Bröd Glutenfritt

Fröbröd med nypon, glutenfritt och utan jäsmedel

1 oktober, 2018
fröbröd med nypon

Ett fröbröd som är proppat med fröer, mandel, aprikos och smakar lite syrligt av nypon. Det bjuder jag på idag. Ett glutenfritt bröd helt utan jäsmedel. Ni är en del som frågat om man kan baka bröd utan jäst och bikarbonat. Visst kan man det. Den här varianten, att låta fröer och annat gott svälla i vätska för att sedan gräddas blir både gott och saftigt.

Skulle du nu vara känslig mot Fiberhusk eller psylliumhusk så kan jag tänka mig att det går fint att ersätta det med chiafrön. Har dock inte provat hur det blir.

Bjöd på nyponsoppa igår och tänker att om ni nu köper hem en påse med nyponskalsmjöl så ska ni få ett tips till på hur ni kan använda det. Här är därför ett recept på fröbröd med nypon.

fröbröd med nypon

Fröbröd med nypon

Ugn 175°
1 bröd
Brödform 1,5 l

200 g (5 dl) havregryn (rent havre för helt glutenfritt, kan även ersättas av boveteflingor)
120 g (2 dl) sötmandel (gärna ekologisk)
120 g (2 dl) solrosfrön
90 g (1 dl) osvavlade aprikoser, delade i bitar
65 g (1 dl) pumpafrön
45 g (0,5 dl lite drygt) nyponskalsmjöl
40 g (0,5 dl) hela linfrön
30 g (3 msk) Fiberhusk (eller samma viktmängd psylliumhusk)
2 tsk salt

600 g (6 dl) vatten
40 g (2 msk) honung eller lönnsirap
45 g (0,5 dl) rapsolja

Mät upp och blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Skär aprikoserna i bitar först. Blanda ihop. Koka sedan upp vattnet och blanda med honung och olja. Häll den varma vätskan över de torra ingredienserna och rör samman det hela ordentligt. Se till att få med allt i botten.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper (eller smörj formen). Häll smeten i formen och täck med plast och bakduk. Låt stå och vila i 1,5 timme.

Värm ugnen till 175°. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 1 timme. Ta upp brödet ur formen och låt svalna på galler. Låt det kallna helt och vila några timmar innan du skär i det.

fröbröd med nypon

Det här brödet tycker jag passar till det mesta. Både frukost, soppa, buffé eller till en god ost. Det är verkligen gott med aprikoserna i brödet. De blir så saftiga och bryter av fint till alla fröer och mandeln. Kan tänka mig att fikon går lika fint att använda om du så önskar.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

4 Kommentarer

  • Reply Stina 2 oktober, 2018 at 07:15

    Underbart! Får testa det här. Men utan mandlar! Undra vad jag kan ersätta med… kanske pumpafrön? Eller har du testat med något annat ( ej nötter)?

    • Reply Annelie Andersson 2 oktober, 2018 at 07:26

      Så roligt att du gillar! Har inte testat med något annat. Hur är det, tål du cashewnötter? Kan tänka mig att det kan bli bra. Eller köra i lite extra pumpafrön, som du själv föreslår. Om du provar, får du gärna berätta hur det blev! Ha en fin tisdag!

      • Reply Stina 2 oktober, 2018 at 07:32

        Nä… tyvärr INGA nötter alls. Och det är då svårt att komma på med alternativ som dessutom smakar gott !

        • Reply Annelie Andersson 2 oktober, 2018 at 07:35

          Jag förstår, då är det lite knepigare förstås. Skulle nog prova öka på fröerna (pumpa och solros) lite. Den hela mandeln bidrar ju med lite crunch liksom men brödet kommer säkerligen smaka gott ändå.

    Lämna en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.