Dessert Sött-utan-socker

Mangosorbet, en lite nyttigare sommarsvalka

29 juli, 2018
mangosorbet

Så här mitt i den varmaste sommaren på evigheter så passar det fint med en enkel mangosorbet tänker jag. Till denna sorbet behövs bara fyra ingredienser och man mixar snabbt ihop dem till en smet som bara behöver någon timme eller två i frysen innan den kan avnjutas.

Du behöver en kraftig mixer eller matberedare. Om det känns som att mixern får jobba lite väl mycket, vänta en stund och låt frukten tina lite. Du kan använda både vanlig crème fraîche och vegetabilisk sådan. Vad gäller sötning kan du antingen använda en bra, äkta lönnsirap eller honung. Jag provsmakar mig fram till en sötma jag tycker om.

mangosorbet

Mangosorbet

(4 portioner)

1 paket frysta mangobitar (vanligtvis 225-250 g)
2 dl crème fraîche (jag använder havrebaserad)
2-3 msk ekologisk äkta lönnsirap eller honung
1 st lime, rivet skal och pressad saft 1-2 msk

Låt mangon ligga framme en liten stund. Skölj och riv skalet av limen och pressa ur saften. Lägg alla ingredienser i din mixer/matberedare och kör på hög hastighet tills du fått en jämn smet. Om det går trögt, vänta en stund och låt frukten tina lite. Du kan behöva skrapa ned smeten från kanterna. Smaka av smeten och reglera sötma och syra om du så önskar.

Häll upp smeten i form med lock och ställ in i frysen i minst en timme, gärna två. Det går utmärkt att göra denna mangosorbet i förväg och förvara i frysen, låt den bara tina sakta i kylskåp någon halvtimme före servering.

mangosorbet

Du kan servera denna somriga mangosorbet som den är eller tillsammans med lite färska bär. Här har jag blomsterströsslat med ätbart blomsterströssel. Vackert och gott!

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply Isas Trädgård 18 augusti, 2022 at 12:12

  Supergott !
  TACK för alla underbara recept och bilder du delar !
  Ha det så gott !
  Isa

  • Reply annelie@blomsterochbakverk.se 19 augusti, 2022 at 15:41

   Tusen tack för värmande ord! Med önskan om en trevlig helg. Hej från Annelie

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.