Glutenfritt

Sultanen – en fullproppad godsak utan gluten

30 december, 2013
 
Sultan, ett ord vars ursprungliga betydelse är styrka eller auktoritet, är också en härskartitel. ’Sultana’ är en druvsort av vilken man får fram kärnfria, söta och ljusa russin. Vanligtvis från Turkiet, de ekologiska druvodlingarnas land. Huruvida dessa har någon slags sammankoppling har jag ingen aning om, men det här brödet skulle nog få vilken sultan som helst på fall. 
 
 
Sultanen är ett bröd fullproppat med energirika godsaker, precis så som jag vill ha det och blir riktigt saftigt och gott. Det tar sina timmar att göra och när det väl är färdiggräddat ska det helst vila någon dag innan du skär i det, men med lite planering så går det som smort och du har en riktigt god limpa till frukosten. Kan också tänka mig att skära den i långsmala bitar och servera till en god brie och kanske lite fikonmarmelad. Receptet finns publicerat här, och kommer även här nedan.
 
 
INGREDIENSER
 
Steg 1, skållning:
75 g polenta
20 g svarta psylliumfrön
60 g solroskärnor
100 g pumpakärnor
15 g chiafrön
525 g kokande vatten
 
Väg upp polenta, psylliumfrön, solroskärnor, pumpakärnor och chiafrön. Rör om. Koka upp vattnet och häll det över fröna. Plasta in bunken och låt stå i minst 5 timmar. Jag lät skållningen stå över natt och bakade sedan ut brödet dagen därpå, vilket passade mig utmärkt.
 
Steg 2, utbakning:
75 g sirap
20 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
60 g potatismjöl
150 g bovetemjöl
10 g fiberhusk
150 g sultanrussin
Lite rapsolja att smörja formen med
 
Tillsätt övriga ingredienser utom russinen och rör till en slät deg. Något som jag tycker hjälper när jag bakar glutenfritt är att allra sist tillsätta det som binder ihop vätskan, i detta fall fiberhusk. Rör alltså först ihop allt det andra, tillsätt sedan fiberhusk och rör ihop. Fiberhusken sväller och jag upplever att den lättare fördelas i degen på det här sättet. Rör sen ner sultanrussinen. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i ca 3 timmar.
 
Smörj en form på ungefär 1 liter (1,5 gick lika bra) med rapsolja och lägg ner degen i den. Blöt händerna med vatten och platta sedan till degen i formen. Strö lite bovetemjöl över degen. Låt brödet jäsa tills det nått kanten på formen. Det tar ca 1,5 timme. Grädda brödet i ca 60 minuter i 175 grader. Låt svalna och helst vila någon dag innan du skär i det.
 
 

Gott, gott, gott!

 
 

You Might Also Like

Inga kommentarer

  • Reply Petra / Popetotrora 30 december, 2013 at 20:34

    Mums! Låter hur gott som helst ju. Min tanke var att baka en massa bröd nu i julledigheten. Halva ledigheten har gått och jag har bakat exakt noll bröd hittills… :)

  • Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.