Glutenfritt

Det goda glutenfria brödet nu ännu godare

3 januari, 2015
Vad roligt att du hittat till det här receptet på gott glutenfritt bröd. Sedan det här inlägget skrevs har jag uppdaterat receptet, så klicka dig genast vidare HIT för ett ännu bättre och godare bröd.
 
För en tid sedan bakade jag ett så gott glutenfritt bröd (se tidigare recept här) som blivit en återkommande favorit på vårt frukostbord. Det blir ett rejält bröd, som är enkelt att baka (tar visserligen sin tid) och smakar toppengott. Det enda som gnagt lite hos mig är att hälften av mjölet är majsmjöl och det vill jag helst dra ner på eller plocka bort helt och hållet. Anledningen är att det innehåller mycket stärkelse, höjer blodsockret och är kaloririkt. Det känns lite onödigt. Och jag som har känsliga tarmar tänker gärna till lite extra kring vad jag stoppar i mig. Om du som jag är intresserad av det sistnämnda kan jag tipsa om bloggen Food Pharmacy. Massvis med intressant information och även en hel del recept. Skrivet på ett underhållande och lättillgängligt sätt. Här kan du bland annat läsa Professorns spalt om varför alla gör klokt i att dra ner på glutenintaget. 
Men tillbaka till brödet. Igår bakade jag Bovetebrödet och provade att ersätta majsmjölet med durramjöl. Och så himla gott och bra det blev! Nu gillar jag verkligen både den smak och struktur som durramjölet ger och tillsammans med bovetemjölet blev det toppen. Brödet är lätt och smakrikt. Håller sig gott i flera dagar. Och så är det nyttigt med både durra och bovete. Speciellt durra, eller sorghum, som innehåller både nyttiga vitaminer och mineraler och även är rikt på antioxidanter.
Bovete- och durrabröd
(1 stort bröd)
600 g (6 dl) kallt vatten
20 g jäst
20 g (1 msk) honung
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
2 tsk salt
40 g (4 msk) fiberhusk

Vispa samman jäst med vatten. Tillsätt honung, salt, durramjöl och bovetemjöl. Vispa till en jämn smet. Tillsätt fiberhusken sist och vispa snabbt in den. Vispa tills alla klumpar är borta. Låt degen jäsa övertäckt med plast i ca 2 timmar. Tag ut degen, mjöla lätt och forma snabbt till ett runt bröd och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pudra brödet lätt med bovetemjöl och låt jäsa ca 1 timme. Värm ugnen till 150 grader. Om du vill kan du försiktigt snitta brödet precis innan det sätts in i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 50-60 minuter.
När jag bakar glutenfritt bröd lägger jag alltid på 5-10 minuter på gräddningstiden då vår ugn kräver det (det här brödet gräddar jag totalt 55-60 minuter). Det här kan variera såklart, men om du märker att brödet inte blir riktigt klart eller får den där degranden längst ned, lägg då på tid alternativt höj ugnsvärmen något. När jag gräddar det här brödet brukar jag ha en liten plåt på botten i ugnen som jag häller 1-2 msk vatten på när jag sätter in brödet. Det bildas då ånga och gör att brödet får en härlig skorpa. Tänk också på att det här brödet behöver vila några timmar eller över natt innan du skär av det.
Hoppas det ska smaka.

You Might Also Like

8 Kommentarer

 • Reply Karin A 3 januari, 2015 at 18:28

  Vilket vackert bröd! Det måste jag testa att göra. :) Gillar att du söker alternativ till majsmjöl. Är det svårt att få tag på durramjöl?

  Ha en fin lördagskväll!
  Kram Karin

  • Reply annelie 6 januari, 2015 at 19:23

   Tack snälla Karin. Försöker plocka bort både majs och soja. Durra kan vara svårt att få tag i men i Göteborg borde det vara hyfsat lätt. Mina ICA och COOP har tagit in Friends of Adams durramjöl. Ibland handlar jag på goodstore.se (butik eller nät) och de har, då under namnet Sorghum flour. Lycka till! Och kram.

 • Reply Katarina 4 januari, 2015 at 12:08

  Jättevackert bröd och man kan se hur gott det är. Kram!

 • Reply Emma 5 januari, 2015 at 09:21

  Helt underbara bilder och helt uuuunderbara recept!

  För jag ska baka nyttigt bröööd *sjunger jag med for he’s a jolly good fellow melodi* :D

  Skorna min vän är från Malmö ;) Din Sko och bär märket Xit – tror nästan att de är Din Skos egna märke va .. ?

  Ha en toppen dag!!!!

 • Reply Grazyna 12 februari, 2022 at 21:29

  Jag undrar om ditt fantastiska bröd går att baka i bakmaskin?

  • Reply Annelie Andersson 13 februari, 2022 at 10:47

   Hej! Jag har aldrig använt en bakmaskin så jag vet inte hur man går tillväga. Kan inte komma med några goda råd tyvärr.

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.