Frukost

Ny frukostvana med superfröet Chia

9 november, 2013
 
Äntligen blev det av. Att prova det där chiafröet som jag läst om på så många ställen. En riktig näringsbomb ska det vara, Chia, ett superfrö. I mitt instagramflöde ser jag ofta både chiapudding och overnight oats och jag har blivit så nyfiken på hur det smakar. För det är lite konstigt det här med frukost. Många av oss äter exakt samma frukost, varje morgon, år efter år. Men vi skulle aldrig drömma om att äta exakt samma lunch eller samma middag dag efter dag. Nu har jag en längre tid ätit kokta ägg och smoothie till frukost men till vintern går jag vanligtvis över till havregrynsgröt. Nu kände jag dock att det var dags att prova chiapudding!
 
 
Fick inspirationen till min variant hos Katarina med härliga bloggen Hovkonditorn. Chiapudding kan göras på många olika sätt och smaksättas med olika frukter eller bär eller choklad. Den variant jag gjort nu ett par gånger är att mosa en banan, tillsätta 2 msk chiafrön och 1 msk mandelsmör och röra om. Sen häller jag i 2,5 dl osötad mandelmjölk, rör om och häller upp i glas eller annan form. Och nu kommer det bästa av allt – allt rörs ihop på kvällen och ställs i kyl över natt (täck gärna) för att få rätt konsistens. Så på morgonen är det bara att öppna kylen och plocka fram sin färdiga frukost. Ta-daa! 
 
Chiafröet, som kommer från Mexiko där det sedan urminnes tider använts av Aztekerna, är oerhört rikt på Omega-3, men även fibrer, protein och mineralämnena fosfor, kalcium och kalium. Det finns en stam i norra Mexiko, Tarahumara, som fått en hel del uppmärksamhet då de anses vara världens bästa långdistanslöpare och chia för dem tillhör basfödan. Många löpare har därför börjat använda chia som ett kosttillskott för mer ork och förbättrad kapacitet. Chia ska också vara kolestorolsänkande och motverka inflammationer i tarm och mage. Chia är också naturligt glutenfritt och smockfullt med proteiner. När chiafrön blandas med vatten bildas en gelé vilket beror på de lösliga kostfibrer som naturligt finns i fröet. Chia kan användas som bas i smoothie, i gröt eller fil. Eller bara strös över sallad, maträtter eller blandas i müslin. 
 
 
En annan härlig källa till nyttighet är granatäpplet. Och så är det ju så vackert! Fullt av C-vitamin, folsyra och antioxidanter. Förgyller vilken rätt som helst och den tråkigaste sallad blir till en sprakande färgfestival. Nu är dessutom rätt tid att äta granatäpplen, då de sen höst skördas i södra Europa och inte fraktas så långt. När du ska välja granatäpple i butik, ta då det som känns tungt i handen. Då innehåller det mest fruktkött. De röda håller sig lite längre. De går från att gulna till att bli brunröda när de är fullt mogna. Man ska undvika granatäpplen med torrt och hårt skal, de har legat lite för länge. Håller upp till en vecka i rumstemperatur och två veckor i kyl. Kärnorna kan frysas (såg även att det finns att köpa i frysdisken, vilket var en nyhet för mig). 
 
 
Det är ju själva fruktköttet och kärnorna man äter, inte skalet och det vita. Det är alltid lite kladdigt att dela ett granatäpple och den röda saften är svår att få bort om det stänker (vilket det gör!). Jag brukar hålla äpplet i en tillbringare eller skål när jag vränger det och trycker ut kärnorna. Man kan också dela granatäpplet i fyra delar och vända varje del ut och in, så släpper kärnorna bättre. Kan tala om att detta smakade utmärkt till puddingen.
 
Nu ber jag att få önska en god frukost.
Tack för att du tittar in och fin lördag till dig.
 

You Might Also Like

Inga kommentarer

 • Reply Maria 11 november, 2013 at 22:55

  Nu blev jag inspirerad – igen!

 • Reply Kristin // The Chocolate Box 12 november, 2013 at 22:09

  Chiapudding är något jag tänkt prova också, läst så mycket om det. Försöker dessutom få in lite mer protein i min kost, så då är det ju perfekt :)

  • Reply annelie 14 november, 2013 at 20:08

   Jamen precis, perfekt ju. Jag gillar och det finns ju så många varianter så du kan säkert prova dig fram till vad du tycker är godast :)

 • Reply Katarina 16 november, 2013 at 22:12

  Chiapudding är jag väldigt förtjust i och äter det ganska ofta. Tack för länkningen. Kram

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.