Bröd Glutenfritt

Durra och bovetebröd, nytt glutenfritt recept

Durra och bovetebröd glutenfritt

Dags för nytt glutenfritt bröd, denna gång bakat med durra och bovetemjöl. Två naturligt glutenfria mjölsorter som också har bra näringsinnehåll. Och ger god smak!

Har provat mig fram mer och mer vad gäller att utesluta stärkelse (i form av potatismjöl och majsstärkelse) och tycker att det fungerar fint. Ökar på mängden fiberhusk något bara. Och så har jag minskat mängden vatten lite grann och kört på varmluft. Har provbakat ett par gånger och tycker att brödet blir jämnt genomgräddat och det har heller inte sjunkit ihop, vilket ibland kan hända. Så nu är jag redo att dela med mig av detta nya brödrecept.

Att tänka på vid glutenfri bakning

I mina glutenfria recept står det oftast fiberhusk som ingrediens. Det finns förvirrande nog olika sorters husk på marknaden och jag har förstått att det kan ställa till det för en del av er. Dels finns den produkt som heter FiberHUSK (från exempelvis Lindroos) som är finmalda psylliumfrön. Och sedan finns Psylliumhusk (från exempelvis Risenta) som är grovt malda psylliumfrön.

När man bakar glutenfritt behövs det något med samma klistriga egenskaper som gluten och det är här som malda psylliumfrön fungerar så bra, både genom att binda fukt och få degen att hålla samman. Den finmalda husken är dryg och det går åt en mindre mängd. Den går att ersätta med samma viktmängd grovt malda psylliumfrön men om du mäter i volym så går det åt nästan dubbelt så mycket. Det här har alltså stor påverkan på resultatet.

Förvirrande nog finns det ytterligare en produkt på hyllan som heter bara psylliumfrön, vilket är hela frön med andra egenskaper. Så leta efter malda psylliumfrön och var noga med att läsa vilken sort som anges i receptet. Och enklast av allt är förstås att använda en hushållsvåg. Särskilt vid glutenfri bakning på mitt sätt och så som jag lärt mig. Det är dessutom både praktiskt och spar på disk.

durra- och bovetebröd

Glutenfritt durra- och bovetebröd

1 bröd
225° (gärna varmluft)

20 g jäst
600 g kallt vatten
20 g honung (lönnsirap går också bra)
15 g rapsolja
1-2 tsk salt
175 g durramjöl
175 g bovetemjöl
50 g hirs- eller boveteflingor
40 g fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Gör så här:

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och salt. Vispa samman allt. Tillsätt nu durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Till sist har du i fiberhusken. Arbeta nu snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen. När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att allt i botten också kommer med.

Täck nu bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta sedan ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till önskvärd form. Degen behöver inte knådas. Lägg brödet på bakpappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Om du har varmluftsugn kan jag varmt rekommendera dig att använda den funktionen. När brödet jäst klart brukar jag med hjälp av en tesil pudra över lite mjöl. Sedan snittar jag brödet och ställer därefter direkt in det, mitt i ugnen.

Grädda brödet i 60-70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Skulle du märka att brödet inte är helt genomgräddat, öka då på med 5-10 minuter nästa gång. Ugnar varierar och man får prova sig fram. Om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie.

Till sist, placera brödet på ett galler och låt det kallna helt. Mitt bröd står utan bakduk i 6-8 timmar innan jag skär i det. Hoppas att ni tycker om detta!

Tips!

När jag bakar har jag alltid en liten slittålig plåt ståendes i botten av ugnen medan den blir varm. När jag satt in bakplåten häller jag ett par matskedar vatten på heta plåten och stänger snabbt luckan. Då bildas ånga och brödet får en både god och vacker yta.

Tyck gärna till!

Blir lika glad varje gång som ni hör av er och berättar att ni bakat efter mina recept och vilka som är era favoriter. Fortsätt med det och kom gärna med önskemål. Och har ni frågor är det bara att lämna en kommentar eller skicka mig ett mail.

Tack för att du tittar in!

Du vet väl att Blomster&Bakverk också finns på Facebook @blomsterochbakverk och Instagram @anneliesblomsterochbakverk

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Stina 31 oktober, 2017 at 07:33

  Detta får jag ta och prova… men utan bovetemjöl (tål det inte) . Kanske havre eller hirs eller ngt annat kan funka… :)

  • Reply Annelie Andersson 31 oktober, 2017 at 15:25

   Så roligt att höra, tack! Ja, havremjöl kan bli bra. Eller fullkornsrismjöl kanske. Berätta gärna hur det blev.

 • Reply jenaette 7 november, 2017 at 08:41

  Brödet ser ju ut som ett litet konstverk, så vackert!

 • Reply emilia 11 november, 2017 at 15:08

  Hej!

  Går det att använda något annat än jäst?

  Tack för svar!

  • Reply Annelie Andersson 11 november, 2017 at 15:14

   Hej, har tyvärr inte provat detta recept utan jäst men jag vet att Nillas Kitchen tipsat om att man kan ersätta jäst med bikarbonat och äppelcidervinäger. Kanske du kan hitta guidning inne hos Nilla? Om du testar får du gärna berätta hur det gick! Ha en fin lördag.

 • Reply Ingrid Schönnings 26 november, 2017 at 11:19

  hej! Vilket vackert bröd som jag nu ska prova att baka…har aldrig bakat glutenfritt förut och funderar på om man kan ta tempen på de bröden också som man kan kolla vanligt bröd med? De sägs ju vara färdiggräddade vid 95-97 grader.
  undrar också varför själva receptet inte kom med vid utskriften? Bara bilden med brödet och sidan som inleds med; “Dags för ett nytt glutenfrit bröd…”
  Det är ingen kritik tyckte det var lite mysko bara:-))

  • Reply Annelie Andersson 26 november, 2017 at 17:02

   Hej Ingrid, tack för din kommentar och fina ord. Så spännande att ditt första glutenfria brödbak blir från Blomster & Bakverk. När man som jag bakar på naturligt glutenfria mjöler (och inte glutenfria mjölmixer) så är det liksom som att brödet eftermognar och man ska helst inte skära i det förrän efter 8-10 timmar. Det gör att det är knepigt att ta en temperatur på brödet. Jag har i alla fall inte lyckats hitta ett säkert sätt. Grädda brödet enligt anvisningar och skulle du tycka att det inte blir helt färdigt (brukar främst bli liten kant i botten) så grädda 5-10 minuter extra nästa gång. Har du varmluftsugn kan jag rekommendera dig att grädda brödet på varmluft, brukar alltid bli bra.

   Vad gäller utskriften vet jag faktiskt inte vad det beror på. Jag provade skriva ut här hemma och allt kom med. Kan det vara någon skrivarinställning hos dig? Lycka till nu med brödbaket och berätta gärna hur det gick!

 • Reply Karin Mantefors 30 december, 2017 at 18:37

  Jag har inte haft någon större lycka med att baka glutenfritt matbröd innan jag provade detta. Är så nöjd, hittade inga flingor så jag tog havregryn och 2 tsk salt, Nästa gång ska jag göra mitt bröd lika vackert som ditt! Tack för receptet!!!

  • Reply Annelie Andersson 30 december, 2017 at 19:01

   Men du så glad du gör mig, tusen tack för att du tog dig tid att skriva några rader. Blir så himla glad! Tack ❤️

 • Reply Anne-Marie 28 april, 2020 at 19:34

  Hej,hej!
  Jätteglad över bovetebrödet! Är så trött på köpebröd med alla märkliga tillsatser😬
  Men mina blir inte så höga som dina, jag har provat både vanlig och varmluft, ska det vara samma temperatur och tid oavsett? De blr goda ändå men vore kul att få till dem som du👍
  Tacksam för tips❤️

  • Reply Annelie Andersson 28 april, 2020 at 21:53

   Hej och tusen tack för dina värmande ord. Det var precis det jag gjorde också. Tröttnade på köpebröd som ju knappt ens innehåller något mjöl.

   Tänk om alla ugnar betedde sig likadant! 😊 När jag kört varmluft har jag faktiskt kört på samma gradantal. Har du koll på om din ugn håller den värme som vredet ställs in på? En del ugnar kan ju diffa. Du kanske skulle prova höja graderna lite? Och du är säker på att alla ingredienser du använder är korrekta? Ett annat knep kan vara att ha en äggvita i degen. Det kan även göra konsistensen bättre. Jag tröttnade lite på alla gulor bara som behövde göras åt med. Men du kan testa. När du bakar ut brödet, se till att inte knåda det för mycket utan mest bara forma det. Kanske något av mina tips kan bättra på brödets höjd nästa gång. Håller tummarna för det!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.