Glutenfritt

Det goda livet. Nu med en croissant på mitt fat.

6 februari, 2014
 
Frasiga, varma, nybakade croissanter. På mitt köksbord. Naturligt glutenfria. Jajamen, du läste rätt. Och de smakar precis som vanliga. Det är dessutom mitt första försök till att baka croissanter överhuvudtaget, så jag är mäkta nöjd. Faktum är att den där dagen när de provbakades första gången och vi hade smakat dem, så gick jag med ett leende på läpparna resten av dagen. Så. Gott.
 
 
Är det något jag är väldigt svag för, så är det just croissants. De gör mig ofta sällskap till en krämig latte. På en uteservering. Eller som avslutning på hotellfrukosten. De gånger vi bor på hotell och njuter lyxen av frukostbuffé är det verkligen guldstjärna om där finns croissanter i en korg. En gång har vi provat baka croissanter på burk (jo, jag vet – redan där borde varningssignalerna ljudit högt), de där som finns i kyldisken i mataffären som bara är att rulla ut, skära i markeringen, rulla ihop och sen grädda. Men de smakade vedervärdigt. Sedan hittade vi styckfrysta ogräddade croissanter som genast köptes hem. Perfekt att ta fram och grädda när helgmyset skulle fixas. Perfekt. Sedan gick vi över till att dra ner på gluten (vilket jag skrivit om tidigare) och sedan dess har croissanterna lyst med sin frånvaro. I höstas blev jag så vansinnigt frestad att jag beställde in en croissant i alla fall. Med påföljande magont. Såklart.
 
 
Sedan kom ju min nya bak-bibel, boken ’Nytt bröd’ och jag har mest fokuserat på att baka fantastiskt gott matbröd. Både till mig, vänner och på beställning. Där finns ett recept på croissanter och jag har tänkt att det där, det där måste jag bara prova. Så blev det nu äntligen av och det blev så vansinnigt gott. Degen var lättarbetad och resultatet himmelskt. Det som blev över slängde vi in i frysen och plockade fram till helgfrukosten. Värmdes några minuter på hög värme och smakade som nybakat. Man kan frysa dem både ogräddade och gräddade och jag misstänker starkt att det framöver kommer att finnas croissanter i vår frys redo att plockas fram närhelst vardagen eller helgfrukosten ska förgyllas.
 

La bonne vie.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.