Bröd Glutenfritt

Glutenfri kavring med smak av kaffe

4 november, 2018
glutenfri kavring med smak av kaffe

Glutenfri kavring med smak av kaffe kan vara ett av de godaste glutenfria recept jag fått till på länge. Och klimatsmart. Kavring är ett bröd som jag alltid tyckt så mycket om. Framför allt den här årstiden och till jul. Och visst är det gott med smulad kavring i botten som görs till sill- och laxtårtor bland annat. Blir så fin smak. Nu kan du göra de där goda tårtorna med hembakad glutenfri kavring.

Har bakat glutenfri kavring från andras recept men kanske inte tyckt att det blivit helt perfekt. Så kom jag att tänka på den kaffekavring som finns i boken ‘Enklare bröd’ av Martin Johansson, en av mina favoritkreatörer när det kommer till brödbak med gluten. Detta bröd är en återkommande favorit och enligt min dotter gör hennes mormor den absolut godaste kaffekavringen.

glutenfri kavring med smak av kaffe

Ta vara på kaffeslatten

Så här i tider av klimatsmart tänkande och minskande av matsvinn så kom jag att tänka på den där slatten med kaffe som ofta blir kvar i kannan. Den häller vi ut och tänker inte så mycket mer på det. Men om man häller över alla slattar i en karaff i kylen har man snart några deciliter som man istället kan använda till brödbak. Bara att ersätta en del av degvätskan med kaffe. Då kan man få till en sådan här fantastisk glutenfri kavring med smak av just kaffe men också anis, fänkål och lite mörk sirap. Vad gäller mjöl, valde jag det goda och näringsrika teffmjölet.

glutenfri kavring med smak av kaffe

glutenfri kavring med smak av kaffe

Glutenfri kavring med smak av kaffe

1 bröd
Avlång brödform, ca 1,5 liter
Ugn 250°

25 jäst
300 g (3 dl) kaffe, fingervarmt
200 g (2 dl) vatten, fingervarmt
90 g (3/4 dl) mörk sirap
1 msk rapsolja

200 g (3 dl) teffmjöl
60 g (1 dl) bovetemjöl
30 g (0,5 dl) Fiberhusk
2-3 msk hela linfrön
2 tsk salt
2 tsk anis, mortlad
2 tsk fänkål, mortlad

Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt fingervarmt kaffe och vatten, mörk sirap och rapsolja. Nu kan du om du använder en digital våg tillsätta en ingrediens i taget och nolla mellan varje. Vänta i så fall med Fiberhusken till sist. Eller så kan du blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätta alltsammans till degvätskan. Använd en stålvisp och rör runt ordentligt, arbeta degen med vispen i ett par minuter och se till att få med allt i botten.

Ta fram brödformen. Du kan olja formen eller trycka ner ett bakplåtspapper, det senare är framför allt enklare när brödet är färdiggräddat och då bara kan lyftas ur formen.

Häll i degen i formen, släta till ytan och pudra över lite mjöl. Täck med plastfolie och/eller bakduk och låt jäsa i 45-60 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

Ställ in brödet på nedersta falsen, sänk värmen till 200° och grädda brödet i 60-70 minuter. Låt svalna helt, helst över natt, innan du skär i det. Brödet går fint att skiva och frysa.

Tips! Jag brukar ha en sliten ugnsplåt i botten av ugnen som blir varm när ugnen värms. Häller några matskedar vatten på plåten när jag satt in brödet och då bildas ånga vilket ger brödet både fin färg och yta.

glutenfri kavring med smak av kaffe

Tips på kavring med röra

Här finns förresten en vild röra du kan klicka på rundlar av kavring och servera som förrätt eller som tilltugg till drinken. Eller varför inte göra en stor skål med klassisk skagenröra, här finns det allra bästa receptet.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk är du välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.