Frukost

Godaste granolan

9 maj, 2013

Nu kommer den årstiden för mig när frukostgröten byts till yoghurt. Och då är granola ett måste. Granola är en krispig müsliblandning som man gör på havregryn, frön, honung och nötter som rostas gyllene i ugnen. När blandningen svalnat kan man tillsätta olika godsaker som torkad frukt, bär eller annat som finns i skafferiet.

Värm ugnen till 175 grader. Blanda havregryn, kokos, solros- och sesamfrön i en bunke. Ringla över det söta och vattnet. Blanda väl så att det fördelas och blir till en grynig massa. Bred ut ett jämnt lager på plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Rör gärna om ett par gånger för jämn färg och rostning. Ta ut plåten och låt det svalna. Tillsätt kryddor, jag använder gärna kanel, kardemumma, ingefära och salt.

Ovan blir en fin och god bas-granola, men för att göra den ännu godare kan du gärna lägga till en, flera eller alla av ingredienserna ovan. Linfrön, pumpafrön, russin eller aprikoser, torkade bär eller cashew/mandel. Allt efter tycke och smak. Förvara i en burk med tätslutande lock (upp till 3 månader).

Jag lovar – har du väl fått smak på hemmagjord granola finns det inget godare ♥

You Might Also Like

Inga kommentarer

  • Reply Bara Sara 9 maj, 2013 at 21:37

    Vilken mysig blogg!! Jag kommer tillbaka, det känner jag direkt!
    Och granola, jag har hört namnet men inte fattat riktigt vad det är. Förrns nu! Tack för introduktionen! Och ja – grönt är skönt!! Kram Sara a

  • Reply Nilla Tankebubblor 10 maj, 2013 at 11:37

    Hej, jag tänkte tipsa om din blogg idag. Är det okej om jag lånar med mig en körsbärsträdsbild till min blogg då?
    Ha en fin fredag!

  • Reply Ingela 24 juni, 2014 at 12:27

    Testa att riv ett äpple och blanda med havregrynen. Ger både vätska och sötma till blandningen när den körs i ugnen.

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.