Frukost Glutenfritt

Chiapudding med kokos och vanilj, på ett lite nytt sätt

22 november, 2016
chiapudding med citrus

En favoritfrukost hos mig är chiapudding och den här gången blev det med smak av kokos och vanilj. Visserligen går det lite i perioder och på vägen har jag provat så många varianter för att hitta rätt konsistens liksom vilka smaker som i mitt tycke går utmärkt ihop med detta superfrö. För själva chiafröna smakar ju inte så mycket. Häromsistens, när jag fick hem en välfylld låda från Smakbox fanns där en kokosmjölk från Santa Maria som beskrevs som extra krämig och med slät struktur. Jag älskar kokos men den fullfeta kokosmjölken har jag lite svårt för och framför allt till frukost. Så den här varianten passade mig utmärkt och jag spädde även med lite vatten, fast det är nästan så jag tror att det inte hade behövts.

Chiapudding, gör så här

Den här chiapuddingen gjorde jag genom att mixa 2,5 dl vätska (jag tog ca 1,75 dl kokosmjölk och resten vatten) med 2-3 msk chiafrön, 2 msk kokosflingor och en halv tesked vaniljpulver. I början när jag gjorde chiapudding rörde jag bara ihop alltsammans med en gaffel, men sedan ett bra tag tillbaka kör jag alltid med mixern (stavmixer med behållare). Fröna krossas något och jag upplever att konsistensen blir mycket bättre. Många menar också att man egentligen borde mala fröna för att allt det nyttiga ska komma kroppen tillgodo, men jag nöjer mig med att göra så här.

Det bästa sedan med den här typen av frukost är ju att den mixas på kvällen, hälls på burk och täcks med lock, in i kylen och står sedan och gottar till sig hela natten medan du sover. Och när det är dags för frukost är det bara att lyfta på locket. Själv tillsätter jag gärna någon form av bär eller frukt. Så här års gärna filéade apelsinklyftor och persimon. Att steka äppelklyftor i lite kokosolja och krydda med kanel eller kardemumma är också gott, och särskilt om det är en lite kall morgon. Jag brukar förresten ta fram min chiapudding ur kylen när jag kliver upp på morgonen så att den inte är så kall när det är dags att äta. Och så granola förstås, det toppar jag gärna puddingen med.

Hoppas att jag inspirerat dig till en god frukost.

 

You Might Also Like

2 Kommentarer

 • Reply Hanna 23 november, 2016 at 21:54

  Så gott det låter, ska definitivt prova det där med kokosmjölk. Mitt standardrecept har varit med mandelmjölk, vaniljpulver och kokosflingor. Bra det också men kul att variera sig lite :)

  • Reply Annelie Andersson 25 november, 2016 at 21:32

   Tack, vad roligt att du blev inspirerad. Jag har alltid osötad mandelmjölk i vanliga fall så kul med lite omväxling. Håller med dig, gott med både vanilj och kokos. Tack för att du lämnade några rader.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.