Glutenfritt

Söndagsplättar av bovete

 
Det har blivit lite av en tradition att steka boveteplättar till söndag lunch. Alldeles lagom till lunch och kan kombineras på många vis. Ibland steker vi bacon till. Kanske med en klick lingonsylt. Ibland serverar vi med färsk frukt eller bär. En klick creme fraiche, lite strimlad kallrökt lax och hackad rödlök passar också alldeles utmärkt till. Plättarna görs på bovetemjöl och är därför glutenfria. Jag har gjort dem på både vanlig mjölk, laktosfri och mandelmjölk och det går precis lika bra med alla varianterna.
 
 
Receptet hittade jag här och där tipsas det om att man kan peta ner några hallon i smeten innan man vänder på plättarna. Det har jag inte provat ännu men det låter väldigt gott.
 
Det här behövs:
 
2,5 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
1 ägg
2,5 dl osötad mandelmjölk/laktosfri/vanlig
Smör till stekning
 
Gör så här:

Separera ägget och vispa vitan med elvisp till ett hårt och fluffigt skum. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt äggulan och mjölken. Vispa sedan med handvisp till en slät smet utan klumpar och vänd sedan försiktigt ner den vispade äggvitan. En slickepott brukar vara bra att använda. Smält sedan smör i en panna och stek små plättar (jag tar ca 0,5 dl smet per plätt). Stek ett par minuter på varje sida.

Servera med de tillbehör som du har hemma eller som passar till söndagens humör.

Lätt som en plätt!

You Might Also Like

No Comments

  • Reply Karin A 2 mars, 2014 at 21:16

    Mums, de här ska jag testa att göra nästa gång. Åt också plättar/amerikanska pannkakor till lunch. Mina gjordes på fullkornsvetemjöl och mandelmjöl. Helt okej ur nyttighetssynpunkt men inget alternativ om man inte äter gluten. ;) Kram!

  • Reply Anonym 5 mars, 2014 at 15:43

    Så gott :) Ha en trevlig eftermiddag :)

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.