Glutenfritt Jul

Den goda, lite nyttigare julen – björnbärsfinanciers

 
En financier är ett franskt bakverk baserat på finmald mandel och påminner lite om en mazarin. Det sägs att bakverket blev populärt i finanskvarteren i Paris så därav dess namn. Oavsett vilket så är detta i alla fall ett bakverk som snabbt rörs ihop och räcker till många. Har haft ett recept utskrivet sedan länge på en lite mer hälsosam version av financiers. Hälsosam i betydelsen att de inte innehåller något gluten eller vitt socker. När raraste föräldrarna fyllde vår frys med björnbär från Gotland tänkte jag direkt att jag ville provbaka dessa. Receptet kommer från den alltid lika inspirerande Sonja och finns här. Att bryna smöret gör verkligen det här bakverket till en riktig smakhöjare. Kan varmt rekommendera dessa som en avslutning på en god middag eller till julens dessertbord. En klick grädde till gör inte bort sig. Och har du inte björnbär blir det precis lika gott med hallon.
 
Glutenfria björnbärsfinanciers
ca 12 st
 
100 g smör + lite att smörja formarna med
1 vaniljstång, snittad och fröna urskrapade
 
1,5 dl mandelmjöl
1 dl fullkornsrismjöl
0,5 dl rårörsocker
0,5 dl kokossocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk havssalt
 
4 äggvitor
björnbär eller andra bär
 
Sätt ugnen på 180 grader och smörj 12 formar med lite smält smör. 
 
Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det får en svagt brun färg och börjar dofta nötigt. Lägg både vaniljfrön och stång i det brynta smöret. Låt stå och dra ca 10 minuter. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggvitorna till vitt skum. Det behöver inte vara hårt skum som till maränger, men det ska vara ordentligt fluffigt. Ta upp vaniljstången ur smöret och blanda smöret med de torra ingredienserna. Vänd till sist försiktigt med hjälp av en slickepott ned de vispade äggvitorna och vänd runt tills smeten är jämn.
 
Fördela smeten i formarna och garnera med bären. Grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter tills kakorna har fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
 
Det här är mitt andra inlägg under rubriken Den goda, lite nyttigare julen.
Det första inlägget, Rostade lakritsmandlar, kan du se här. Fler tips kommer under veckan.
 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.