Frukost Tillbehör

Egen kokosmjölk och chiapudding på densamma

17 juni, 2014

En av mina favoritfrukostar sedan ett tag tillbaka är chiapudding och vanligtvis gör jag den på osötad mandelmjölk. Men så blev jag tipsad att prova med kokosmjölk vilket ger en lite krämigare chiapudding. Ska man däremot köpa ekologisk kokosmjölk är den oftast på burk och har visat sig innehålla höga halter av bisfenol A. Och det kan man klara sig utan, tänker jag. Och likväl som man kan göra sin egen nötmjölk kan man göra sin egen kokosmjölk. Lätt som en plätt.

kokosmjölk liggande

Köp en påse ekologisk riven kokos, 200 gram ska det vara. Häll i en bunke. Koka upp 7 dl vatten och häll över kokosflingorna. Låt stå i ca 1-1,5 timme. Häll dem sedan i mixer/matberedare och kör på högsta varv i ett par minuter tills det blir krämigt. Låt kokosen rinna av genom en finmaskig sil eller silduk. Själva kokosmjölken häller du över på en väl rengjord burk eller flaska. Den kokosmassa som blir kvar, den s k pulpan, kan man exempelvis använda när man gör granola eller i bak. Tror jag ska blanda i min i nästa omgång granola.

chiapudding kokos

Det första jag använde min egen kokosmjölk till var just att göra en chiapudding. Jag blandar 0,5 dl chiafrön med 1,5 dl kokosmjölk i en burk. Smaksättning är valfri och kan vara malen ingefära, gurkmeja, vaniljpulver eller kardemumma. Man kan också lägga i lite frysta bär. Rör om och låt stå ca 10 minuter, rör om igen så att det inte blir några klumpar. På med lock och in i kylen, låt stå över natt och ta fram på morgonen så att den blir rumstempererad. Nu kan du späda med lite mera mjölk till önskad konsistens. Så föredrar åtminstone jag att äta puddingen. Den här morgonen hade jag smaksatt puddingen med malen kardemumma och den toppades med min granola och hemmagjorda hallonsylt med chia och ingefära. Det blev riktigt gott!

Vad åt du till frukost?♥

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.