Glutenfritt Sött-utan-socker

Försommar med sött och syrligt

 
 

Det var rätt skönt ute igår, även om vindarna friskade på. Solen lyste på oss hela dagen och värmde både hud och hjärta. Tänk så mycket det gör att solen skiner. Energigivande. Fick ett ryck och putsade nästan alla fönster och städade igenom huset. Så himla skönt att ha det gjort till helgen. Idag kommer jag att ha fullt upp med att baka studenttårtor på beställning, så det blir en härlig dag i köket och då gör det inte så mycket att väderprognosen säger mulet och regn hela dagen. Igår hann vi i alla fall med en eftermiddagskaffe i solen och varsin bit av den där rabarberpajen jag gjorde häromdagen. Åh, vilken smak av försommar!
 
 
Rabarbern växer så det knakar i trädgårdslandet så jag hade tänkt att en första skörd nu i helgen skulle sitta fint. Och så hade jag ju sett det där inlägget hos inspirerande Green Kitchen Stories, men det var först när Weronica skrev om det och att hon hade gjort pajen som det blev av i mitt kök också. Receptet hittar du här
 
 
Smulpajen görs på quinoaflingor, boveteflingor och/eller havregryn, kokosolja och färska dadlar. Rabarbern får sällskap av ett par nävar jordgubbar och ett äpple och sötas ytterligare med lite lönnsirap eller honung. Och så citron- eller apelsinsaft och vaniljpulver. Goda smaker och fritt från gluten, laktos och raffinerat socker. 
 
 

Det ska sägas, att som en vanlig rabarberpaj smakar det ju inte. Socker och smör har en förmåga att göra det lite mer knaprigt liksom. Men riktigt gott ändå. Vi slog till på lite vaniljsås och köpte en färdig gjord på havre, vilket var helt okej. Men oj, vad det kändes att den innehöll socker. Vi är ju två i familjen som går på specialkost sedan ett par månader tillbaka och bland annat utesluter socker. Man vänjer sig verkligen av med den smaken.
 
Pajen smakade så bra, solen sken
och vi njöt av försommarens blomning där vi satt på altanen.
Nu ska jag fundera ut vad nästa godsak med rabarber ska bli.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.