gärna över natt eller minst 5 timmar så att glasspinnarna verkligen sätter sig. Om du använder glassformar, tänk på att inte fylla hela vägen upp så det finns utrymme för glasspinnen. När du ska lossa glassen, kan du behöva hålla formen under rinnande vatten en stund. Sedan brukar det lossa lätt.

glasspinnar kokosmjölk bär

Ännu mera mejerifri glass

Om du tycker om glass och särskilt mejerifri sådan kan jag tipsa dig om min rabarbersorbet, mangosorbet eller glassen som görs på bara vindruvor.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

3 Kommentarer

  • Reply Wilda 6 juli, 2019 at 18:00

    Åh vilket recept! Så enkelt och mumsigt ju :D Och ååååh dina bilder gör mig så fascinerad och inspirerad!

  • Reply STJÄRNÖGONBLICK ☆187 | regnbåge i Dalarna. | REAKTIONISTA 7 juli, 2019 at 06:02

    […]    Annelies blomster och bakverk bjuder på en oslagbar mejerifri bärglass. Den vill jag […]

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.