Dryck

Sommar på flaska

29 juni, 2013
flädersaft

Vid den här tiden är det dags att samla på sig lite koncentrerad sommar att spara och njuta av under resten av året. Jag pratar såklart om Fläderblomssaft. Det om något smakar verkligen sommar! Turligt nog för oss har vår granne en gigantisk fläder som vi så generöst får plocka från varje sommar.

fläder

När man plockar fläderblom ska det vara från den äkta flädern, Sambucus Nigra, och inte från Druvfläder eller Sommarfläder som båda är giftiga. En fläderbuske kan bli upp till fem meter hög, blommar i juni-juli med vita blommor och gula ståndarknappar. Frukterna som kommer senare blir svarta. Man kan göra saft av både blommorna och frukterna, men jag gör alltid på blommorna. Har även provat att frysa in blommor ett år och det gick alldeles utmärkt att göra saft på det viset. Nuförtiden gör jag bara två olika sorters saft, rabarber och fläder, som görs på samma sätt. Det rörs ihop, står några dygn i matkällaren och sen fylls det på flaska. Perfekt!

fläderblomsaft

Fläderblomssaft

25-35 fina blomklasar
3 citroner, gärna ekologiska
1,5 liter vatten
1,5-2 kg socker
50 g citronsyra

Plocka 25-35 fina blomklasar av den äkta flädern. Skaka av små djur och ta bort eventuella bruna blommor. Lägg dem i ett stort värmetåligt krus eller en stor rostfri bunke. Tvätta 3 citroner noga i ljummet vatten och skär i tunna skivor. Lägg citronskivorna bland blomklasarna. Koka upp 1,5 liter vatten och rör ner 1,5-2 kg socker (den större mängden om saften ska förvaras länge) och 50 g citronsyra. När sockret lösts, häll det över blommorna. Täck med lock eller tallrik och låt stå på sval plats i 3-4 dagar. Rör om ett par gånger om dagen. Sila sen saften och fyll ända upp på rena flaskor. Man kan också förvara saften i frysen i plastflaskor eller små plastlådor.

Sen har du sommar på flaska att njuta av länge. Eller att frossa i hela sommaren, i glas till en nybakad bulle, i en somrig bål eller varför inte i glass – titta gärna in hos Dagmars Kitchen och se receptet på smoothieglassar med flädersaft som en ingrediens. Sonja tipsar också om att man kan använda rårörsocker istället för strö. Nu hade jag inte tillräckligt mycket hemma, men jag blandade 500 g rårörsocker och resten strö i min sats.

Nu är det bara att röra och vänta. Och sen njuta. Smaken av sommar.

You Might Also Like

Inga kommentarer

  • Reply Kristinas oas 30 juni, 2013 at 00:36

    Mmm, kan bara hålla med, flädersaft är underbart gott. Nummer ett på att-göra-listan för morgondagen är just att plocka fläderblommor.
    Kristina

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.