Glutenfritt

Nytt och bra recept. Gott glutenfritt bröd. Ny favorit.

Vad roligt att du hittat till det här receptet på gott glutenfritt bröd. Sedan det här inlägget skrevs har jag uppdaterat receptet, så klicka dig genast vidare HIT för ett ännu bättre och godare bröd.
 
 
Har bakat ett så gott glutenfritt bröd! När jag var och bakade på Bak-&Chokladfestivalen den där kvällen, fick vi med oss en fin goodiebag hem med bland annat ett par påsar glutenfria mjöler och en liten broschyr med glutenfria recept. Blev nyfiken på ett matbröd som såg så gott ut och jag blev verkligen inte besviken!
 
 
Brödet bakas på bovete- och majsmjöl och degen blev riktigt spänstig och fin. Och knådbar. Lätt att forma till ett runt bröd. När man ska pudra mjöl över ett bröd brukar jag alltid ta en tesil. Det blir lagom mängd mjöl och ett vackert tunt pudrat lager. Tipselips. Brödet ska jäsa länge så totalt 4 timmar behöver du ha till övers.
 
 
Bovete- och majsbröd
 
600 g (6dl) kallt vatten
20 g jäst
20 g (1 msk) honung
175 g (3 dl) majsmjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
2 tsk salt
40 g (4 msk) fiberhusk
Lite neutral olja till utbakning
 
Mät upp vattnet och vispa i jästen. Tillsätt honung, majsmjöl, bovetemjöl och salt och vispa till en jämn smet. Tillsätt fiberhusken och vispa snabbt in den så inga klumpar bildas. Låt degen vila i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar. Tag ut degen, olja in händer och bakbord lätt. Forma degen till ett runt bröd och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra brödet lätt med bovetemjöl och låt jäsa ca 1 timme. Värm ugnen till 150 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter, eller tills brödet har en innertemperatur på 96 grader. 
 
 
Som ofta med glutenfritt bröd är det viktigt att låta brödet svalna helt innan du skär i det. Vid provsmakning fick jag frågan om brödet var glutenfritt eller inte. Det tänker jag måste vara den allra bästa komplimangen.
 
Hoppas ni har en riktigt skön söndag.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Maria Blohm 13 oktober, 2014 at 07:58

  Åh, vad kul! För det receptet har vi nämligen gjort till Kungsörnen :)

 • Reply Anonym 6 oktober, 2015 at 16:24

  Lyckades ingen vidare, blev ingen höjd vid gräddning. Jäste bra. Var nog för låg temp i min ugn.

  • Reply annelie 6 oktober, 2015 at 16:40

   Men så tokigt. Och vad trist. Det här som jag bakar så ofta och alltid tycker att det blir bra. Kanske du kan prova att höja värmen något då? Ibland upplever jag att brödet får mer höjd, ibland mindre men det växer ju inte så väldigt mycket under gräddningen. Däremot tycker jag att det blir gott varje gång oavsett. Hoppas att brödet i alla fall gick att äta och smakade gott.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.