Dessert

Små desserter i portionsglas, två sorters pannacotta

26 december, 2019
små desserter pannacotta

Små desserter i portionsglas tycker jag är ett så trevligt sätt att njuta av något sött efter maten. Särskilt efter ett julbord eller en nyårsmiddag. Blandar gärna lite olika sorter så man kan njuta av flera godsaker. Eller så har man en favoritsmak och nöjer sig med den. Saffranspannacotta har vi gjort flera  jular men i år provade vi en ny smak som passade riktigt fint och smakade så gott.

små desserter pannacotta

Just efter ett mättande julbord tycker jag det smakar extra gott med pannacotta och till julafton gjorde jag alltså två smaker. En med saffran som jag dekorerade med passionsfrukt. Och en med lingon som jag bara strödde lite frysta bär över strax innan servering. Det här var första gången jag köpte fryst passionsfrukt och det var verkligen smidigt. Bara att tina och skeda över.

Skriver här nedan hur vi gör vår saffranspannacotta. Den goda lingonpannacottan gjorde jag efter receptet inne hos Linn med bloggen Salt som socker. Linn tipsar om att dekorera med pepparkaka och dulce de leche vilket också låter så gott, men denna gång ville jag gärna ha en syrlig och enkel variant.

Små desserter – saffranspannacotta

Om pannacottan serveras som en egen dessert räcker satsen till 4 portioner.
Om du gör små desserter blir det 8-12 portioner beroende på storlek på glasen.

2,5 gelatinblad
5 dl vispgrädde
0,5 dl socker
0,5 g saffran
1-2 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5-10 minuter. Under tiden kokar du upp grädde tillsammans med socker. Dra kastrullen från värmen precis när den kokat upp och ställ åt sidan. Vispa ner ett urkramat gelatinblad i taget. Tillsätt nu saffran och vanilj. Blanda om ordentligt. Fyll nu små glas med pannacottan. Jag brukar skölja ur glasen med ljummet vatten innan jag fyller dem.

Ställ glasen i kylskåp att stelna i minst 4 timmar. De kan gärna stå över natt så kan förberedas dagen innan festligheterna. Brukar ställa alla glas på en bricka och lägga en bit plastfolie över alltsammans. Dekorerar gör jag strax innan servering.

Till saffranspannacottan kan man dekorera med passionsfrukt, filéade apelsinklyftor, lingon, smulade pepparkakor eller varför inte en gelé av glögg.

Tips!

Om du inte vill använda gelatin kan du ersätta det med gelésocker. Till satsen ovan använder du 1 dl gelésocker multi och kokar upp tillsammans med grädden och låter det sjuda i en minut innan du drar det åt sidan och tillsätter saffran och vanilj. Du kan också använda agar agar och då 1 tsk som får koka upp tillsammans med grädde och socker och sedan koka i 3-4 minuter under omrörning. Läs gärna mer hos Camilla som jag tycker förklarar det så bra, här.

Ännu mera små desserter

Här kan du läsa lite mer om små desserter och den veganska chokladmoussen. Här finns en snabb och enkel chokladmousse på vispgrädde och ägg. Man kan också göra mindre portioner av kokosmoussen med karamelliserad ananas. Eller varför inte en enkel päronkompott med havre- och mandelsmul.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.