Frukost

Hirsflingor, nytt på kökshyllan. Över-natt-gröt, nytt i ordboken.

27 februari, 2015
 
Över-natt-gröt med både hirsflingor och havregryn samt osötat äppelmos
 
Som bekant försöker jag och familjen att dra ned på gluten så gott det går. Och det går väldigt bra. Nackdelen med glutenfria produkter får man väl ändå säga är priset. Och att antalet påsar i skafferiet troligtvis tredubblats. Men gott blir det. Och bra känns det. En påse som jag hittills inte haft på kökshyllan är hirsflingor, men häromsistens följde det med en påse hem. Hirsflingor är alltså naturligt glutenfria och det finns att få tag i ekologiska dessutom. De är oerhört rika på B-vitamin och kan användas i både gröt, granola, maträtter såväl som brödbak.
 
Har sett flera som kokar gröt på hirs och tänkte det kunde vara kul att prova som alternativ till både havregryn och boveteflingor. Fast jag började med att använda det i en så kallad över-natt-gröt. Ni vet, jag gillar ju frukost på burk. Röra ihop på kvällen, på med lock och in i kyl, färdigt att servera på morgonen. Bara lite topping på det hela. Över-natt-gröt har jag börjat säga för jag tycket det är lite trist med alla engelska ord, men overnight oats eller davosgröt kanske du har sett tidigare. Det är precis vad det är. Man kan blanda ihop sin gröt med vatten, mjölk eller yoghurt beroende på vad man tycker om. För egen del tar jag gärna ut min burk direkt när jag vaknar och låter den stå någon timme i rumstemperatur medan jag gör morgonbestyren, för en iskall gröt känns inte så lockande.
 
 
Över-natt-gröt med hirsflingor och rivet äpple
 
Över-natt-gröt (med rivet äpple)
(1 portion)
 
0,5 dl hirsflingor
0,5 dl riven kokos
0,25 dl linfrön
0,25 dl sesamfrön
1 litet finrivet äpple (eller 1/2 stort)
1 dl vatten
0,5 tsk kanel eller kardemumma
en nypa salt
 
Över-natt-gröt (med äppelmos)
(1 portion)
 
0,5 dl hirsflingor
0,5 dl havregryn (eller boveteflingor)
0,5 dl riven kokos
0,25 dl linfrön
0,25 dl sesamfrön
1 dl osötat äppelmos
1 dl vatten
0,5 tsk kanel eller kardemumma
en nypa salt
 
För båda varianterna: Blanda alla ingredienser i en burk, på med lock och in i kyl över natten.
 
Det finns ju recept  över-natt-gröt på bloggen redan och nu kom det två till, en slags variation kan man väl säga, med just hirsflingor. Den första varianten blev betydligt fastare i sin konsistens och kan med fördel serveras med mjölk. Den andra mer krämig, vilket jag gillar lite mer, och kan ätas som den är. Men smaken är som bekant delad så prova dig gärna fram.
 
Tycker detta är en riktigt god frukost och med topping av allehanda slag så förhöjs det hela såklart. Jag toppar gärna med lite crunch såsom hackade pistagekärnor eller sötmandel, torkade granatäpplekärnor, solros- och pumpafrön, hampafrön eller kanske lite extra kokos. Finns det hemmagjord granola på hyllan kan jag ta en sked av den.
 
Det kan låta lite märkligt med kall gröt men det är riktigt gott.
Och som sagt, det går att variera på många sätt. Prova, vettja!

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply Katarina 27 februari, 2015 at 10:00

  De båda låter mycket goda och man kunde kanske använda mandelmjölk för en krämigare version. Kram

 • Reply The Place To Be 28 februari, 2015 at 14:21

  Den här måste jag definitivt prova! Jag försöker ju att leva lite mer sunt Brukar äta havregrynsgröt men alltid kul med lite ombyte.

  Vilket fint fat du visar. Eller det är kanske ett grytunderlägg? Jättefin färg!
  Kram Malin

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.