Dryck Söndagsbilden

Nyponsoppa på nyponskalsmjöl

30 september, 2018
nyponsoppa

Nyponsoppa, vad tänker du då? Om du som jag är född på 70-talet så tänker du kanske varm nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier. Eller så tänker du kanske termos på skidutflykt. Eller mellanmål. När jag var liten dracks det en del både nypon- och blåbärssoppa. Som jag minns det gjordes sopporna främst från det där pulvret ni vet. Men visste du att det går alldeles utmärkt att göra nyponsoppa på det C-vitaminrika nyponskalsmjölet?

nypon stilleben

Nyponskalsmjöl

Nyponskalsmjöl gör man av torkade nyponskal så det är rikt på vitamin C. Nyponskalsmjöl använder jag till exempelvis både brödbak, smoothies och granola. Ger en god och lite syrlig smak. Och en vacker färg!

Hos mig finns exempelvis dessa recept med nyponskalsmjöl; Glutenfritt teffbröd med julens kryddor, Fröbröd utan gluten och mjölk samt Glutenfria frukostfrallor med teff.

Det du även kan göra på nyponskalsmjöl är alltså nyponsoppa. Du kan då välja att göra den helt sockerfri eller styra mängden sötning alldeles själv. Och inga andra tillsatser. Snabbt går det också.

Skulle du känna för att plocka nyponen och göra alldeles egen soppa från grunden så bjuder bästa Linda Lomelino på både recept och vackra bilder på klassikern här.

Nyponsoppa

6 dl kallt vatten
0,5 dl nyponskalsmjöl
1 msk potatismjöl
1-2 msk rårörsocker (eller annan sötning, kan också uteslutas helt)

Mät upp 6 dl vatten i en kastrull. Blanda ihop nyponskalsmjöl med potatismjöl och eventuell sötning. Vispa ner det i vattnet och sätt på plattan. Vispa ett par gånger under tiden soppan värms. Låt den precis bara koka upp och dra sedan från plattan. Låt svalna och servera.

Soppan kan serveras både varm och kall. En färdig sats kan förvaras i kylen i några dagar.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Nyponsoppa får också bli mitt söndagsstilleben den här veckan. Ni vet vid det här laget att vi är några som varje söndag skapar och delar ett söndagsstilleben på Instagram. Kika gärna in på hashtaggen #söndagsstilleben och njut av allt vackert. För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.