Frukost Glutenfritt

Godaste granolan med extra smak av kokos

Godaste granolan tycker jag helt klart att man gör själv – det har jag skrivit om tidigare – och det bästa är att man då kan blanda i det man själv tycker om. Och framför allt strunta i konstiga tillsatser och en massa socker. Vad är då granola? Jo, till skillnad mot att blanda ihop en müsli så blandar man i granolan ner vatten, ibland olja och om man så vill lite sötma. Och sen rostas allt i ugnen och det är liksom då magin inträffar. Smakerna som utvecklas i den där rostningen blir till en fullträff att toppa frukosten med.

När jag provade på att göra egen kokosmjölk häromsistens så sparade jag pulpan (massan) som blev över efter att mjölken silats. Jag skrev att jag nog skulle använda den i nästa sats granola här hemma och det var precis det jag gjorde. Det blev rätt mycket pulpa, men eftersom jag är väldigt förtjust i kokos så hade jag i alltsammans. Rostad kokos får dessutom en väldigt god smak tycker jag. Och det blev gott!

Godaste granolan

Som bas i min granola använder jag följande ingredienser:

7 dl havregryn
2 dl riven kokos
1 dl naturella solrosfrön
1 dl naturella sesamfrön
3 msk honung eller agavesirap
1,5 dl kallt vatten

Blanda havregryn, kokos, solros- och sesamfrön i en bunke. Ringla över det söta och vattnet. Blanda väl så att det fördelas och blir till en grynig massa. Bred ut ett jämnt lager på plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen i 175 graders värme ca 20-25 minuter. Rör om ett par gånger för jämn färg och rostning. Ta ut plåten och låt det svalna.

Sedan kryddar jag min avsvalnade granola med:

1  msk malen kanel
0,5 msk malen kardemumma
0,5 msk malen ingefära
1 krm havssalt

Sedan tillsätter jag det där gottiga:

1 dl linfrö
1 dl naturella pumpafrön
1 dl russin/klippta osvavlade aprikoser
1 dl torkade blåbär/tranbär/gojibär/mullbär/äppelbitar
2 dl hackade naturella cashewnötter eller sötmandel

Hela härligheten hälls på burk med tätslutande lock och sen är det bara att njuta.

Galet god granola.
Godmorgon.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.