Glutenfritt

Glutenfri Dansk

24 juni, 2013
 
Dags att tipsa om glutenfritt igen – denna gång en underbar variant på danskt rågbröd. Ja, det är en massa ingredienser men jag har förstått att det krävs en del knep för att få till saftiga och goda bröd när man bakar glutenfritt. Just det här receptet kommer från Friendly Bread, skriven av Karin Moberg och Oscar Målevik som driver det glutenfria bageriet Friends of Adam. Äger ännu inte boken själv men fick mig ett smakprov här och första valet föll på brödet Dansk. Det fick högsta betyg här hemma och detta kommer jag absolut att baka igen. Drog ner på mängden sirap, vilket är en smaksak, men det gick alldeles utmärkt. Gjorde dubbel sats med en gång och frös in en del, vilket också gick bra. Perfekt att kunna ta fram några skivor när så önskas.
 
 
Så här står det i receptet:
Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt i nedre delen av ugnen. Blanda psylliumfröskal, spiskummin (kan uteslutas) och fröerna noga, och slå på kokande vatten. Blanda snabbt ihop skållningen och låt stå och svälla ca 5 minuter.
 
Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör sedan ner skållningen och resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en degblandare. Degen behöver inte bearbetas länge, men blandas väl så det inte blir några klumpar av skållningen eller jästen. Häll degen i en oljad brödform, 1.5 liter. Tryck till degen, med fuktiga fingrar så att det inte blir några luftfickor. Toppa med lite bovetemjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
 
Sätt in brödet i ugnen och häll samtidigt några matskedar vatten på den varma plåten. Stäng luckan fort. Sänk värmen till 200 grader och grädda ca 1 timme. Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna under bakduk.
 
 
Sedan är det bara att njuta.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.