
Jag älskar kardemumma och kardemummabullar. Har försökt mig på två recept tidigare men det har inte blivit helt som jag önskat. Smaken har funnits där, men konsistensen saknats och bullarna blir inte så snygga som jag vill. Nåja. Bestämde mig för att ge det ännu ett försök när jag snubblade över ett recept som kommer från Celiakiförbundet, som också finns på Facebook där de lägger upp en hel del bra tips. Och den här gången blev det faktiskt riktigt lyckat. Härlig deg att arbeta med, god smak och hyfsat snygga bullar. Återstår bara att se hur de är och smakar efter att ha varit frysta. Kanske ska gå och tina mig en bulle :)

Glutenfria kanelbullar
50 gram jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl vit sirap (ljus går bra)
½ tsk salt
150 g smör, mjukt
1 tsk stött kardemumma (jag tog 3-4 tsk)
1 ½ dl kesella
1,7-1,9 liter glutenfri mjölmix
(den minsta mängden brukar räcka)
75 g smör
½ dl socker
1 msk kanel (jag tog 1/2 msk kanel och ett par tsk kardemumma)
pärlsocker
Lös jästen i kall mjölk, tillsätt fiberhusk och låt svälla i ca 10 min. Häll i sirap, kardemumma, salt, mjukt smör och kesella. Häll i nästan all mjölmix, spara lite till utbakningen. Nu måste degen arbetas ordentligt och länge, helst 10 minuter i maskin. Häll ut degen på bakbord och knåda den lite till. Baka ut till bullar på vanligt vis. Rulla ihop och skär bullskivor och lägg i formar. Jäs under bakduk i 2 timmar. Pensla försiktigt med uppvispad äggula och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i 12-14 minuter.
Enjoy!
♥
Inga kommentarer