Dryck

Rabarbersaft, så gott och vackert!

27 juni, 2014
rabarbersaft

Rabarbersaft och flädersaft är det godaste jag vet i saftväg. Så väldigt somrigt, gott och vackert. Som att hälla sommarens smaker och dofter på flaska och kunna njuta av det resten av året. När jag gör de här safterna görs de enligt samma princip, att ingredienserna rörs ihop och får stå några dygn för att sedan silas av och kokas ihop med socker och sedan hällas på flaska. Receptet på flädersaft finns sedan tidigare här. Det är ju sannerligen fläder-tider i våra trakter just nu, så jag ska försöka hinna med en sats av det också.

rabarbersaft

Om man tar av första skörden rabarber blir saften så här vackert röd. Längre fram upplever jag att saften blir mera gul. Det spelar verkligen ingen roll för smaken är lika ljuvlig men jag minns att jag blev lite förvånad första gången det hände eftersom det var den röda saften jag såg framför mig. Den är liksom ett snäpp vackrare.

rabarbersaft

Rabarbersaft

2,5 kg rabarberstjälkar
2 citroner (helst ekologiska)
6-7 dl strösocker (gärna ekologiskt) per liter avrunnen råsaft

Skölj rabarbern och skär i bitar. Tvätta citronerna och skär i tunna skivor. Varva rabarberbitar och citronskivor i en stor bunke, hink eller kastrull. Koka upp vatten (smidigt med vattenkokare) och häll över blandningen tills det täcker. Låt det svalna något, sedan på med lock och ställ undan på svalt ställe (har du en matkällare är det perfekt) i 3-4 dygn. Du behöver inte röra om något under tiden. När det är dags, silar du råsaften, mäter upp den och häller i kastrull. Tillsätt sedan socker och koka upp blandningen. Låt småkoka i ca 15 minuter och skumma noga.

Häll upp saften på varma och rena flaskor (jag brukar värma mina i ugnen men det går också att fylla dem med kokande vatten) och på med korken. Lätt som en plätt!

rabarbersaft

Har du inte egna rabarber eller tillgång till trädgård går det förstås att köpa, men jag ser ofta trädgårdar med stora fång rabarber som inte tas tillvara så kanske det går att knacka på och fråga om det går för sig att plocka. Och i gengäld kan man ju komma över med en flaska saft som tack. Det är väldigt trevligt att ge bort (och få) en fin flaska hemgjord saft. Kanske tillsammans med en personlig och egenknåpad etikett.

Ett litet tips så här i sommartid ♥

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.