Bakverk & Tårtor Glutenfritt

Glutenfri saffrans- och mandelkaka

glutenfri saffrans- och mandelkaka

En glutenfri saffrans- och mandelkaka utan mjölkprotein och raffinerat socker kanske kan vara ett alternativ för dig som söker lite annan bakinspiration i adventstider. Den här kakan fick jag nys om via ett inlägg i facebookgruppen Mat&Bak – Recept från hela världen där man dagligdags hittar hur mycket inspiration som helst. Har gjort några justeringar i receptet och är väldigt nöjd med resultatet. Mandelsmöret bidrar till en bra konsistens och det blir nästan lite kladdkakelikt. Till fotograferingen pudrade jag kakan med lite florsocker och dekorerade med några apelsinskivor, men något jag tror att kakan skulle vinna på är att servera den med en klick grädde (mjölkproteinfri eller vanlig) alternativt att göra en god frosting genom att vispa kokosgrädde med vaniljpulver och täcka med.

Den här kakan är oerhört lätt att göra, även om ingredienslistan känns lång så är allt du behöver en matberedare och att ta ett steg i taget. Så ska du se att en magiskt god kaka kommer ut ur ugnen.

glutenfri saffrans- och mandelkaka

Glutenfri Saffrans- & Mandelkaka

Ugnstemperatur 175°

1 tsk vatten
0,5 g (1 påse) saffran
90 g (2,5 dl) mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
1 nypa salt
130 g (drygt 1 dl) osötat äppelmos
70 g (1 dl) mandelsmör
65 g (0,5 dl) honung
2 små ägg
120 g (drygt 1 dl) iMat Fraiche
(kan ersättas med kvarg)

Värm ugnen till 175 grader. Koka upp vatten och häll en tesked över saffranet i en liten skål och låt svalna. Smörj en form med kokosolja, jag använde en form som är 24 cm i diameter. Blanda nu mandelmjöl med bakpulver, bikarbonat och salt i en liten bunke. Lägg äppelmos och mandelsmör i en matberedare och kör tills det blir krämigt (3-4 minuter). Tillsätt honung och kör i en halv minut. Tillsätt nu äggen, ett i taget och mixa snabbt. Till sist låter du matberedaren gå på lågt varv, och tillsätter mjölblandning och iMat Fraiche om vartannnat. Till sist häller du i saffran och mixar tills det blandats ihop.

Häll nu smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Känn efter med en provsticka att kakan är färdig, jag lät min kaka stå inne den längre tiden.

Det finns också sedan tidigare ett annat recept på en gluten- och mjölkfri saffranskaka här, Adventskaka med saffran, som du kanske vill prova. Och om du vill göra ditt eget osötade äppelmos finns receptet här.

Njut nu av helgen, här utanför mitt fönster faller snön så vackert och det blir åter vintervitt. Fint!

För mer Blomster&Bakverk, följ mig gärna på både facebook och instagram.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.