Glutenfritt

En vild jäst, en katastrof och ett glutenfritt Levain

1 september, 2013
 
Vid det här laget har ni nog förstått att jag bakar mig genom nya boken ’Nytt bröd’ – en härlig bok med recept på glutenfritt bröd, för alla. Nu i helgen har jag bakat havreknäckebröd, pizzadeg, tekakor och baguetter. Lite varierande resultat då jag märker att min ugn kräver något mer tid för att bröden ska bli genomgräddade. Provar och känner mig för. Är inte lika lätt att känna och se när ett glutenfritt bröd är färdiggräddat. Men jag lär mig. Och så bestämde jag mig för att ge mig på det där receptet som kändes lite extra allt. Ett Levain. Glutenfritt. Jösses, förväntningarna var höga.
 
 
I söndags blandade jag till min vildjäst på aprikoser, vatten, honung och socker. Varje morgon och kväll har jag skakat lite försiktigt på burken och efter ett par dagar syntes både skum och bubblor. Själva utbakningen görs sedan i fyra olika steg, först med 4 timmars mellanrum och sedan ytterligare 10 timmar innan gräddningen. Så min lediga fredag hade jag planerat att utföra de tre första stegen. Och vad tror ni händer när jag lyfter ner min perfekta vildjäst, som stått där ovanpå kylskåpet och gottat till sig. Precis, den glider ur händerna och jag har vildjäst över hela köksbänken. På boken och på en massa papper. Luften gick ur mig totalt. Vildjästen tar 4-6 dagar att få klar så det var ju inte bara att plocka fram nytt precis. Jag bet ihop och vägde upp den vätska som fanns kvar i burken efter mitt jonglerande. Det saknades bara 25 gram vätska. Funderade en stund och bestämde mig för att ge det ett försök. Tillsatte 25 gram vatten och 2 g köpejäst. Det fick bära eller brista. Men degen jäste som den skulle efter varje moment och efter de sista 10 timmarna hade den ökat rejält i omfång. Så lördag morgon inleddes med att dra igång ugnen och sätta in brödet. 
 
 
Levain är franska för surdegsbröd och även benämningen på den fördeg som ger jäskraft åt brödet. Brödet bakas helt utan jäst och processen att få till en Levain är som sagt lång. Till min glädje kan jag säga att resultatet är värt all möda. Trots tillfällig katastrof fick jag till mitt bröd. Jag vet att det borde vila lite till, men jag var tvungen att provsmaka lite. Och det smakar ljuvligt.
 
Nästa gång ska jag hantera den vilda jästen med stramare tyglar. För det här kommer jag att baka flera gånger.

You Might Also Like

4 Kommentarer

 • Reply Jessica 1 september, 2013 at 23:40

  Härligt att du fick ihop det trots allt. Tro mig, slet mitt hår så jag blev flintskallig när vi gjorde det recepet. Ba jaha då börjar vi om då och om en vecka vet jag om det funkade denna gång eller inte haha. Härligt att se att det funkar och blir gott även hos dig, alltid svårt med ugnstemp och tid men som du märker så ska det mycket till för att de ska bli "övergräddade" så bättre att låta de gå lite extra. Kram!

 • Reply Anonym 2 september, 2013 at 06:40

  Vilken tur att det gick bra ändå. :-)

  • Reply annelie 3 september, 2013 at 14:35

   Ja, eller hur! Efter all den långa väntan :)

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.