Glutenfritt

Veckans Vego. En grönkålspaj à la Cajsa Warg.

 
Ja, ibland står man där med öppen kylskåpsdörr och undrar vad i himmelens namn man ska lyckas sno ihop för något och ställa på köksbordet. Så hjälps vi åt och det kommer olika förslag och i nästa stund så sitter vi där vid matbordet och äter. Det där med planering är inte alltid så himla enkelt. Vardagarna är fyllda av skola och jobb, och när kvällen kommer är det oftast kort om tid till matlagning innan olika aktiviteter tar vid. Eller så bara längtar man till soffan eller boken efter maten och har ett ofantligt behov av att få koppla av och göra ingenting. De veckorna när vi tagit oss samman och skrivit en veckomeny och allt finns hemhandlat och på plats i kylskåpet känns allt så mycket lättare. Förstår bara inte att den där tröskeln till själva planeringen av veckomaten är så hög. Åtminstone för mig. Det kanske är så att inspirationen återvänder med ljuset. Hoppas det. 
 

Pajdeg på kikärtsmjöl blir verkligen gott och det håller ihop fint. 
I fredags när jag hade min lediga dag (som inte alls blev ledig, men det är en helt annan historia) ägnade jag förmiddagen åt att baka en del bröd på beställning. Och när lunchklockan slog, stod jag där med öppen kylskåpsdörr och undrade vad jag skulle hitta på. Det låg en påse lite småtrött grönkål där i grönsakslådan och jag blev plötsligt sugen på paj så det blev en slags improviserad Veckans Vego på det som fanns hemma helt enkelt. Eller ja, en fegvego, eftersom jag använde ägg men som jag skrivit tidigare är huvudsaken för mig att dra ner på konsumtionen av kött och försöka hitta en bättre balans. Nåväl. En grönkålspaj helt enkelt.
 
 
Pajdeg (liten pajform)
 
3 dl kikärtsmjöl
4 msk rapsolja
4 msk vatten
lite salt
 
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen i en bunke och tryck ut degen i en liten form. Nagga med gaffel och förgrädda pajskalet i 10 minuter. 
 
Fyllning
 
en näve torkade trattkantareller
1 liten rödlök, fint hackad
100-150 g grönkål, riven i bitar
gröna oliver, mängd efter smak
1 dl havredryck (eller mjölk)
1 dl havregrädde (eller grädde)
Salt, peppar och ramslök
3 ägg
 
Jag tog en näve torkade trattkantareller som lades i blöt en stund och sedan frästes i panna tillsammans med fint hackad rödlök. Därefter tillsatte jag grönkål (riven i mindre bitar) som fick koka ihop med grädde och mjölk tills det blev lite krämigt. Smaka av med salt och peppar. Själv har jag gärna i lite ramslök. Gröna oliver till grönkål älskar jag, så jag hade i ett gäng delade sådana. Sedan lät jag röran svalna något innan jag knäckte i äggen. Allt rördes ihop och pajskalet fylldes. In mitt i ugnen och grädda i 30 minuter.
 
Se där vad man kan göra med det som kylskåpet erbjuder.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.