Glutenfritt

Härlig höstpaj med rödbetor, morot och chèvre

 
Jag älskar verkligen att både laga och äta god mat, men i perioder tappar jag inspirationen vad gäller matlagning. Det går på i samma banor och vi kör de där favoriterna i repris. Tills man tröttnar. I fredags när jag var ledig bestämde jag mig för att laga något helt nytt. Dagen innan hade nya numret av tidningen Mer Smak (Coops medlemstidning) landat i brevlådan så jag tog en kaffe och bläddrade mig igenom smaker, inspiration och tips. Måste säga att tidningen verkligen höjts flera snäpp sedan nylanseringen för ett tag sedan. Papperskvalitet, layout och innehåll. Allt har blivit till det bättre. 
 
 
Det jag till slut fastnade för var en paj – Rödbets & Chèvrepaj med quinoabotten. Dessutom glutenfri botten gjord på kokt kall quinoa. Utmärkt! Pajen tillagades och doftade alldeles ljuvligt. Pajskalet var lättarbetat, blev frasigt och matigt. Och innehållet, de krämigaste av rotfrukter tillsammans med timjan och chèvre. Så gott! Lovade på instagram att lägga ut receptet om det blev lyckat, och det får jag säga att det blev. Det blev dessutom paj över vilket passade utmärkt då mamsen och pappsen kom förbi på lunch idag och de instämde i omdömet. Så här kommer receptet.
 
RÖDBETS- OCH CHÈVREPAJ
MED QUINOABOTTEN (GLUTENFRI)
 
Tid: 50 min + 45 min i ugnen
Ugn: 200 grader
 
 
Botten:
4 dl kokt kall quinoa (gärna svart)
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
50 g smör
1 ägg
 
Fyllning:
500 g morot
500 g rödbeta
1 gul lök
1/2 dl finhackad timjan
400 g chèvreost
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 tsk kajennpeppar
 
Gör så här:
1.  Sätt ugnen på 200 grader.
2.  Blanda quinoa, mandelmjöl, potatismjöl, smör och ägg till en pajdeg och tryck ut
     i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
3.  Förgrädda pajskalet 15 min.
4.  Skala och grovriv morot, rödbeta och lök.
5.  Stek grönsakerna i 1 msk olja, ca 5 min. Tillsätt 1/2 tsk salt och rör ner timjan.
6.  Smula ner 200 g chèvre. Häll blandningen i pajskalet.
7.  Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt och kajennpeppar. Häll över grönsakerna.
     Toppa med resten av chèvren i skivor och ev ett par kvistar timjan.
8.  Grädda i mitten av ugnen ca 45 min. Lägg över folie mot slutet om pajen fått tillräckligt med färg.
 
 
Smaklig spis.

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Karin A 22 september, 2013 at 21:53

    Ser och låter helt fantastiskt gott! :) Måste absolut testas snart.

    Härliga bilder och betraktelser från er resa. Det verkar ha varit helt underbart och energigivande.

    Kram Karin

    • Reply annelie 24 september, 2013 at 15:22

      Tack fina Karin. Vad roligt att du följde med på resan här på bloggen och du har helt rätt. En energiboost som hette duga! Kram.

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.