Frukost

An apple a day …

27 september, 2014
 
I vår trädgård finns ett äppelträd av sorten Aroma, ett vackert och gott vinteräpple som mognar i oktober-december. Det är relativt nyplanterat och ger inte så riklig skörd ännu, så vi passar på att köpa hem svenska äpplen nu när de är som godast. Det gamla talesättet att ett äpple om dagen skulle hålla doktorn borta verkar förresten stämma bra. Äpplen innehåller små mängder vitaminer (främst C) men desto fler fibrer, mineraler och antioxidanter. Helst ska man äta frukten rå och oskalad då de flesta nyttigheterna som så ofta sitter i skalet. Och självfallet är det bättre att välja ekologiska äpplen. Olika studier visar att äpplet sänker kolesterolhalterna i blodet och forskare rekommenderar alla över 50 år att äta ett äpple om dagen för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke. Det visar sig till och med att färska äpplen är bra för hjärnan och vårt minne. Rekommendationen är att äta två äpplen, eller dricka cirka 30 centiliter äppeljuice (inte koncentrat), om dagen. En riktig superfrukt alltså!
 
Sedan ett par veckor tillbaka är jag med råsaftcentrifug och juicar varje morgon. Är övertygad om att jag på så sätt får i mig massor av nyttigheter och jag gör det hellre på detta sätt än stoppar i mig kosttillskott. Favoriten den här veckan blev juice på grönkål. Till ett stort glas använde jag 5-6 blad grönkål, en bit gurka och en bit ingefära samt två äpplen. Några morgnar rörde jag även i 2 teskeder chiafrön så att dagens behov av omega-3 också tillgodosågs. En riktigt god start på dagen!

 
Och när fruktskålen där hemma dignar av goda äpplen har frukosten varit given. ’Overnight oats’ gjort på bland annat äppelmos (recept här) och till det äppelskivor som stekts mjuka och varma i lite kokosolja. Och så lite mald kardemumma, hackad mandel och kokosflarn på toppen. Mums!
 
 
Så passa på att njuta det nyttiga äpplet nu när det kommer direkt från svenska odlingar.
Äpple till frukost, lunch och middag. Och såklart till fika och efterrätt.
 

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Sandra 28 september, 2014 at 21:16

    Ja nu är det verkligen äppelsäsong :) Så härligt!

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.