Glutenfritt

Nytt och bra recept. Gott glutenfritt bröd. Ny favorit.

12 oktober, 2014

Vad roligt att du hittat till det här receptet på gott glutenfritt bröd. Sedan det här inlägget skrevs har jag uppdaterat receptet, så klicka dig genast vidare HIT för ett ännu bättre och godare bröd.

______________________________________________________

Har bakat ett så gott glutenfritt bröd! När jag var och bakade på Bak-& Chokladfestivalen fick vi med oss en fin goodiebag hem med bland annat ett par påsar glutenfria mjöler och en liten broschyr med glutenfria recept. Blev nyfiken på ett av matbröden som såg så gott ut och jag blev verkligen inte besviken!

Brödet bakas på bovete- och majsmjöl och degen blev riktigt spänstig och fin. Och knådbar. Lätt att forma till ett runt bröd. När man ska pudra mjöl över ett bröd brukar jag alltid ta en tesil. Det blir lagom mängd mjöl och ett vackert tunt pudrat lager. Tipselips. Brödet ska jäsa länge så totalt 4 timmar behöver du ha till övers.

Bovete- och majsbröd

600 g (6dl) kallt vatten
20 g jäst
20 g (1 msk) honung
175 g (3 dl) majsmjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
2 tsk salt
40 g (4 msk) fiberhusk
Lite neutral olja till utbakning

Mät upp vattnet och vispa i jästen. Tillsätt honung, majsmjöl, bovetemjöl och salt och vispa till en jämn smet. Tillsätt fiberhusken och vispa snabbt in den så inga klumpar bildas.Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.

Tippa ut degen, olja in händer och bakbord lätt. Forma degen till ett runt bröd och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra brödet lätt med bovetemjöl och låt jäsa ca 1 timme.

Värm ugnen till 150 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 96 grader. Som alltid med glutenfritt bröd som bakas på detta sätt är det viktigt att låta brödet svalna helt innan du skär i det.

Vid provsmakning fick jag frågan om brödet var glutenfritt eller inte. Det tänker jag måste vara den allra bästa komplimangen.

You Might Also Like

11 Kommentarer

 • Reply Maria Blohm 13 oktober, 2014 at 07:58

  Åh, vad kul! För det receptet har vi nämligen gjort till Kungsörnen :)

 • Reply Anonym 6 oktober, 2015 at 16:24

  Lyckades ingen vidare, blev ingen höjd vid gräddning. Jäste bra. Var nog för låg temp i min ugn.

  • Reply annelie 6 oktober, 2015 at 16:40

   Men så tokigt. Och vad trist. Det här som jag bakar så ofta och alltid tycker att det blir bra. Kanske du kan prova att höja värmen något då? Ibland upplever jag att brödet får mer höjd, ibland mindre men det växer ju inte så väldigt mycket under gräddningen. Däremot tycker jag att det blir gott varje gång oavsett. Hoppas att brödet i alla fall gick att äta och smakade gott.

 • Reply Marianne Wester 8 mars, 2021 at 14:23

  Degen har jäst nu i två timmar. Det rinner ju om den. Hur ska man kunna forma en limpas det här. ? Har följt receptet . Förstår inte

  • Reply Annelie Andersson 8 mars, 2021 at 15:16

   Hej Marianne, det låter onekligen som att något gått fel. Gjorde du receptet i detta inlägg eller klickade du dig vidare till det förbättrade receptet? Om du tittar på bilderna här så blir alltså smeten fast redan när du blandat samman den (röda bunken). Är den rinnig undrar jag om du verkligen haft i Fiberhusk eller finmalda psylliumfrön? När man tillsätter det till vätskan så sväller smeten och blir helt fast och formbar. Tyvärr går det nog inte att rädda din deg utan du får börja om och då skulle jag rekommendera dig att baka enligt mitt nya recept, här https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/durra-och-bovetebrod-nytt-glutenfritt-recept/

 • Reply Erika 10 mars, 2021 at 08:30

  Hej. Jag tänker baka detta bröd. Men jag undrar om ugnsvärmen är varmluft eller vanlig över och undervärderad?

  • Reply Annelie Andersson 10 mars, 2021 at 08:42

   Hej! Den här veckan är ni flera som hittat till detta riktigt gamla recept – som jag tänkt ta bort :) Överst i inlägget hänvisar jag till ett nytt och förbättrat recept som jag skulle vilja skicka dig vidare till https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/durra-och-bovetebrod-nytt-glutenfritt-recept/ Numera gräddar jag på högre värme och varmluft tycker jag funkar fint på just glutenfritt bröd. Annars gräddar jag mest på vanlig värme. I min ugn kan jag köra på samma temperatur men om du har en väldigt varm ugn så föreslår jag att du sänker värmen med 20-25 grader. Hoppas det smakar!

 • Reply Julianne Spitzinger 28 augusti, 2022 at 12:08

  Hej , älskar det här brödet. Har ibland i hel kummin och bakar brödet i stället, jag oljar in en form m olivolja. Blir även bra när jag kalljäst. Viktigt att man tar just Fiberhusk och inte annat märke psylliumfröskal. Gjorde det en gång och brödet blev då inte alls bra!

  • Reply Julianne Soitzinger 28 augusti, 2022 at 12:09

   I långform missade jag att skriva

  • Reply annelie@blomsterochbakverk.se 30 augusti, 2022 at 20:01

   Hej och tack för dina rader, vad roligt att läsa! Det finns både finmalda och grovt malda psylliumfröskal. Man kan ersätta dem rakt av viktmässigt. Däremot går det åt nästan dubbelt så mycket grovt malda psylliumfröskal volymmässigt. Jag hoppas du provar mitt uppdaterade recept som jag länkar till inledningsvis i inlägget https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/durra-och-bovetebrod-nytt-glutenfritt-recept/. Där skriver jag också om olika slags psylliumfröskal. Ha en fortsatt fin vecka!

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.