Dessert

Pannacottabakelser med vanilj och halloncurd

20 maj, 2021
pannacottabakelser

Pannacottabakelser med vanilj och halloncurd som jag har dekorerat med ätbara blomster från trädgården. Vissa dagar är helt enkelt godare än andra. Och detta blev den godaste vaniljpannacotta jag gjort!

Jag ville så gärna prova den fina blomformade silikonformen igen (kika här på mina blomformade mazariner). Dessutom har jag en längre tid velat göra pannacotta på nytt sätt. Nämligen med hälften grädde, hälften turkisk eller grekisk yoghurt (10%). Jag fick silikonformen i present av bakbloggvännen Emma. Med inspiration från Brinken Bakars pannacotta med passionsfruktskräm, så blev det två lager i denna pannacottabakelse.

Dekorerat med ätbara blomster

Mina pannacottabakelser är dekorerade med penséer, röd oxalis och forsythia. Alla ätbara och plockade i min trädgård. Röd oxalis kan du ibland hitta som färsk krydda i kruka i mataffären. Plantera om i större kruka med bra jord så kommer du ha glädje av den länge. Enkel också att ta sticklingar från.

pannacottabakelser

Pannacottabakelser

6 st portionsformar à 110 ml

Gör gärna pannacottabakelserna i en fin silikonform, men tänk på att de behöver frysas för att kunna tryckas ut. Det bästa med det är att desserten kan förberedas. Silikonformen jag använt ser ut så här. Du kan såklart lika gärna göra desserten i glas eller annan portionsform.

Halloncurd

100 g (2 dl) frysta hallon
70 g (0,75 dl) socker
1 st ägg
40 g smör, rumsvarmt

Vattenbad. Jag gör alltid curd över vattenbad. Det går att göra direkt i kastrull, men det är större risk för att det blir äggröra. Fyll en kastrull med ett par centimeter vatten. Koka upp och sänk sen värmen. Placera en skål ovanpå kastrullen. Kolla innan att den passar. Skålen får inte vidröra vattnet. Skålen värms av vattenångan och innehållet tillagas utan att man riskerar att det bränns vid.

Koka upp hallonen i en liten kastrull tills att de går att mosa. Pressa sen bären genom en finmaskig sil så att du har 0,5 dl slät bärpuré utan kärnor. Tänk på att det hamnar en del under silen, dra av det också. Tips! Släng inte kärnorna utan blanda ner i smoothie, yoghurt eller gröt.

Blanda bärpuré med socker och ägg i en liten värmetålig skål. Häll vatten i en kastrull, bara ett par centimeter, och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Placera skålen ovanpå kastrullen utan att den nuddar vid vattnet. Vispa sen hela tiden bärpurén så att ägget inte stelnar. Krämen ska tjockna, vilket kan ta upp till 10-15 minuter, så var vaksam på konsistensen efter ett tag. När curden tjocknat, lyft av skålen från kastrullen (tänk på att det är varm ånga). Blanda sen ner smöret, en bit i taget. Rör in varje bit smör ordentligt. Låt sen kallna helt.

Förvara curd i kylskåp i burk med tätslutande lock. Den håller i minst en vecka, så det går fint att förbereda i god tid.

Vaniljpannacotta

200 g (2 dl) turkisk/grekisk yoghurt 10%
2 gelatinblad
200 g (2 dl) vispgrädde
85 g (1 dl) strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljpasta

Mät upp yoghurten i en mellanstor skål och låt stå framme en stund så att den inte är kylskåpskall. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 5–10 minuter. Hetta upp grädde, socker och vanilj i en liten kastrull. Ta av från plattan precis när det börjar koka. Skaka av gelatinbladen och smält ett i taget i grädden. Vispa om och låt svalna i 10 minuter.

Häll lite av den avsvalnade grädden i yoghurten. Vispa runt till en jämn och klumpfri smet. Fortsätt vispa ner lite grädde i taget. Känn efter att pannacottan är rumsvarm innan du fryser in den.

Montering

Om du ska gjuta bakelserna i en form fyller du dem först med halloncurd och ställer in formen i frysen så att lagret stelnar. Därefter kan du fylla på med vaniljpannacotta och låta stå i frysen tills den frusit helt. Gärna över natt. Sen kan du trycka ut bakelserna ur formen direkt på fat och låta tina. Om du ska servera desserten i glas, börja med att fördela vaniljpannacottan och låt den stelna i kyl. Därefter ett lager med halloncurd ovanpå. Och till sist dekorationen.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverkMin bok Blomster & bakverk finns där böcker säljs. Önskar du beställa ett signerat exemplar direkt från mig går det utmärkt. Jag postar såklart gärna boken som present också med en personlig hälsning. Läs mer här.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.