Bröd Glutenfritt

Mitt Teffbröd – det godaste glutenfria bröd jag ätit

mitt teffbröd

Mitt teffbröd, det godaste glutenfria brödet jag ätit! Efter att det här receptet skapades och publicerades har jag fått frågor om det går att baka brödet utan bland annat rismjöl och stärkelse. För er som så önskar finns här mitt recept på en sådan version: Teffbröd, mitt bästa glutenfria bröd på nytt sätt.


Teffmjöl, näringsrikt och naturligt glutenfritt

Jag har bakat och bakat och bakat och det blir lika gott varje gång, så nu känner jag mig trygg med att dela receptet med er. Det här brödet har kommit till i mitt kök genom att jag själv vågat prova mig fram med olika kombinationer, och till stor del har jag teffmjölet att tacka för den goda smaken. Teff är ett naturligt glutenfritt sädesslag, en sorts etiopiskt gräs. Det är också något så unikt som ett mycket näringsrikt glutenfritt mjöl. Ett fullkornsmjöl med högt både protein- och näringsinnehåll.

Mitt teffbröd

1 bröd
Ugnsvärme: 225°
Gräddningstid: 60-70 minuter
Total baktid: 3-3,5 timmar

Det här behövs:

20 g jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
30 g (1,5 msk) honung eller lönnsirap
2 tsk salt
15 g (1,5 msk) rapsolja
(1 ägg eller en äggvita – om du vill)
100 g (knappt 2 dl) rismjöl eller durramjöl
100 g (2 dl) boveteflingor
200 g (knappt 3,5 dl) teffmjöl
55 g (1 dl) majsstärkelse eller 60 g (1 dl) potatismjöl
30 g (3 msk) finmalda psylliumfrön (eller fiberhusk)

Blanda och jäsa

Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja. (Här kan du välja att även tillsätta ett ägg eller en äggvita, en del upplever att konsistensen på brödet blir snäppet bättre.) Rör om lite med en visp. Nu tillsätter du rismjöl, boveteflingor, teff och majsstärkelse (eller potatismjöl). Jag brukar använda en vanlig stålvisp och röra ihop alla ingredienser så att de blandas ordentligt och det blir till en jämn smet utan klumpar. Tillsätt fiberhusken allra sist och nu är det viktigt att snabbt vispa ner detta och arbeta gärna degen med vispen med ordentliga tag. Efter några minuter sätter sig degen, och då brukar jag ta en slickepott och arbeta ihop degen så att bottenlagret kommer med och det blir till en jämn deg.

Täck bunken och låt jäsa i 1,5 timme. Se till att sätta på ugnen i tid så att den är riktigt varm när det är dags att grädda brödet. När degen jäst klart tar du ut den på en bakduk eller bakbord, lätt mjölat. Arbeta samman degen med ett par varsamma tag (degen ska inte knådas utan se till att behålla så mycket luft som möjligt) och rundslå tills du får önskad form på brödet. Ibland gör jag det runt, men oftast avlångt då jag tycker det blir lättare att skära. Lägg brödet på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

Grädda

När brödet jäst klart och ugnen är varm kan du antingen ställa in brödet direkt eller om du så vill, snitta brödet. Jag brukar pudra över lite mjöl och sedan snitta med en brödsnittkniv i valfritt mönster. Här kan du läsa mer om det. Då är det dags att grädda brödet. Öppna ugnsluckan och var snabb med att ställa in brödplåten och hälla kallt vatten på plåten i botten av ugnen. Grädda teffbrödet i 60-70 minuter i mitten av ugnen. Jag gräddar alltid mina bröd i 70 minuter och generellt kan sägas att glutenfritt bröd gärna gräddas lite längre så att det blir helt genomgräddat. Och i vanlig ordning med denna typ av recept så gäller att brödet får mogna i lugn och ro innan du äter av det. Gärna i 6-8 timmar eller över natt.

Tips!

I min ugn har jag alltid en sliten plåt som står på botten och som jag häller kallt vatten på när jag ställer in plåten med bröd. Då bildas ånga och det blir en både vacker och god yta på brödet. Läs gärna mer om mina bästa tips kring glutenfri bakning här.

Teffbröd på mitt sätt, så gott att man inte tror det är glutenfritt

Och så här fint blir mitt teffbröd! En fin konsistens och god smak. Bakar du med det mörka teffmjölet så blir det ännu mer av ett fullkornsbröd. Jag har också provat att baka med både vitt- och fullkornsrismjöl och det går lika bra. Sist jag skulle baka brödet hade jag bara bovetekross hemma och det gick också fint, men jag tycker nog att konsistensen blir lite bättre med boveteflingorna.

Ja, nu hoppas jag såklart att jag inspirerat er till att baka mitt goda teffbröd. Du får gärna tipsa dina vänner om receptet. Särskilt de som inte äter gluten för jag törs nog lova att de kommer att bli lyckliga. Alla som smakat brödet här hemma har gett det högsta betyg och häromsistens ställde jag det på bordet utan att tala om att det var glutenfritt och det var ingen runt bordet som hade kunnat gissa det.

Är omåttligt stolt, nöjd och glad på alla sätt och vis och vill inget hellre än att ni bakar brödet och njuter. För så här kan bröd smaka. Även om det är glutenfritt. Hoppas ni gillar och hör gärna av er och berätta vad ni tyckte.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Det är inte bara här jag finns med mina blomster och bakverk. Mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

85 Comments

  • Reply Katarina 10 april, 2016 at 19:19

    Ja, stolt skall du vara. Dina bröd är perfekta. Kram!

  • Reply Sara i Åre 10 april, 2016 at 20:09

    jag har precis bakat brownies på teffmjöl – fantastiskt goda! det finns lika olika varumärken som säljer teffmjöl, t.ex. risenta och finax, om man inte skulle hitta de du nämner ovan.

    jag köpte durramjöl också, men lite osäker på vad jag ska göra med det än så länge… :)

  • Reply Sara 10 april, 2016 at 22:58

    Åh, vad roligt med ett nytt recept! Efter receptet på brödet med durramjöl, som blivit en favorit här hemma, så är du min nya glutenfria brödguru! Ska absolut testa baka detta nu i veckan. Återkommer med resultat :)

    • Reply annelie 11 april, 2016 at 11:01

      Men jösses vilken fin komplimang – stort TACK för att du berättar och då tror jag säkert att du kommer att tycka om detta. Och ja, hör gärna av dig! Är så roligt att få respons på ens arbete och då ökar lusten att hitta på mer :) Ha en fin vecka!

  • Reply Smultris 21 augusti, 2016 at 13:26

    Nu satte jag precis en sats som står och jäser. Jag hade köpt kokosmjölk istället för rismjöl så jag hoppas verkligen inte det blir alldeles för fel och tungt. Återstår att se ?

    • Reply Annelie Andersson 21 augusti, 2016 at 17:52

      Vad roligt att höra! Däremot kan kokosmjölet ställa till det något då det har helt andra egenskaper än rismjölet. Eller så kanske du har skapat en brödrevolution ;) Hoppas verkligen det blir bra. Annars får du ge det ett nytt försök. Tack för att du kikade in och tog dig tid att skriva en rad.

      • Reply smultris 22 augusti, 2016 at 09:08

        det blev ett fint bröd som höll ihop jättebra, något platt trots att det jäste väldigt bra. misstänkte att det kunde bli för tungt pga just kokosmjölet.
        dessvärre har det en bismak av kokos vilket jag inte gillar i ett bröd men det funkar absolut.
        smakar lite surbröd, räknad detta som surbröd?

        • Reply Annelie Andersson 22 augusti, 2016 at 19:25

          Men så bra att det ändå gick att äta! Hade nog inte heller gillat kokossmaken ;) Nej, det räknas inte som surdegsbröd men många tycker att det smakar lika gott som det, och det tar jag verkligen som en komplimang. Det är lite olika det där med jäsningen har jag förstått. Du skulle kunna prova nästa gång att korta ned den andra jäsningen något och se om det blir högre. Det brukar fungera fint. Blir glad att du bakat mitt bröd!

  • Reply Maria Persson 13 oktober, 2016 at 08:52

    Gud så gott det ser ut!
    Detta måste ju bara provas!
    Tusen Tack för receptet??
    Lycka Till? ?

    • Reply Annelie Andersson 13 oktober, 2016 at 22:06

      Tusen tack – så glad jag blir! Och lycka till med baket :)

  • Reply Ewa Nilsson 29 december, 2016 at 21:57

    Bakade brödet idag men la det i en form, det blev en degrand i botten, tror du det berodde på formen, det var I alla fall jättegott

    • Reply Annelie Andersson 29 december, 2016 at 22:03

      Vad roligt att du bakat teffbrödet! Ja, degranden kan mycket väl bero på formen. Prova att lägga på 5-10 minuter i gräddningstid kanske? Det är så olika på olika ugnar. Men vad roligt att det smakade bra, det gör mig glad!

  • Reply Tess Hultqvist 25 januari, 2017 at 15:39

    Hej!
    Oj vad gott det låter! Denna skulle jag gärna vilja testa! Men går det att byta ut fiberhusken? Eller blir brödet inte lika bra då?
    Försöker gå glutenfritt men allt verkar ha physiliumskal eller fiberhusk i sig, vilket jag tyvärr inte tål.
    :(

    tack på förhand!

    • Reply Annelie Andersson 25 januari, 2017 at 15:58

      Hej Tess, vad roligt att du hittat till Blomster&Bakverk och att du blivit nyfiken på vårt favoritbröd. Det här med fiberhusk har jag fått frågan om tidigare och det är onekligen knepigt att inte tåla det när man ska baka glutenfritt. Det jag läst mig till är att man ska kunna ersätta det med krossade chiafrön eller chiamjöl. Skrev nyligen om det, då det är nya produkter i Risentas sortiment. Vad jag förstår ska det gå att ersätta fiberhusken rätt av men att det nog inte behövs lika mycket. Jag ska testa detta tänker jag, både för att se om det går att baka en variant utan fiberhusk men kanske även utan stärkelse. Nu vet jag inte när jag hinner med detta, så om du provar innan mig får du gärna höra av dig och berätta hur det gått :) Allt gott från mig!

      • Reply Tess Hultqvist 30 januari, 2017 at 11:05

        Hej igen
        Ja du.. jag misslyckades. Satte i både chiafrön och pofiber, men smeten blev aldrig till deg, ökade på de andra mjölingredienserna samt chia och pofiber men fick tillsätta såna mängder och fick då bara lös deg. hoppades att det skulle lösa sig när den jäste. Men nej, på plåten hamnade sen en tjockare pannkaka då den vägra hålla ihop. Vågade inte ha den inne längre än 40min pga tjockleken. men det blev som en blandning mellan knäckebröd och gårdagens scones.
        hahaha så detta får jag göra glutenfritt ströbröd av och testa igen. Men om du får tid får du gärna komma med råd och tips. För själva smaken på brödet var trevligt.
        Men ska fortsätta försöka och se om jag kan komma på någon lösning. :)

        • Reply Annelie Andersson 31 januari, 2017 at 10:24

          Nej, vad tråkigt! Malde du chiafröna och hur mycket hade du i? Ska försöka mig på ett test-bak vid tillfälle. Hur är det, tål du Xantangummi? Det kan man ju också använda men jag har inte experimenterat så mycket med det själv. Heja dig som provade i alla fall, och så får du baka något gott då och få användning av ströbrödet ;)

  • Reply Tess Hultqvist 26 januari, 2017 at 10:56

    Hej!

    Hmm ok, då ska jag försöka testa det! Jag är däremot osäker om jag tål chia pga att jag reagerat varje gång jag ätit det. (Vilket är störande för jag verkar inte hitta andra som har det problemet) Men jag testar, ska försöka med pofiber också och hoppas på det bästa. Önska mig lycka till, så får vi se vem som hinner testa det först :)
    Tack för en intressant blogg, har precis hittat den men bättre sent än aldrig :P

  • Reply Anja 8 mars, 2017 at 10:52

    Verkligen bästa brödet – tack på riktigt för detta recept! Jag provade det första gången igår men hade inte allt hemma så jag tog glutenfritt havremjöl istället för rismjöl och jag hade inga boveteflingor (gillar inte heller smaken av bovete) så jag tog 100 g glutenfria havregryn istället. Ville inte ha ägg i så jag tog “No egg” och det gick strålande. Det jäste inte så mycket så brödet blev nog lite plattare än ditt men väldigt väldigt gott och vackert. Det var rätt kallt i vårt gamla sekelskifteshus så jag tror att kallt vatten till jästen och lite för kallt i huset gjorde att det jäste lite dåligt. Tror jag testar lite fingervarmt vatten nästa gång till jästen. Eller finns det en anledning till att du inte tycker det är bra? Jag är överlycklig för att ha hittat ett bröd som smakar så GOTT! Tusen tack igen!

    • Reply Annelie Andersson 9 mars, 2017 at 15:55

      Om du visste hur glad detta gör mig – TACK! Vi tycker ju själva så bra om det här brödet hemma och många har hört av sig som också gillar det och det är så fantastiskt roligt. Vad kul också att höra om ditt experimenterande med ingredienser. Bovete- och havregryn går ju utmärkt att byta ut mot varandra så länge man tål havre. Och ägget kan man till och med utesluta, jag bakar oftast utan äggvita. Vad gäller jäsningen är det absolut bästa att kalljäsa, men vad du kan göra är att ställa degbunken antingen ovanpå kylen om du har ett sådant överskåp – där brukar bli varmt. Eller så kan du ställa bunken i ugnen utan att sätta på den. Där borde det i alla fall inte dra :) Hoppas det gör susen för jäsningen. Allt gott!

      • Reply Anja 9 mars, 2017 at 17:06

        Toppen, ska testa det! Säger tacksam Anja

        • Reply Anja 12 mars, 2017 at 17:05

          PS. Har du provat att göra frallor av samma smet? Det är jag nyfiken på. Tid i ugn i så fall?

          • Annelie Andersson 12 mars, 2017 at 17:36

            Nej, jag har inte det men har tänkt tanken :) Nu har jag provat att skiva och frysa in och det blir helt okej. Nybakat är alltid godast men det går inte alltid åt så mycket. Håller på att testbaka typ tekakor på teff och det kan bli bra ;)

  • Reply Lia 13 mars, 2017 at 17:05

    Hej! Jag har ingen matvåg hemma (amatörbakare) går det att översätta måtten lite enkelt till dl eller är det att häda i bakvärlden?

    • Reply Annelie Andersson 14 mars, 2017 at 19:18

      Hej Lia, det är verkligen inte att häda :) Det är bara det att när man bakar glutenfritt på det sätt så som jag gör, är det otroligt enkelt att tillsätta en ingrediens i taget och bara nolla vågen mellan varven. Ingen extra disk och så blir det exakt mängd vilket gör att resultatet troligtvis blir bättre. Det finns enkla och inte så dyra vågar på ex.vis Clas Ohlson. Man kan också söka på nätet efter omvandlare vikt till volym. Och jag vet att jag borde tänka på er också som inte har våg men när jag står och experimenterar glömmer jag liksom det. Ibland ser jag till att baka en gång till bara för att mäta även i volym men tyvärr räcker inte alltid tiden till. Med tanke på hur populärt det här receptet är kanske jag ska se till att göra det, men det kommer tyvärr att dröja ett tag. Under tiden kan jag försöka hjälpa till lite snabbt utifrån de mått jag har tillgång till på andra recept och det jag hittar när jag söker på nätet:

      700 g kallt vatten = 7 dl
      25 g honung = 1,5 msk
      15 g rapsolja = 1 msk
      100 g rismjöl = 1,5 dl lite drygt
      100 g boveteflingor = 2,7 dl
      200 g teffmjöl = knappt 3,5 dl (1 dl=60 g)
      55 g majsstärkelse eller potatismjöl = 1 dl majs el 0,7 dl potatis
      30 g fiberhusk = 3 msk

      Så – nu hoppas jag att jag varit till hjälp. Har som sagt inte bakat efter dessa mått men du kan alltid prova och så håller jag tummarna! Och så ska jag försöka få tillfälle att komplettera receptet. Tack för din fråga!

  • Reply Lia 15 april, 2017 at 07:43

    Åh lite sent såg jag detta men alldeles lagom till påsk! Har faktiskt köpt en våg men råkade glömma den hemma och är i fritidshuset med stor baklust! Tack!!! <3

    • Reply Annelie Andersson 15 april, 2017 at 08:06

      Lycka till! Och du får gärna berätta hur det går. Glad Påsk!

  • Reply Lia 15 april, 2017 at 13:24

    Jag lät det bara vila i fyra timmar för jag var alldeles för nyfiken så har precis ätit en skiva och Wow så gott det blev! Och så snyggt! Jag bytte boveteflingorna mot havre då jag inte hade det hemma. Funkade finfint. Tack för att du översatte receptet till mig!

    • Reply Annelie Andersson 15 april, 2017 at 13:49

      Härligt att höra! Blir bara glad att fler kan baka detta goda bröd :)

  • Reply Eva Rosén 17 september, 2017 at 09:04

    Hej!
    Gjorde just detta bröd och följde receptet fult ut( dock med måtten du angett, vägde ej)
    Det var absolut inget fel på smaken, men brödet blev väldigt platt. Det kallas nu mer för “plattfisk” brödet, då det såg ut som en stor plattfisk ? Vad kan ha blivit fel? Måtten kanske? Tyckte degen blev väldigt lös och flöt ut på plåten.
    Vill gärna prova igen, då smaken var så himla god. Kan man göra i form? Hur många liter på formen i så fall och är det samma gräddningstid?
    En sista fråga: Har du inget på plåen under brödet? Smör el bakplåtspapper?
    Med vänlig hälsning, Eva

    • Reply Annelie Andersson 17 september, 2017 at 14:27

      Hej Eva, så roligt att du bakat mitt teffbröd. Vid det här laget måste det vara det mest bakade brödet från bloggen, så himla kul. Mindre kul är förstås att ditt bröd blev platt, så ska det inte vara. När du skriver att degen blev lös och flöt ut, så är något väldigt fel. Degen blir fast och formbar bara några minuter efter att allt rörts ihop och när den jäst klart kan man ta degen på bakbordet och både knåda lite försiktigt och forma till ett bröd. Något har gått fel helt enkelt. Det vanligaste felet brukar ha att göra med fiberhusken. Är det fiberhusk (finmalda psylliumfrön) du använt? Det är nämligen inte samma sak som psylliumhusk (grovmalda). Om du ersätter fiberhusken med psylliumhusk krävs nästan dubbel mängd. Kan detta vara orsaken? När degen blir som den ska behövs ingen form. Angående plåt så visst går det fint att använda bakplåtspapper. Själv har jag perforerade bakplåtar och använder sällan papper, så det beror lite på vad du har. Enklast är förstås att ha ett papper i botten. Hör gärna av dig om du har fler frågor eller om du försöker på nytt. Håller tummarna för att ovan kan vara orsaken till det platta resultat. Ha en fin söndag!

  • Reply KA 29 oktober, 2017 at 01:14

    Hej ! Jag har nyss fått veta att jag troligen är gluteintolerant, och känner mig både glad och ledsen. Glad över att äntligen få en förklaring till mina svåra hälsoproblem. Ledsen över allt jag, om diagnosen bekräftas, nu inte kommer att kunna äta. Därför blev jag överlycklig när jag googlade och hittade det här brödet som verkar kanongott. Kanske kommer inte (mat)livet som glutenintolerant att bli så torftigt ändå. ;)

    • Reply Annelie Andersson 29 oktober, 2017 at 18:46

      Hej KA,

      Först och främst tack för dina ord och vad roligt att du hittat till min värld av blomster och bakverk. Förstår dig precis. Jag har inte celiaki men mår bättre utan gluten och upptäckte tidigt att det jag köpte i butik inte alls passade mig. Och färdiga mjölmixer ville jag heller inte använda då de innehåller en massa stärkelse och annat jag vill vara utan. Ett par bakböcker fick mig att knäcka koden och nu provar jag mig till och med fram med egna recept. Och än roligare att dela med sig och få uppskattning för det. Hoppas verkligen att du ska hitta egna favoriter. Och bara hör av dig om du undrar över något.

      Allt gott,
      Annelie

  • Reply Maria 21 november, 2017 at 15:46

    Har ditt bröd i ugnen nu ? Vågade inte lita på att det inte skulle flyta ut så lade det i en stor brödform på 2 liter. Jäste fint och degen fick bra konsistens. Vågade dock inte knåda som jag gör med vanlig deg utan rullade mest ihop degen till en korv och lade i formen.
    Nu har jag gräddat det i 70 min och 15 min upp och ner utan form.
    Hoppas det blir bra!
    Vanliga bröd kan man ju ta tempen på. Vad ska ett fördigbakat glutenbröd ha för innertemperatur?
    Maria

    • Reply Annelie Andersson 21 november, 2017 at 19:40

      Hej Maria, så roligt att du bakar teffbrödet! Härligt att det fick bra konsistens, då verkar du ha gjort rätt :) Degen behöver knappt knådas utan formas mest efter jäsningen och brukar aldrig flyta ut. Det viktiga sedan är att låta brödet mogna ordentligt. Det liksom eftergräddas. Därför går det heller inte riktigt att kolla en temperatur för att se när brödet är klart. Så man får prova sig fram och se hur ens egna ugn är och hur mycket tid som behövs. Du får gärna berätta hur det gick och hur det smakade. //Annelie

  • Reply Anette Åberg 23 november, 2017 at 12:06

    Tack äntligen ett riktigt gott bröd som även min kräsna dotter gillade. Det är bra betyg! Skönk ihop lite när jag tog ut brödet så jag hade nog behövt ha det inne 70min istället för 60min som jag hade.

    • Reply Annelie Andersson 23 november, 2017 at 15:58

      Om du visste hur glad jag blir för sådana här kommentarer. Tack! Tror också du kan testa längre gräddningstid. Ibland kan det också hjälpa att korta andra jäsningen med kanske 10 min. Jäsning är en knepig process som påverkas av mycket runtom. Tack för att du skrev en kommentar.

  • Reply Tilda 27 november, 2017 at 09:25

    Igår kväll bakade jag ditt teffbröd och det var faktiskt det första brödet jag någonsin bakat, dessutom har jag alldeles nyligen börjat med glutenfri kost och hade aldrig hört talas om flera av dessa ingredienser förut.
    Men när jag väl hade införskaffat mig allt som behövdes så var brödet riktigt enkelt att göra. Följde receptet helt och hållet men tog olivolja istället för raps.
    Det blev till min stora förvåning en väldigt fin stor limpa med fin hård yta, dock när jag skar upp det nu på morgonen så var det lite kletigt. Jag vet inte hur konsistensen ska vara, kanske hade det behövt lite mer tid i ugnen? Oavsett så blev det mycket gott efter en stund i brödrosten!
    Men jag funderar på att ta glutenfria havregryn nästa gång, är det då samma mått som bovete?
    Tack så mycket för receptet, det visade mig att det faktiskt är kul att baka bröd, som dessutom är glutenfritt så jag slipper gå igenom de tråkiga lamporna i mataffärerna.

    • Reply Annelie Andersson 27 november, 2017 at 19:40

      Hej Tilda, så otroligt glad jag blir av dina ord. Dels att du började med ett av mina recept men också att jag fått dig att tycka det är kul att baka. Kan berätta att det var det glutenfria sortimentet i butik som fick mig att börja baka glutenfritt. Har lärt mig mycket på vägen och bakar i princip bara med naturligt glutenfria mjöler, inga mixer. Det känns som mycket nytt i början men du kommer snart lära dig.

      Det låter mycket riktigt som att du hade behövt längre tid i ugnen. Brödet ska inte kännas kletigt. Och det går finfint att ersätta boveteflingor med GF havregryn.

      Hoppas du hittar mer inspiration härinne och lycka till med fortsatta bakandet.

  • Reply Cissi 28 december, 2017 at 17:42

    Men gode tid vilket bröd! Helt perfekt! Tusen tack ??

    • Reply Annelie Andersson 28 december, 2017 at 17:43

      Himmel så glad jag blir – tack för fina ord och för att du tog dig tid att skriva en rad.

  • Reply Helena 18 mars, 2018 at 18:19

    Ska det vara kallt vatten i? Tänker på jästen, hur ska de jäsa?

    • Reply Annelie Andersson 18 mars, 2018 at 18:26

      Jajamensan, kalljäst bröd med lite jäst och kallt vatten som får jäsa länge blir toppenfint. Det är så som nästan alla bagerier gör. Och det jäser så bra så. Lycka till!

  • Reply Jenny 4 april, 2018 at 14:52

    Ditt bröd blev supersnyggt och surdegsaktigt. T o m barnen och dess kompisar gillar :-) Men – när brödet har fått mogna ytterligare och varit i frysen, så har det fått en bismak (inte av frysen eg, inget annat smakar så). Lite skarp eftersmak, även doft. Man får ha rätt mkt pålägg på för att ”dölja”. Himla synd eftersom det i övrigt är perfekt! Något du eller någon annan här har märkt? Kan det vara bovetet (tog mjöl och inte flingor)?

    • Reply Annelie Andersson 4 april, 2018 at 19:31

      Hej Jenny och tusen tack för fina ord, blir så glad när mina recept uppskattas. Den där bismaken var inget roligt att höra om. Jag vet att en del har svårt för bovetemjöl så det skulle mycket väl kunna vara det. Mitt förslag är nog ändå att du använder flingor men istället för bovete kan du använda hirsflingor eller havregryn om du vill. Prova och berätta gärna hur det gick.

  • Reply Jenny 17 april, 2018 at 21:17

    Hej igen! Tack för ditt svar! Jag har nu provat med havregryn (och lite mandelmjöl eftersom jag inte hade tillräckligt m teff hemma :-)) och bismaken är nästan borta! Eller, den är nog borta – det är nog ”avsaknad” av vetesmaken som märks. Jag förvarar brödet i en papperspåse så det håller sig lagom krispigt på utsidan men saftigt på insidan. Jag ska nu se om det funkar att laga matmuffins av dem :-) Ha det så bra!

    • Reply Annelie Andersson 17 april, 2018 at 21:45

      Men så härligt att höra! Tack för att du tar dig tid att berätta hur det gått. Jag brukar också ha brödet i papperspåse eller brödpåse. Ibland låter jag det stå på skärbräda med snittytan nedåt, man kan slänga över en brödduk. Gillar också när ytan behålls krispig. Spännande det låter med matmuffins!

  • Reply Petra 9 januari, 2019 at 19:49

    Hej hoppas inte du stängt kommentarerna- ser att nästan ett år sen el 3/4 år sen nån skrev.
    Har viss vana att baka gf och bara för hälsans skull – det känns fräschare! Men alltså detta med formen och få ihop degen var inte lätt. Läste ovan att du skrivit att psyllium husk inte riktigt är som
    Fiberhusk så testar byta nästa gång. Tagit massa av rismjöl och hoppas inte det torkar ut brödet bara….

    • Reply Annelie Andersson 10 januari, 2019 at 21:26

      Hej, och nejdå här stängs inget av. Det här inlägget besöks varje dag men de som har frågor eller vill höra av sig gör oftast det på annat sätt. Vad tråkigt att du inte fick ihop degen! Man kan ersätta psylliumhusk med FiberHusk och vice versa om man bara tar samma viktmängd. Gjorde du enligt receptet i övrigt? Degen sväller ju efter att man haft i husken så du ska inte ha i mer mjöl. Hur gick det sen?

  • Reply Petra Skogsberg 11 januari, 2019 at 08:30

    Jo tack degen höll ihop med mer psyllium husk och rismjöl men den jäste inte uppåt så mkt. Mer i sidled :)
    Kanske att det har betydelse med kall resp ljummen degvätska?

    • Reply Annelie Andersson 11 januari, 2019 at 08:40

      Så bra! Går ju åt dubbelt så mycket av det grova psylliumhusket. Att kalljäsa degen har ingen betydelse. Jag föredrar en mindre mängd jäst och kallt vatten så att degen utvecklas i lugn och ro. En deg med gluten kan ju öka markant i storlek, men glutenfria degar beter sig inte på samma sätt. Att din deg mest jäste i sidled låter lite underligt. Kanske kan bero på att du tog mer mjöl och det blev för kompakt? Hoppas att smaken och resultatet ändå blev bra!

  • Reply Susannah 21 januari, 2019 at 22:03

    Nej nu har jag följt receptet till punkt och pricka 3 gånger. Faller ihop i en degklump direkt det kommer ur ugnen 😖

    • Reply Annelie Andersson 21 januari, 2019 at 22:11

      Nämen, så himla tråkigt att höra! Min spontana tanke är att det ändå är något i din bakning som skiljer sig från receptet. En del upplever att brödet kan bli platt efter gräddningen och det har hänt mig ett par gånger och vad det beror på är svårt att säga. Bakning är verkligen kemi. Och alla ugnar är olika så där får man också försöka anpassa gräddningstid och värme. Har du ersatt någon av ingredienserna med annat? Använder du fiberhusk eller psylliumhusk? Väger eller mäter du ingredienserna? Jäser du angiven tid?

  • Reply Helena 11 februari, 2019 at 14:55

    Hej Anneli,
    det ser ju toppen ut detta recept! Nu undrar jag vad du tror om att testa att baka detta i en bakmaskin? Har du provat? Har velat hitta ett som funkar i över ett år nu men de blir aldrig bra . Påminner snarare om mordvapen än om bröd :-p

    • Reply Annelie Andersson 12 februari, 2019 at 07:19

      Hej Helena, detta är onekligen det mest bakade receptet från min blogg. Och en favorit här hemma. Vad gäller bakmaskin har jag aldrig använt en sådan så har tyvärr ingen aning. Bröd man kan slå ihjäl folk med är aldrig roligt ;) Men varför inte prova detta på vanligt sätt? Det är bara att ställa en bunke på vågen, i med en ingrediens i taget och nolla vågen emellan. Sen ska det bara vispas samman. Degen ska inte knådas en massa utan bara formas när den bakas ut. Plättlätt!

  • Reply Gerd 23 februari, 2019 at 15:45

    Hej, jag ska nu göra detta brödet för första gången (förhoppningsvis inte sista) men jag har inte hittat boveteflingor. Går det bra med bovetemjöl? Och temperaturen i varmluftsugn?

    • Reply Annelie Andersson 23 februari, 2019 at 16:06

      Hej och vad roligt att du ska baka teffbrödet! Boveteflingor kan du ersätta med hirsflingor eller havregryn (om du tål det). I min ugn kör jag samma temperatur på varmluft, det blir utmärkt. Om din ugn är väldigt varm kan du sänka med kanske 20 grader. Håll koll bara mot slutet och täck brödet om det får för mycket färg. Hoppas det smakar!

  • Reply Gerd 17 mars, 2019 at 14:48

    Hej, bakar nu, för andra gången, detta bröd. Den här gången helt enligt receptet. Vägde allt. Men den här gången blir brödet mycket plattare. Förra gången använde jag gf havregryn istf boveteflingor. Jag har värk i mina händer så jag knådar inte nämnvärt, bara häller ut degen på plåten och formar den. Jag såg redan efter andra jäsningen att den ville flyta ut. Just det ja, jag hade plast över degen (gladpack), kan det vara det som tyngde ner?
    Jag kommer definitivt att baka detta många gånger:-)
    Eftersom det bara är jag som äter detta bör jag nog skära upp det i skivor och frysa in, mitt förra bröd hann bli lite “luddigt” så jag fick slänga det.

    • Reply Annelie Andersson 17 mars, 2019 at 14:56

      Hej Gerd, så roligt att du tycker om brödet! Trist förstås att det blir platt. Det har hänt även mig någon gång och jag vet faktiskt inte riktigt vad det är. Ibland tror jag att väder och temperatur spelar in. Man kan prova ha i en äggvita men jag kör utan då jag tycker det blir bra ändå.

      Jag har bakat med både havre och bovete, ingen skillnad. Och knåda behöver du inte alls göra. Jag formar också bara brödet. Att brödet vill flyta ut låter dock som att något inte stämmer. Degen ska bli fast redan några minuter efter att allt rörts ihop. Plasten ska heller inte påverka. Jag ska verkligen försöka få tid till att visa steg för steg i bild när jag bakar detta bröd. Vill så gärna att alla lyckas. Det är ju så gott. Och frysa in går utmärkt!

  • Reply Ingrid Malmkvist 13 september, 2019 at 21:01

    Hej Annelie, nu har jag bakat ditt bröd två gånger, och det är verkligen gott. Saftigt och luftigt, verkligen ett superrecept. Men jag har ett problem som jag undrar om du vet svaret på, det blir en stor luftficka mellan skorpan och inkråmet. Vad gör jag för fel?
    Med vänliga hälsningar Ingrid

    • Reply Annelie Andersson 14 september, 2019 at 19:56

      Hej Ingrid, och tack för ditt meddelande. Så roligt att du bakar teffbrödet, det är en favorit hos mig med. Jag hoppas du fick mitt svar på mailen för någon vecka sen. Jag har tyvärr inte själv råkat ut för det du skriver så svårt att säga. Det finns några funderingar jag har. Jäste degen så länge som den skulle? Hade du i mer mjöl? Snittar du brödet? Har du blandat ihop degen ordentligt så att det är en jämn smet? Kan vara att något av dessa kan orsaka luftfickan. Du får fundera och prova dig fram.

  • Reply Ingrid Malmkvist 15 september, 2019 at 09:33

    Hej, tack för ditt svar. Nej, jag missade ditt svar på mailen. Jag ska testa mig fram med dina tips, själv har jag en känsla av att det har något med jäsningen att göra. För lång eller för kort tid.

    • Reply Annelie Andersson 16 september, 2019 at 11:17

      Hej Ingrid, ju mer jag funderat ju mer undrar jag över om degen är ordentligt blandad. Jag jäser nästan alltid glutenfria bröd på det här sättet och har bakat så många gånger utan att få den där effekten så har svårt tro det har med jäsningen att göra. Om du kommer på vad som hjälper får du gärna meddela mig. Lycka till!

  • Reply Petra 3 december, 2019 at 13:47

    Helt underbart gott!
    Har inte ätit bröd på 10 år och detta blev det första – ljuvligt! Bakar just ett till :) Tusen tack!!!

    Ps. Min man – som är en riktig surdegs-baknörd – tyckte också att det var ett “riktigt” och gott bröd :)

    • Reply Annelie Andersson 4 december, 2019 at 09:57

      Oj en så värmande fin kommentar, tusen tack! Håller med din man om att detta faktiskt närmar sig bröd så som vi är vana vid. Blir så glad!

  • Reply Jwan 30 april, 2020 at 16:37

    Hej, kan jag använda torrjäst till detta recept? Och i så fal hur mycket ska jag ta?

    • Reply Annelie Andersson 1 maj, 2020 at 14:46

      Hej, tack för din kommentar. Jag bakar aldrig med torrjäst så har inte provat själv. Men jag har förstått att du kan baka med torrjäst och kall vätska och låta det jäsa i 8-10 timmar eller över natt. Läser mig till att 2 tsk motsvarar ett halvt paket jäst så kanske prova med det då. Och så är det tydligen bra att aktivera torrjästen genom att blanda ut den i mjölet. Så skulle jag ha provat göra, men som sagt, det är inget jag har erfarenhet av. Om du provar får du gärna berätta hur det gick!

  • Reply Ann-Sofi Jönsson 30 april, 2020 at 23:07

    Hej!

    Jag bakade ditt teffbröd för första gången idag! Letat efter ett glutenfritt mörkare brödrecept. Det var lätt att slänga ihop. Men! Tyckte det bredde ut sig mer än det höjde sig och nu när jag skulle skära i det var det en degig känsla? Jag kunde ändå smaka på en skalk och det var underbart gott. Men vad gjorde jag för fel? Jag rörde ihop det i min assistent…blev det för överarbetat? Ska man röra det så lite som möjligt när man hällt ut det på bakbordet? Vill så gärna lyckas! 🙂

    • Reply Annelie Andersson 1 maj, 2020 at 14:52

      Hej, så roligt att du bakat teffbrödet. Det är både mitt och många andras favoritrecept på bloggen. Det låter onekligen som att något gick snett. Följde du receptet helt eller bytte du ut någon ingrediens? Lät du brödet vila sina timmar innan du skar i det? Degen behöver ju inte arbetas särskilt mycket så ja, det kan ha överarbetats. Själv använder jag en vanlig stålvisp och vispar ihop ingredienserna. När fiberhusken tillsatts blir det efterhand lite tungrott men då går jag över till en slickepott och drar runt det mesta. Samma sak när du bakar ut brödet, det ska inte knådas utan mest formas till ett bröd. Hoppas verkligen att det går bättre nästa gång!

  • Reply Anton 20 maj, 2020 at 21:24

    Hej! är nybliven vetemjölsallergiker och är sugen på att nu testa mig fram kring bröd utan vete! Detta recept låter verkligen spännande! Fråga: Är fiberhusk och psylliumfröskal samma sak? Allt gott!

    • Reply Annelie Andersson 20 maj, 2020 at 21:45

      Hej! Så roligt att du hittat hit och vill prova teffbrödet. Just psylliumfrön och fröskal är lite förvirrande. FiberHusk är finmalda psylliumfröskal som jag tycker fungerar bäst i brödbak. Sen finns grovt malda skal och du kan använda samma viktmängd men i volym går det åt nästan dubbelt så mycket. Psylliumfrön (hela) har inte alls samma funktion så viktigt ta rätt :) Jag har en ny version också av receptet om du vill kika, här: https://blomsterochbakverk.se/recept-glutenfritt/teffbrod-nu-pa-nytt-satt/ Hoppas det smakar!

      • Reply Anton 20 maj, 2020 at 22:10

        Tack för svar! :)

  • Reply Anton Eidenskog 20 maj, 2020 at 22:11

    Vad tycker du blev bättre med ditt nya recept föresten? :)

    • Reply Annelie Andersson 20 maj, 2020 at 22:15

      Båda blir bra även om jag nog tycker att 6 dl vatten räcker fint. Sen handlar det nog mer om vad man föredrar. Numera har jag sällan rismjöl. Både durra och teff är näringsrika mjöler och jag kan tycka det är rätt skönt slippa stärkelsen. Som i och för sig kan göra brödet lite luftigare liksom. En smaksak 🤗

  • Reply Caroline 23 september, 2020 at 07:05

    Hej. Vilken fin hemsida och många härliga recept. Vad tror du funkar det att byta ut boveteflingor mot havregryn?

    • Reply Annelie Andersson 23 september, 2020 at 08:52

      Hej och tack så hjärtligt! Visst kan du göra så. Har även provat med hirsflingor, vilket blir bra.

  • Reply Sandra Darfelt 11 november, 2020 at 19:19

    Hej!
    Vilket underbart gott bröd!!! Har haft celiaki i nästan hela mitt liv men aldrig ätit ett bröd som är så gott och absolut inte känns glutenfritt.
    Dock har jag problem med att det är kletigt/degigt när jag skär upp det. Jag låter det vila i 6-8 timmar och gräddar i 70 min på 225 grader. Använder dock ej varmluft. Bör jag låta brödet stå inne längre? Och är brödet ändå ätbart? Tänker på om det är så att det inte är färdigt så är det väl inte så bra för magen äta det.
    Tack på förhand!!

    • Reply Annelie Andersson 11 november, 2020 at 19:33

      Hej Sandra och tusen tack för dina fina ord! Detta är verkligen mitt favoritbröd också. Trist att höra brödet inte blivit färdiggräddat. Alla ugnar är olika så man får prova sig fram. Några tankar:

      * Har du sett att jag minskat mängden vatten till 6 dl?
      * När du rör ihop smeten, arbeta ihop den så att allt verkligen blandas ordentligt. Om man ”slarvar” lite med detta kan det bli en degrand.
      * Du kan antingen prova att grädda brödet 10 min till. Eller höja värmen till 250 grader. Ha koll mot slutet bara. Släng över en bit aluminiumfolie om det börjar få för mycket färg.
      * Varmluft brukar grädda lite mera effektivt. I min ugn kan jag köra på samma gradantal. Samma här, testa om det funkar i din ugn.

      Håller tummarna för att det blir bättre nästa gång. De gånger jag fått en degrand har jag använt det som rostebröd. Eller menar du att hela brödet är kletigt? I så fall lär det räcka med att höja värmen eller grädda längre. Eller både och 😚

      • Reply Sandra Darfelt 11 november, 2020 at 19:50

        Åh tack för ditt snabba svar!
        Det är hela brödet som är kletigt/degigt. Får testa köra 10 min nästa gång🙏🏻
        Tror du ändå man kan äta brödet, min dotter som har fått celiaki vill gärna smaka men jag tänkte om det inte var bra för magen om det inte är helt färdiggräddat🙈
        Tack än en gång!! 😍

        • Reply Annelie Andersson 11 november, 2020 at 19:55

          Svårt att svara på. Ett par gånger i mitt experimentbakande har jag fått slänga bröd, men då har det varit väldigt degigt. Man liksom känner att det inte ens är nära att vara färdiggräddat. Då tror inte jag heller att det är bra för magen. Men om det liksom är på gränsen så tycker jag det funkat att köra en skiva i rosten eller ugnen. Alltid så trist när det inte lyckas och jag önskar verkligen att alla ugnar vore likadana! Nu håller jag tummarna.

  • Reply Sandra Darfelt 11 november, 2020 at 20:13

    Tack snälla🙏🏻🙏🏻

  • Reply Marianne 24 november, 2020 at 22:24

    Det här receptet ska jag prova! En fundering på vattnet i botten på ugnen, jag har aldrig provat det – hur mycket vatten brukar du ha? Ska vattnet räcka hela tiden eller bara just i början?

    • Reply Annelie Andersson 25 november, 2020 at 06:28

      Hej, så roligt att höra! Vattnet på heta plåten är för att skapa ånga precis när plåten sätts in. Det behövs bara lite grann, jag tar kanske 1/4 dl vatten. Brödet får lite extra skjuts och fin yta. Tänk på som sagt att ha något i botten, en sliten plåt eller en form, så att inte ugnsbotten blir förstörd. Hoppas brödet smakar!

      • Reply Marianne 27 november, 2020 at 08:29

        Tack för svar! Det här blir helgens bakning 💫

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.