Frukost

Chiapudding med lakrits, godaste sättet att börja dagen

3 oktober, 2015

Vad sägs om en chiapudding med lakrits till frukost? De som känner mig vet att jag är oerhört svag för lakrits. Är det något godis jag väljer i skålen så är det lakrits. Helt ska den vara salt. Men om det kniper går det bra med all slags lakrits, så länge det är av bra kvalitet och inte bara en massa socker. När lakritspulvret kom till butikshyllan kändes det som en gåva till mänskligheten. Eller i alla fall till mig. Lakritspulvret är utmärkt till att smaksätta kakor, använda till fyllning i macarons, att pudra över en dessert eller en kula glass. Eller att äta till frukost.

Jo, du läste faktiskt rätt. Jag äter gärna en nyttig frukost, för mig är det en viktig start på dagen och jag måste äta något mättande innan jag beger mig iväg. Det där att bara ta en kopp kaffe och en ostfralla fungerar inte alls för mig. Chiapudding har jag tipsat er om tidigare, och den här gången tänkte jag föreslå att ni tillsätter en tesked lakritspulver nästa gång ni rör ihop en frukost på burk. Ja, jag kallar den så. Frukosten som rörs ihop på kvällen, står till sig i kylen över natt och sedan bara är att servera följande morgon. Möjligtvis att någon slags topping tillsätts (granola, bär, kokosflarn, nötter, frön eller annat som du gillar) men det är också allt. I övrigt är allt klart. Enklare kan det inte bli. Inte godare heller.

Det lite lustiga med lakritspulvret är att många som säger att de inte tycker om lakrits faktiskt gillar det som smaksatts med pulvret. Det gäller såklart att hitta rätt balans men det är en annan slags smak än det där som många säkert förknippar med lakrits i godishyllan. Sedan finns det olika varianter med både lite olika smak och styrka, så prova dig fram.

Hur gör man då en chiapudding? Efter många olika varianter har jag kommit fram till att det allra bästa är att köra ihop ingredienserna i en mixer så att knivbladen liksom krossar chiafröna något. Tycker att konsistensen blir krämigare då. Men det går självfallet precis lika bra att bara blanda samman allt med en gaffel. Chiapudding upplevs som väldigt speciellt av många och man får prova sig fram till det som passar ens egna smak. En del blandar i en mosad banan, andra nötsmör, några en näve frysta bär. Och nu tänkte jag inspirera dig till att prova smaksätta din frukostpudding med lakrits. Jag lovar, det är gott!

Chiapudding med lakrits

1 portion

2-3 msk chiafrön
2,5 dl valfri mjölk (jag använder osötad mandelmjölk)
1 tsk Haupt lakritsgranulat eller lakritspulver

Häll mjölken i en mixerskål och lägg i chiafröna. Mixa alltsammans en liten stund. Tillsätt lakritspulvret och kör bara ett par sekunder i mixern, precis så att det blandas. Häll upp på burk, låt stå i ca 10 minuter och rör om med en sked eller gaffel. Sätt sedan på ett lock och ställ in i kylskåp över natt.

Något som jag tycker är vansinnigt gott till just lakrits är frukten persimon. En alldeles lagom sötma som gifter sig oerhört fint med lakritsen. Skiva eller tärna frukten och toppa din pudding eller kör den till puré i en mixer. Varva gärna med chiapuddingen i ett serveringsglas och njut en lika vacker som god frukost♥

Till den här chiapuddingen använde jag Haupts Lakritsgranulat från Kalabrien som har en lite grövre struktur vilket jag gillar men självklart går det lika bra att använda lakritspulvret. Det här inlägget görs i samarbete med Haupt Lakrits.

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Reply Linnéa - The Hungry Gosling 9 november, 2015 at 09:21

  Åh, det lät verkligen jättegott! Måste prova det någon gång :)

  • Reply annelie 9 november, 2015 at 14:23

   Vad roligt att du gillar. Själv tycker jag det är vansinnigt gott :)

 • Reply Amanda 9 november, 2015 at 16:33

  Alltså, mums!! Den både låte roch ser helt himmelsk ut!

 • Reply Anna 10 november, 2015 at 19:33

  Hej,
  det där måste jag testa!! Ser väldigt gott ut:)

 • Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.