Bröd Glutenfritt

Glutenfri vörtlimpa utan jäsning

glutenfri vörtlimpa

Nu har jag fått till ett recept på en glutenfri vörtlimpa utan jäsning. Ett bröd som bakas med filmjölk och alltså bara rörs ihop och gräddas. Har förstått att ni är en del som tycker det känns krångligt att baka bröd med jäst. Jag hoppas såklart att mina recept inspirerar och får er att våga. Om du längtar efter ett vörtbröd till jul kan du nu prova detta enkla bröd. Kan ju själv tycka att receptet från föregående inlägg – Glutenfritt vörtbröd, mustigt gott – är snäppet bättre då jäsningen bidrar till utvecklade smaker och dryckerna ger både sötma och mustighet. Men detta får jag lov att säga blev ett riktigt gott bröd för att vara en filmjölkslimpa.

Har bakat med mina favoritmjöler durra och teff samt lite havregryn. Använd rent havre om du behöver eller ersätt med boveteflingor om du inte tål havre. Och så de juliga kryddorna pomerans, kryddnejlika och ingefära som alla för tankarna till ett julbröd.

glutenfri vörtlimpa

Glutenfri vörtlimpa utan jäsning

1 bröd
Ugn 175°

200 g (3 dl) durra
120 g (2 dl) teff
40 g (1 dl) havregryn (kan ersättas med boveteflingor)
40 g (0,5 dl) russin
15 g (1/4 dl) Fiberhusk
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen pomerans
0,5 tsk malen kryddnejlika

600 g (6 dl) filmjölk
30 g (1/4 dl) mörk sirap

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Ta fram en avlång brödform och smöra alternativt klä den invändigt med ett bakplåtspapper. Det senare är mycket enklare efteråt men brödet får snyggare kanter om man smörar.

Ner med alla torra ingredienser i en stor bunke och blanda om ordentligt. Tillsätt filmjölk och sirap och rör samman till en jämn och fin smet. Häll den i brödformen, jämna till smeten med en slickepott och tryck till den lite försiktigt så att den formas till en limpa. Mjöla eventuellt ovansidan.

Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda brödet i 60 minuter. Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna på galler. När jag klär formen med bakplåtspapper tycker jag att brödet får en lite för mjuk yta, så jag brukar vända det upp och ner på bakplåtspapperet och ställa in allt en stund på gallret på eftervärme. Bara en 5-10 minuter. Så får det en härligare struktur runtom. Ta ut och vänd tillbaka och låt det nu kallna helt. Brödet får gärna vila en 5-6 timmar innan du skär i det.

glutenfri vörtlimpa

Voilà! En glutenfri vörtlimpa klar på en dryg timme. Sedan är det bara att ha tålamod och vänta in att brödet får mogna. Hoppas nu att ni kan njuta av helgen som kommer och att julefriden så sakteliga infinner sig.

Ännu mera Blomster&Bakverk

För ännu mera Blomster&Bakverk, välkommen att följa mig på Instagram @anneliesblomsterochbakverk och Facebook @blomsterochbakverk.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Tina 20 december, 2018 at 15:32

  Åh underbart! Ska testa att göra helt vegansk! Alltid så vackra bilder och stämning <3

  • Reply Annelie Andersson 20 december, 2018 at 16:47

   Tack rara Tina! Och javisst, går utmärkt använda typ havregurt och tillsätta en msk äppelcidervinäger.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.