Dessert

Lördagsgott med lenaste, godaste chokladmoussen

10 januari, 2015
 
Igår tipsade jag om den vilda röran till förrätt. Idag är det lördag och vad passar bättre än en riktigt lyxig dessert. Den här chokladmoussen blev kronan på verket på vår nyårsmiddag. Vår dotter älskar choklad och har bjudit oss på detta tidigare. Och när det skulle planeras nyårsdessert seglade moussen upp till förstaplatsen. Och det bästa av allt var att jag kunde koncentrera mig på förrätt och varmrätt. Receptet kommer från Roy Fares bok Sweet och finns även publicerat här. I originalreceptet serveras moussen med kolasås och brownie, men vi tycker det blir alldeles galet gott med bara färska hallon till.
 
Chokladmousse
(6 portioner)
 
200 g vispgrädde (2 dl)
120 g mörk choklad, 64%
100 g vispgrädde (1 dl)
80 g äggula (4 st)
50 g vatten (0,5 dl)
45 g strösocker (0,5 dl)
 
Vispa 200 gram grädde löst och ställ in i kylen. 
 
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 gram grädde, häll den över chokladen och låt chokladen smälta. Blanda med stavmixer eller slickepott ihop till en tryffel. 
 
Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har lösts upp. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggulor och vispa samtidigt med elvisp på högsta hastighet. Vispa tills det blir ett skum.
 
Vänd med en slickepott ner chokladtryffeln i skummet och blanda väl. Vänd ner grädden, blanda noga och fördela moussen i glas. Låt stå i kylen i 2 timmar.
 
 
Och vill man festa till det kan man ju alltid plocka fram asken med tomtebloss.
Ha nu en riktigt fin lördag och hoppas ni äter något särdeles gott idag.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.