Dryck

Hög tid att hälla sommaren på flaska …

1 juli, 2015
rabarbersaft

Den är här nu, tiden då vi har chans att buteljera sommaren på flaska. För visst är det så att doften och smaken av ett glas rabarber- eller fläderblomssaft slungar oss tillbaka till varma sommardagar oavsett tid på året. Min matkällare är fortfarande fylld med saft så i år blir det inget saftande i mitt kök men att göra saft just på rabarber och fläderblom är annars en favoritsysselsättning eftersom det mer eller mindre sköter sig självt. Och sådana recept omfamnar man gärna den här tiden när det kan vara lite knepigt att hinna med allt som ska hinnas med innan ledighet.

fläderblomssaft

Blir du frestad att göra din egen saft nu så finns receptet på rabarbersaft här och på fläderblomssaft här. Skulle du varken ha rabarber eller fläder i din trädgård (eller ens en trädgård för den delen) så fråga dina grannar! Ser ofta granntomter där rabarbern står orörd och går i blom. Och fläderbuskar kan ju finnas även på allmänningar, så passa på att plocka bara. Och hinner du inte göra saften nu så kan du slänga in både rabarber och fläderblom i frysen för att ta hand om det lite senare.

ancher design

Och apropå rabarber, så slår årets skörd alla tiders rekord. Växtkraften är enorm och bladen är stora som parasoll. Vi har haft så mycket rabarber på våra två plantor att jag bett vänner komma och hämta. Sådana här delikatesser får inte förfaras och vi hinner inte ta hand om allt. Nu är landet rensat, men några stjälkar finns kvar. Det är förresten bra att inte rensa plantan helt då den behöver några kompisar kvar för att sätta fart igen. I många år har vi gjort så och kunnat njuta av en andra skörd på sensommaren. Förutom de gånger då jag delat eller flyttat rabarbern, då kan det hända att den behöver lite tid på sig. Samma princip gäller inför hösten. Lämna några stjälkar kvar, så blir rabarbern glad och du belönas nästkommande säsong.

Finheter från Ancher Design

’Pour mes affaires’ är väskan ’för mina saker’ som hänger med mig överallt. En riktig favorit som är designad och handgjord av begåvade Ann som jag lärt känna på instagram. Kika in här att se alla hennes produkter och här för att besöka hennes blogg med oerhört vackra och inspirerande bilder. Deras husrenovering är så varsamt och smakfullt genomförd att man nästan blir lockad att ta över något ruckel. Nja. Nästan. Skrev jag. Älskling. Bara nästan.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.