Frukost

Chokladgranola till frukost

chokladgranola

Chokladgranola till frukost kan ju låta som rena rama sockerchocken, men den här varianten är inte alls söt. En lätt ton av kakao och så en stor näve kakao nibs som ger ett härligt tuggmotstånd. Granola kan man säga är som rostad müsli och jag tycker det blir så mycket godare att rosta blandningen i ugnen.

Granola kan man göra på många olika sätt och den här gången blandade jag ihop alltsammans på enklaste sätt. Alla torra ingredienser ner i en bunke och sen värma de blöta ingredienserna försiktigt för att till sist blanda samman alltsammans och lägga på plåt. Kakao nibsen väljer jag att tillsätta när granolan rostats.

Det fina med en granola är att du kan ha i precis vad du tycker om. Och vill du ha den mera söt byter du till annan sötning. Jag valde att använda mitt osötade äppelmos då jag tycker det blir alldeles lagom sött tillsammans med lönnsirapen. Men blanda efter tycke och smak. Prova dig fram till din egen favoritblandning. Granola är också perfekt att göra när man har en massa påsar med fröer och gryn i skåpet med bara lite kvar. Rör ihop till en granola!

Chokladgranola

6-7 dl havregryn
2 dl solroskärnor
2 dl riven kokos
1 dl osötat äppelmos
1 dl vatten
0,5 dl neutral olja, t ex raps eller kokos
0,5 dl kakao
2 msk lönnsirap 
en stor näve kakaonibs

Värm ugnen till 150 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.

Ta fram en stor bunke. Mät upp och blanda ner alla torra ingredienser i bunken. Jag hade bara solroskärnor kvar hemma, men det går lika bra med både pumpakärnor, sesamfrön och kanske ett par matskedar hela linfrön. Hela psylliumfrön blir också gott.

Blanda äppelmos, vatten, olja, kakao och lönnsirap i en liten kastrull. Värm blandningen på medelvärme. Den ska inte koka eller bli särskilt varm. Blandningen ska gå ihop bara. Vispa samman och häll över de torra ingredienserna. Blanda om väl.

Häll ut på plåten och sprid ut det ordentligt så att det blir ett jämnt lager. Ställ in plåten i mitten av ugnen och rosta i 20 minuter. Ta ut plåten, rör om och vänd. Rosta i 20 minuter till. Ta ut och rör om. Rosta till sist 10-15 minuter till och passa mot slutet så att det inte bränns. Ta ut plåten och ställ på galler att kallna. Blanda ner kakao nibs och häll på burk med tätslutande lock.

Just nu är för övrigt min favoritfrukost turkisk yoghurt med skivad blodapelsin och chokladgranola. Ljuvlig start på dagen!

Ännu mera granola

Om du vill ha ännu mera inspiration till frukostens granola tycker jag du ska kolla in mitt inlägg Granola – en samling favoriter. Här hittar du mina favoritblandningar och förslag på flera olika smaksättningar.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Emma Thun 23 januari, 2021 at 22:09

    Nu skall jag hålla utkik efter blodapelsin, för det där lät ju så gott!

  • Reply Åsa Eriksson 13 februari, 2021 at 18:11

    Tack för inspirationen till ny smaksättning på frukostflingorna! Blev otroligt gott!!

    • Reply Annelie Andersson 13 februari, 2021 at 23:34

      Så roligt att höra, tack för att du tog dig tiden att skriva en rad!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.