Bröd Glutenfritt

Glutenfria baguetter och tips kring glutenfri bakning

glutenfria baguetter

Glutenfria baguetter bakade på durra- och fullkornsrismjöl. Efter att ha bakat efter flera olika recept har jag här landat i en egen variant som jag tycker blir bäst. För att få till den där luftiga baguettekänslan har jag i både majsstärkelse och pofiber och så har jag minskat mängden fiberhusk. Smaksätt gärna brödet med någon god krydda. Baguetterna håller sig goda i flera dagar.

Jag har uppdaterat receptet på glutenfria baguetter, vilket du kommer märka om du besökt sidan förut. Ni är många som bakar baguetterna, ett tidigt recept här på bloggen. Receptet behövde utvecklas, vilket jag gjorde i arbetet med min bok. Resultatet är här ett både bättre bröd och en finare bild, så varsågoda!

Glutenfria baguetter

Ugn 250°
3 st baguetter

20 g jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
30 g (1,5 msk) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
175 g (3,5 dl) durramjöl
195 g (3,5 dl) fullkornsrismjöl, vanligt går också bra
55 g (1 dl) majsstärkelse
10 g (0,5 dl) pofiber
2 tsk salt
20 g (2 msk) finmalda psylliumfröskal (fiberhusk)
ev brödkrydda, stött anis eller fänkål eller torkad örtkrydda

Gör så här

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, honung och olja. Tillsätt alla torra ingredienser (utom psylliumfröskalet) och arbeta ihop smeten med en handvisp tills allt gått samman och det inte finns några klumpar kvar. Rör ner psylliumfröskalet och arbeta snabbt ihop allt. Gå över till en slickepott eller träslev när smeten svällt och arbeta ihop allt med några sista tag. Få även med allt i botten. Täck bunken med plastfolie och bakduk och låt degen jäsa i 1,5 timme.

Ta ut degen på bakbordet och dela i tre delar. Forma varsamt varje del och rulla ut till baguetteformade bröd. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt (eller baguetteplåt). Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

Pudra över lite mjöl. Sätt direkt in plåten mitt i ugnen och stäng luckan snabbt. Grädda i 30–35 minuter. Låt bröden svalna helt innan du skär i dem. Gärna i 6–8 timmar eller över natten.

Glutenfri bakning, några tips

  • Jag tycker verkligen att en enkel digital hushållsvåg underlättar bakningen. Det blir mer exakt och det är smidigt att använda bara en bunke och nolla vågen mellan ingredienserna.
  • Jag blandar mina degar med en vanlig handvisp, tills det blir klumpfritt. Tillsätt allra sist det finmalda psylliumfröskalet, fiberhusken eller xantangummit. Det gör att degen sväller och blir fast och formbar. Blanda ner det snabbt så att det hinner fördela sig i smeten innan den sväller. När vispen inte längre går att dra runt, tar jag en slickepott eller träslev och liksom drar runt degen med några sista tag och ser till att allt i botten följer med.
  • Glutenfria degar ökar inte lika mycket i omfång som degar med gluten. Om du låter degen jäsa för länge kan den bli överjäst och tappa kraften redan i bunken. Forma degen försiktigt efter första jäsningen, knåda inte ur luften.
  • Sätt på ugnen i god tid. Är den riktigt varm får brödet en rejäl start. Grädda brödet i lugn och ro. Öppna inte luckan.
  • Jag brukar ställa en sliten plåt eller form på botten av ugnen medan den värms. Samtidigt som jag ställer in brödplåten häller jag ett par matskedar kallt vatten på heta plåten. Då bildas ånga och brödet får en fin yta.
  • Glutenfria bröd innehåller ofta rätt mycket vätska som kräver längre gräddningstid. Det är såklart också beroende på ugn. Om allas ugnar var likadana skulle det vara så mycket enklare. Om ditt bröd inte känns färdiggräddat, prova att lägga på 5-10 minuter eller att höja ugnsvärmen. Med tanke på mängden vatten kan du förvara brödet svalt om du ska ha det framme i många dagar.
  • Det färdiggräddade brödet måste vila. Gärna över natt eller 6-8 timmar. Skär du i brödet för tidigt kommer det bara att vara kladdigt, så planera din bakning.

Ännu mera glutenfritt bröd

Titta in till min kategori Glutenfritt och låt dig inspireras bland alla recept på både bröd och bakverk.

Ännu mera Blomster&Bakverk

Ännu mera av mig och mitt skapande hittar ni dagligen på Instagram  @anneliesblomsterochbakverk . Och min facebooksida finns här @blomsterochbakverk. Förresten, du har väl sett att min bok Blomster & bakverk nu finns ute i bokhandeln. Om du vill kan du självfallet beställa ett signerat exemplar direkt från mig. Läs mer här.

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply Katarina 19 augusti, 2015 at 08:08

    Perfekta!!

  • Reply Anne 21 september, 2015 at 15:38

    Går det att byta ut durramjölet mot vanligt glutenfitt mjölmix?

    • Reply annelie 21 september, 2015 at 16:42

      Hej Anne, tack för din fråga. Nu bakar jag aldrig med mjölmixer men de innehåller ju ofta stärkelser och annat så det tror jag blir fel. Däremot, om du har svårt att hitta durra, så har jag precis provbakat med bovetemjöl istället för durra och det gick alldeles utmärkt. Så det skulle jag föreslå att du gör. Hoppas du blir nöjd!

  • Reply Anonym 29 januari, 2016 at 08:35

    Hej. Jag undrar vad majsstärkelsen har för funktion? Kan man byta ut det mot mjöl? Jag äter ingen typ av socker.

    • Reply annelie 29 januari, 2016 at 17:06

      Hej, eftersom det inte är något gluten i degen behövs stärkelsen både för att smeten ska tjockna och hålla ihop. Du ska kunna byta mot potatismjöl eller tapiokamjöl. Har inte provat själv men det nämns ofta att det ska kunna ersättas rätt av. Ska nog prova själv nästa gång :)

  • Reply Gunilla Feinberg 31 januari, 2016 at 01:55

    Hittade detta utmärkta recept just nu 31 jan 16. Ska genast (om några timmar) pröva.
    En eloge för det fina receptet med både vikt och volym.

  • Reply Clara 17 oktober, 2016 at 16:35

    Hej!
    Fina recept du har på din blogg! Jag bakar mycket glutenfritt och brukar mest höfta ihop recept men då är alltid risken att det blir platt fall haha :) jag tål inte psylliumfrö/husk vilket nästan alla glutenfria brödrecept innehåller och därför är det svårt att följa recept. Har du tips på hur jag kan subsitituera det mängdmässigt med något annat?
    Mvh Clara

  • Reply Annelie Andersson 17 oktober, 2016 at 21:47

    Hej och tack snälla, så glad jag blir! Så knepigt att inte tåla psylliumfrö/husk som ju är bästa ingrediensen för att efterlikna gluten. Har tyvärr inga bra tips. Det jag tänker på spontant är pofiber eller xantangummi men har inte alls bra kunskap om hur mycket man i så fall ska använda. Kanske du kan söka på glutenfria recept med xantangummi? Hoppas du hittar något bra! Allt gott från Annelie

  • Reply Monika Nissén 20 september, 2018 at 08:12

    Hej Annelie!

    Jättegoda och lättbakade baguetter!
    Har dock en fråga angående omvandlingen från vikt till volym av psykliumfröskal. Om jag väger upp 40 g och jag sedan mäter detta blir det nästan 1 1/2 dl. Använder jag fel sort?

    Mvh Monika

  • Reply Monika Nissén 20 september, 2018 at 13:24

    Hej Annelie!
    Tack för snabbt svar.
    Ja, där finns en bra förklaring.
    Mvh Monika

  • Reply Anneli 22 december, 2018 at 11:30

    Hej! Håller just nu på med ditt teffbröd! Använder du varmluft eller under/övervärme på ugnen?
    God jul!!
    Hälsar,
    Anneli Lindgren

    • Reply Annelie Andersson 22 december, 2018 at 11:33

      Hej Anneli, vad roligt att höra! Jag brukar oftast köra på vanlig värme men det går lika fint köra på varmluft har jag märkt! God Jul önskar jag dig med.

  • Reply Pamela 22 mars, 2019 at 22:15

    Hej! När du skriver att brödet ska vila, hur menar du då? Räcker det med en handduk liggandes över brödet över natten t.ex, eller kommer det bli torrt då? Ska man lägga brödet i nåt eller på något fördelaktigt ställe? :)

    • Reply Annelie Andersson 23 mars, 2019 at 00:52

      Hej, jag låter det ofta ligga framme på en skärbräda på diskbänken. Då behålls den goda skorpan. Du kan täcka med en bakduk men inte nödvändigt. Sedan när du väl börjat äta av brödet brukar det bli bättre av att förvaras i en brödpåse.

  • Reply Charlotte Olsson 3 januari, 2021 at 13:46

    Hej, har bakat dessa baguetter flera ggr med finfint resultat. Nu är det så att jag har en glutenfri surdeg på g.. går det att testa med den istället för jäst tror du?Kram Charlotte

    • Reply Annelie Andersson 3 januari, 2021 at 23:25

      Hej, så roligt att höra! Jag är inte alls bra på surdeg men kan tycka att det borde gå bra ☺️ Gå på känsla och testa säger jag!

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.